Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Cimdars valdībai pamatos elektronisko balsu skaitīšanas programmatūras nepieciešamību

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars otrdien, 23.augustā, ministriem pamatos 250 tūkstoš latu pieprasījumu, lai jau šogad 11.Saeimas vēlēšanās balsis varētu skaitīt elektroniski.

Šo pieprasījumu bija iecerēts skatīt jau 16.augustā, taču tas pārcelts par nedēļu, informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Sākotnēji tika plānots elektronisko balsu skaitīšanu ieviest 2013.gada pašvaldību vēlēšanās, tomēr, ņemot vērā to, ka šogad 17.septembrī notiks Saeimas ārkārtas vēlēšanas, šo sistēmu varētu ieviest jau šogad.

Pašlaik Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošana aizņem trīs nedēļas, savukārt, skaitot un apkopojot vēlēšanu rezultātus elektroniski, galīgie vēlēšanu rezultāti varētu būt zināmi nedēļas laikā. Līdz šim visvairāk laika aizņēma par kandidātiem nodoto atzīmju "+" un svītrojumu skaitīšana.

Iepriekš divi CVK locekļi – Elizabete Krivcova ("Saskaņas centrs") un Sigords Stradiņš ("Vienotība") – gan ir apšaubījuši elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas ieviešanu jau uz rudenī gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām, jo uzskata, ka viss notiek steigā un nav atrasts labākais tehnoloģiskais risinājums. Īpaši viņi apšauba zīmju skenēšanu.

"Iepriekšējos gados līdzīgu iekārtu testēšana nedeva pārliecinošus rezultātus. Tāpēc elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas ieviešana ir pāragra un paredzēto 250 000 latu ieguldīšana varētu izrādīties pilnīgi nelietderīga," sacīja Stradiņš.

Šie abi CVK pārstāvji arī norādīja, ka ne visi vēlēšanu iecirkņi būs nodrošināti ar atbilstošu datortehniku, tādēļ šo programmu pilnvērtīgi nevarēs izmantot.

Tomēr lielākā daļa CVK locekļu ir par elektroniskās balsu skaitīšanas sistēmas ieviešanu jau šogad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas