Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Mediķi uzskata, ka vispirms jāuzlabo paliatīvā aprūpe, kas šobrīd klibo, un tikai tad var runāt par eitanāziju

Cīnās par iespēju izvēlēties cieņpilnu nāvi

Ik pa laikam Latvijā uzvirmo diskusija par eitanāziju – iespēju tādējādi atvieglot ciešanas un nenovēršamas sāpes neārstējami slimiem cilvēkiem. Šobrīd parakstu vākšana par eitanāzijas legalizēšanu Latvijā sākta arī portālā Manabalss.lv, cerot, ka šo jautājumu skatīs Saeimā, otrdien lasāms avīzē Diena.

Iniciatīvas autors Pēteris Buks parakstu vākšanu sācis pēc savas personīgās pieredzes. Viņš bijis klāt brīžos, kad pirms nāves milzīgas sāpes cietusi viņa vecmamma. Aktīvāk par eitanāziju Latvijā runāja arī pirms nepilna gada, kad sabiedrība saziedoja līdzekļus, lai eitanāziju klīnikā Šveicē, saņemot nāvējošu morfija un miegazāļu devu, varētu veikt Viesturs Bundža, kurš sāpēs mocījās vēža dēļ.

Eitanāzija ir ar nolūku izraisīta otra cilvēka nāve ar mērķi atvieglot nenovēršamas un neatgriezeniskas viņa sāpes un ciešanas. Tā dod iespēju cilvēkam cieņpilni beigt savu dzīvi. Šobrīd tā ir atļauta, piemēram, Beļģijā, Luksemburgā un Nīderlandē. Savukārt ārsta asistēta pašnāvība ir legāla Šveicē un atsevišķos ASV štatos. Veselības ministrijā Dienai gan atzīmē: "Eitanāzijas legalizācija nav tikai veselības aprūpes, bet arī tiesību ekspertu, kā arī ētikas, morāles, reliģijas un citu jomu jautājums. Latvijas Republikas Satversmes 93. pantā noteikts, ka ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums, un atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem eitanāzija Latvijā nav atļauta." Ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders paskaidro, ka Latvijā tiek nodrošināti paliatīvās aprūpes pakalpojumi, lai uzlabotu nedziedināmi slimu pacientu aprūpi, tādējādi sniedzot labāko iespējamo dzīves kvalitāti, līdz iestājas nāve.

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes docentei un medicīnas tiesību ekspertei, juristei Solvitai Olsenai gan ir cits viedoklis: "Ir jārunā par eitanāziju, jo ir ārkārtīgi svarīgi ļaut cilvēkiem nomirt ar cieņu." Viņa uzskata, ka eitanāzija un paliatīvā aprūpe ir divas dažādas lietas un šāda argumentācija ir izvairīšanās no jautājuma risināšanas. Ir jānodrošina, ka likums atļauj cilvēkam noteiktos gadījumos izvēlēties nomirt ar cieņu, vienlaikus nosakot procesu un uzraugot, lai tas netiek izmantots ļaunprātīgi.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 14. marta, avīzē Diena!

Top komentāri

Viktorija
V
Ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders izsaka pārēdušos un demagoģiskās sabiedrības daļas viedokli. Faktiski nabagam Latvijā nav pieejamas pat samērā vienkāršas medicīniskas manipulācijas - protezēšanu nemaz neskaitīsim. Ar bojātām locītavām jādzīvo līdz mūža galam. Tas nav vienīgais, tagad arī laukos pie ģimenes ārsta jāpierakstās iepriekš nedēļām
Helia
H
Latvijā neglābjami slimam cilvēkam ir tikai viens variants - pašnāvība, jo sagaidīt cieņpilnu paleatīvo valsts apmaksātu aprūpi nav nekādu iespēju.
VOLANDS
V
Es esmu par eitanāziju ar nopietnu procedūru, jo zinot kāda ir Latvija un kādā situācijā varu nonākt es vecumā, ka mani neviens nemeklēs vai maz kādam būs daļas gar mani kā gulošu dārzeni, es izvēlos savu nāvi , kamēr spēju pieņemt šo lēmumu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas