Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

CSDD: Latvijā sastopamākais dzērājšoferis - vīrietis vecumā no 30 līdz 39 gadiem

Latvijā vairumā jeb 94% gadījumu transportlīdzekļa vadīšana smagā alkohola reibumā virs 1,5 promilēm ir sastopama tendence vīriešu vidū, bieži vien vecumā no 30 līdz 39 gadiem, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Valsts policijas apkopotā informācija.

Pārsvarā apreibinošu vielu ietekmē vadītājus aiztur vai soda pie vieglās automašīnas stūres pilsētās.

Tāpēc CSDD pirms Jāņiem un vasaras festivālu sezonas sociālā kampaņā aicina ikvienu padomāt ar uzsaukumu "Apguldīt vieglāk nekā apbedīt. Neļauj draugam braukt reibumā.", lai izskaustu sabiedrībā aktuālu problēmu. Mērķis ir pievērst uzmanību apkārtējo cilvēku līdzatbildībai situācijās, kurās persona cenšas vai realizē nodomu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā, apdraudot sevi, pasažierus un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Divas trešdaļas no pieķertajiem dzērājšoferiem pērn bija smagā alkohola reibumā, nereti bez tiesībām vadīt transportlīdzekli. Līdzīga aina apzināta arī līdz šī gada jūnija vidum, kad dzērumā pie stūres bija sēdušies jau vairāk nekā 1530 vadītāju. 

No tiem 382 gadījumos transportlīdzeklis ir konfiscēts, bet 755 gadījumos no transportlīdzekļa vadītāja, kurš pieķerts reibumā, tiek piedzīta transportlīdzekļa vērtība.

Neapdomīgai rīcībai vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā ir vērojama korelācija ar alkohola patēriņa rādītājiem, kuros Latvija starp 39 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīm atrodas līderpozīcijā. OECD veselības aprūpes pētījumā "Health at a Glance 2022" fiksēts, ka Latvijā alkohola patēriņš vienai personai gadā sasniedz 12,1 litru.

Kampaņā, kuras priekšplānā ir izvirzīta ceļu satiksmes problēma - transportlīdzekļa vadīšana reibumā -, gan ar reklāmas materiāliem, gan dažādām komunikācijas aktivitātēm iecerēts uzlabot izpratni par apreibinošu vielu ietekmi uz cilvēka organismu, kas nekādā ziņā nav savienojama ar transportlīdzekļa vadīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas