Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Datu drošība Latvijā uzlabojusies; nākotnē paredzami uzbrukumi viedtālruņiem

Situācija ar datu drošību, salīdzinot ar laiku pirms diviem vai trim gadiem, ir krietni uzlabojusies, otrdien Digitālās drošības alianses preses konferencē informēja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina, piebilstot, ka nākotnē Latvijā biežāk varētu novērot uzbrukumus lietotāju planšetdatoriem un viedtālruņiem. 

Kaškina portālam Diena.lv paskaidroja, ka pasaules praksē pēdējā laikā arvien populārāki ir gadījumi, kad tiek uzbrukts tieši Android un iOS viedtālruņiem un planšetdatoriem. Viens no populārākajiem veidiem, kā iegūt lietotāja datus, ir izmantot jau ierastos vīrusus, kā arī aplikācijas, kas pieprasa pārlieku plašu informāciju, un ievāc dažādus lietotāja personīgos datus. Eksperte iesaka lietotājiem, kuri savas viedās ierīces izmanto, lai veiktu bankas maksājumus vai piekļūtu svarīgai informācijai, arī tālrunī un planšetdatorā izmantot antivīrusu programmas. "Var sākt ar bezmaksas antivīrusiem un tad jau pēc vajadzības skatīties, vai nevajag arī nopietnāku aizsardzību," sacīja Kaškina.   

Digitālās alianses eksperti gan skaidroja, ka bieži vien nevis hakeri ir vainīgi datu zādzībās un kontu uzlaušanā, bet gan paši lietotāji. 

"Situācijas, kad uzlauž profilu, notiek ļoti reti, mēs neesam slavenības," skaidrojot, ka visbiežāk pie digitālās drošības pārkāpumiem ir vainīgi paši lietotāji, sacīja Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks. Viņš norādīja, ka cilvēki visbiežāk iedod citiem savas paroles, vai uzķeras uz dažādiem viltus konkursiem vai darba piedāvājumiem. Kā piemēru viņš minēja gadījumu, kad noziedznieki bija izveidojuši viltus pieteikšanos darbā Draugiem.lv.

"Man zvanīja apmēram 25 gadus veca sieviete un teica, ka vīrs nevar pieteikties darbā, jo viņam nav tās bankas kodu karte," sacīja Palkavnieks, piebilstot, ka ne tikai bērni un pensionāri ir riska grupās.

Arī Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis norādīja, ka cilvēkiem pašiem jāapzinās riski un jābūt izglītotiem. "Banka nekad nesūtīs e-pastu ar tekstu "dārgais draugs, es gribu pārliecināties, ka tu zini savas paroles"," sacīja Bičevskis. 

Kā skaidroja Digitālās drošības alianses vadītāja Sanita Igaune, alianse ir šogad dibināta biedrība, kas apvieno valsts institūcijas, nevalstisko sektoru un uzņēmumus ar mērķi izglītot sabiedrību un uzņēmējus par digitālās drošības jautājumiem, veicinot pārdomātu rīcību digitālajā vidē, kā arī stiprinot sabiedrības un valsts digitālo drošību.

Draugiem.lv veiktajā aptaujā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāji visbiežāk baidās pazaudēt savu mobilo tālruni, 31% atzīmējis to kā lietu, ko visvairāk negribētu pazaudēt, 22% negribētu pazaudēt datorā esošās fotogrāfijas, 15% paroli vai kodu karti interneta bankā, 13% dokumentus darba datorā. Dati netieši apstiprina Alianses apgalvojumu, ka cilvēki kopumā tomēr nepievērš pietiekamu uzmanību datu drošībai. 

Kā vēsta dibinātāji, ar digitālo vidi saistīti drošības incidenti ik gadu pasaulē rada jaunus drošības riskus un zaudējumus kopumā par 260 līdz 340 miljardu eiro.

Diena jau pagājušā nedēļā vēstīja par uzņēmumu kūtrumu datu drošības nodrošināšanai un nevēlēšanos piešķirt pietiekošu vērību kiberaizsardzībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas