Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Darba grupa centīsies panākt birokrātijas mazināšanu struktūrfondu apguves procesā

Atbilstoši Ministru prezidenta uzdevumam Valsts kanceleja izveidojusi ekspertu darba grupu, lai panāktu būtisku birokrātijas mazināšanu struktūrfondu apguves procesā, nodrošinātu vienas pieturas aģentūras principu izmantošanu projektu uzraudzības procesā, kā arī vienkāršotu uzraudzības sistēmu kopumā atbilstoši citu Eiropas Savienības valstu praksei, portālu Diena.lv informēja Ministru kabineta preses sekretāre sacīja Signe Znotiņa-Znota.

"Izveidotās darba grupas uzdevums ir sniegt priekšlikumus Finanšu ministrijai par likumu un noteikumu saturu, kas regulēs Eiropas Savienības fondu apguves procesu 2014.-2020.gadā. Darba grupā līdz ar valsts pārvaldes ekspertiem strādās arī sociālo partnerorganizāciju pārstāvji. Kopīgi tiks izstrādāti konkrēti priekšlikumi Finanšu ministrijai, lai mazinātu administratīvo slogu Eiropas Savienības fondu vadībā un vienkāršotu projektu īstenošanas procesu," skaidroja  Valsts kancelejas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītāja un darba grupas vadītāja Solvita Gulbe.

Plānots, ka sadarbībā ar valsts pārvaldes, nevalstisko organizāciju, sociālo partnerorganizāciju un pašvaldību ekspertiem vērtēs administratīvā sloga cēloņus normatīvajā bāzē, projektu izstrādē, īstenošanā un uzraudzībā, lai novērstu tā pārņemšanu turpmāko ES fondu projektu īstenošanā 2014.-2020.gadā un veicinātu valsts attīstībai būtisku projektu īstenošanu un nodrošinot samērīgu uzraudzību.

"Lai sasniegtu Nacionālā Attīstības plāna 2014.-2020. definēto virsmērķi - "ekonomikas izrāviens", ir jāmazina administratīvie šķēršļi uzņēmējdarbības veicējiem arī ES fondu projektu iesniegšanā, izvērtēšanā, ieviešanā un uzraudzībā," sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jāņa Endziņš. Viņš norādīja, ka nepieciešams mazināt drukātu dokumentu apriti, ieviešot "e-kohēziju" un vispārīgi veicināt e-pakalpojumu attīstību un to pielietošanu valsts, pašvaldību sadarbībā ar uzņēmējiem. LTRK pārstāvis norādīja, ka LTRK ir gatava aktīvi iesaistīties un sniegt konkrētus piemērus administratīvā sloga uzņēmējiem samazināšanā.

"LBAS jau otro plānošanas periodu īsteno ES struktūrfondu projektus. Šajā laika periodā mums ir izveidojusies konstruktīva sadarbība ar dažādām fondu uzraudzības iestādēm - to var nosaukt par labu partnerību. Neskatoties uz to, praksē aizvien vairāk rodas problēmu starp projektu īstenotājiem un uzraudzības iestādēm. Atskaišu dažādība, daudzās pārbaudes, kompetences trūkums no pārbaudītāju puses, kad tiek piesauktas ES prasības, mūsu laiku un resursus novirza no galvenā uzdevuma - godprātīgi un pilnā apjomā realizēt apstiprināto projektu," sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Viņš piebilda, ka arodbiedrībai ir priekšlikumi kā mazināt birokrātijas ietekmi struktūrfondu apguvē turpmāk.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis uzskata, ka Eiropas Komisija ir solījusi nākamajā plānošanas periodā mazināt administratīvo slogu ES fondu projektu īstenotājiem, un tas būtu ļoti svarīgi Latvijai. "Pārmērīgi lielā uzraudzība, kontrole, nebeidzama birokrātija un apguves mehānismu smagnējums ir tikai dažas no problēmām, kuras ar šo darba grupas izveidošanu ir jāatrisina. Nereti netiek realizētas ļoti labas projektu idejas dēļ pārlieku smagnējiem noteikumiem pirmā līmeņa kontrolē. Arī pašvaldībās varētu vairāk laika veltīt paša projekta iedzīvināšanā, veiksmīgā ieviešanā un ilgtspējībā nevis, kā tas ir šobrīd, zaudē laiku smagnējā projektu birokrātijas procesā," atzina A.Jaunsleinis.

Darba grupu veido eksperti no Valsts kancelejas, Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Vides un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), LTRK, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, biedrības Latvijas Lielo pilsētu asociācija, LBAS, LPS un Pārresoru koordinācijas centra (PKC).

Valsts kanceleja aicina ikvienu, kuram ir pieredze ES fondu projektu īstenošanā, dalīties ar pieredzi un idejām birokrātijas mazināšanā, priekšlikumus un vērtējumus izveidotajā interneta vietnē: http://www.mk.gov.lv/lv/aktuali/mazinamslogukopa/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas