Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Daudzus strādājošos šogad var nepatīkami pārsteigt nodokļu parādi

Lai nenonāktu nepatīkamā situācijā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad aicina visus strādājošos jau laikus ieskatīties savā Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) kontā un aplūkot iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju.

Proti, pērn līdz ar nodokļu reformu ieviesta jauna prakse - ar nodokli neapliekamo minimumu VID katram algas saņēmējam prognozē individuāli divas reizes gadā, ņemot vērā iepriekšējā gada ienākumus. Ja tas atšķirsies no pērn faktiski saņemtās algas, var veidoties gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksa, gan parāds. Tas var skart lielu daļu strādājošo, tāpēc VID jau tagad aicina pievērst uzmanību nodokļu deklarācijai.

"Principā šogad ir svarīgi visiem iesniegt gada ienākumu deklarāciju vai vismaz atvērt EDS un apskatīties situāciju," telekanālam LNT uzsver VID galvenā nodokļu inspektore Marija Radzjušonoka.

Vislielākais risks kļūt par nodokļu parādnieku ir jaunajiem darbiniekiem vai jaunajām māmiņām, kas tikko atgriezušās darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. VID šādos gadījumos sākotnēji nosaka neapliekamo minimumu 100 eiro apmērā, kaut darbinieka alga var būt, piemēram, 1200 eiro, un pie šādas algas neapliekamais minimums vispār netiek piemērots. Tādējādi veidojas nodokļu parāds, attiecīgi laika posmā no 1. marta līdz 1. jūnijam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

"Ja atverat EDS un secināt, ka ir nodokļu piemaksa, deklarācija jāiesniedz obligāti," brīdina Radzjušonoka.

Ja iedzīvotāji paši deklarācijas nepildīs, VID par to atgādinās vēstulē. Ignorēšanas gadījumā draud gan sods, gan var tikt piemērota nodokļu parāda kavējuma nauda.

Otra situācija, kad var veidoties nodokļu pārmaksa vai parādi, ir saistīta ar ieviestajām trim nodokļu likmēm - ienākumiem līdz 1667 mēnesī tie ir 20%, virs šīs summas 23% vai 31,4%.

Risks palikt parādā ir tiem, kuri strādā vairākās darba vietās. Ja darbinieks vienlaikus strādā pie vairākiem darba devējiem, zemāko - 20% - likmi piemēros tikai tajā darba vietā, kur ir iesniegta nodokļu grāmatiņa. Lai izvairītos no parādiem, EDS  iespējams norādīt gan to, lai netiek noteikts neapliekamais minimums, gan aicināt darba devēju jau sākotnēji noteikt 23% IIN likmi.

Šobrīd VID gan vēl nav apkopota informācija, cik daudziem strādājošajiem izveidojušies nodokļu parādi. Parāds nebūs jānomaksā mēneša laikā, to pēc vienošanās varēs nomaksāt ilgākā laika posmā, kā arī parāda summu samazināt, pieprasot no VID atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem.

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Tas ir nodokļu terors darbībā.
Es
E
Es neuzskatu, ka esmu stulbs, bet, izlasot šo un ieejot EDS, tāds sajutos...
Pareizaisvirsraksts
P
Katram iedzīvotājam - personīgo grāmatvedi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas