Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

CSDD: Desmit mēnešos ceļu satiksmes negadījumos gājis bojā 41 gājējs

Šogad pirmajos desmit mēnešos Latvijā kopumā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājis 41, bet pērn šajā periodā - 51 gājējs, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotie dati.

Oktobrī, novembrī un decembrī bojā iet tikpat daudz cilvēku, cik gada pirmajos deviņos "gaišajos" mēnešos. Tas nozīmē, ka gada tumšajos mēnešos katru trešo dienu uz Latvijas ceļiem iet bojā gājējs un katru dienu tiek savainoti pāris gājēji un/vai velosipēdisti.

Vidzemes reģionā šogad bojā gājuši trīs gājēji, bet pērn šajā periodā - desmit gājēji, savukārt ievainoti - 40, bet pērn - 31 gājējs, liecina CSDD apkopotie dati.

Lai mudinātu Latvijas iedzīvotājus rūpēties par sevi un līdzcilvēkiem, diennakts tumšajā laikā lietojot gaismu atstarojošās vestes vai apģērbu ar atstarojošajiem elementiem, CSDD kopā ar biedrību Latvijas Samariešu apvienība un Valsts policiju kampaņas Esi gaismas vest-nesis! ietvaros turpina reģionālos gājēju drošības reidus. Madonas apkārtnē reids notiks trešdien, 11.novembrī, plkst.16.30 no CSDD nodaļas Saules ielā 60, Madonā.

Arī šogad vestes tiek dalītas sadarbībā ar CSDD ilggadējo sadarbības partneri Latvijas Samariešu apvienība, kas palīdz atstarojošo vestu dalīšanā visā Latvijā, kā arī reidu laikā, uz neapgaismotiem ceļiem ārpus apdzīvotām vietām.

"Esam domājuši, kā šogad aizsniegt vistālākos Latvijas nostūrus un vestes iedot tieši tiem cilvēkiem, kuriem tās ir visvairāk nepieciešamas un kuri tās nevar iegādāties. Ne visiem mēs varēsim vestes iedot bez maksas. Tādēļ šogad ir gandrīz 800 vest-niecības punkti, kuros cilvēki varēs par īpašām kampaņas cenām iegādāties gaismu atstarojošas vestes. Tāpat mēs aicinām uzņēmējus, pašvaldības, mācību iestādes un vecākus rūpēties par saviem tuvajiem, ieģērbjot viņus gaismu nesošā un drošā apģērbā," uzsver CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Lai mazinātu negadījumu skaitu un pievērstu sabiedrības uzmanību, CSDD kampaņas Esi gaismas vest-nesis! laikā plānots bez maksas izdalīt vismaz 20 000 vestu visā Latvijā. Atstarojošo vestu saņemšana pieejama arī aptuveni 120 mobilajās vest-niecībās - autobusos (Nordeka, Liepājas autobusu parks un CATA), Latvijas Samariešu apvienībā un reģionos esošajās nevalstiskajās organizācijās. Savukārt iegādāties vestes iespējams 757 vest-niecību punktos visā Latvijā - Latvijas Pasta nodaļās, Statoil degvielas uzpildes stacijās un veikalos Maxima.

CSDD atgādina, ka autovadītājs gājēju bez gaismu atstarojošas vestes uz ceļa pamana tikai 25-40 metru attālumā. Ja vadītājs brauc ar ātrumu 90 kilometri stundā, šo ceļa posmu viņš veic vienā līdz divās sekundēs, kas ir pārāk mazs laiks, lai reaģētu un nepieciešamības gadījumā nobremzētu un/vai apbrauktu gājēju. Atstarotāja atspīdināto gaismu autovadītājs pamana 140 metru attālumā, ja transportlīdzeklis brauc ar iedegtiem tuvās gaismas lukturiem, bet 400 metru attālumā - ja iedegti tālās gaismas lukturi. Atstarojošās vestes cilvēku padara 5-10 reizes pamanāmāku.

Kampaņa Esi gaismas vest-nesis! tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas