Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Demogrāfs: Pēc pieciem gadiem ekonomika neattīstīsies bez papildu darbaspēka no ārvalstīm

Tautas skaitīšanas operatīvie rādītāji liecina, ka valsts ekonomika jau pēc pieciem līdz septiņiem gadiem nebūs spējīga attīstīties bez papildu darbaspēka no ārvalstīm, sacīja ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs demogrāfs Ilmārs Mežs.

"Būs divas izvēles - ievest darbaspēku no ārvalstīm vai arī mūžīga stagnācija bez ievērojamas izaugsmes jebkad. Jau pēc pieciem gadiem bezdarbs nokritīs līdz pieciem procentiem, jo zemāk šis rādītājs nebūs nekad, jo daudzi cilvēki ir pieraduši nestrādāt nekādos apstākļos un dzīvot no sociālajiem pabalstiem. Lielākajai daļai darba devēju nebūs iespējams atrast darbiniekus no vietējiem iedzīvotājiem un nebūs iespējams attīstīt uzņēmējdarbību," sacīja I.Mežs.

Demogrāfs uzskata, ka Latvijas iedzīvotāju kopskaits samazināsies vēl straujāk, nekā iepriekš viņš bija rēķinājis. Tas lielais samazinājums līdz desmit procentiem no tagadējā iedzīvotāju skaita būs jau ātrāk nekā 100 gados. Ja iedzīvotāju skaits samazināsies šādos tempos, tad tas būs jau pēc kādiem 80 gadiem, piebilda I.Mežs.

Viņš skaidroja, ka pēc tam, kad būs sarēķināts iedzīvotāju skaits šķērsgriezumā pa dažādiem vecumiem un izvietojums pa pašvaldībām, tad atliks vien konstatēt, ka gala rezultāts būs sliktāks, nekā cerēts. Piemēram, pensionāru skaits nesamazinās, jo starp aizbraukušajiem uz citām valstīm ir ļoti maz pensionāru, līdz ar to krietni samazinājies strādājošo iedzīvotāju skaits. Starp aizbraukušajiem ir daudz jaunu cilvēku, kuri ir reproduktīvajā vecumā un plāno veidot ģimeni, līdz ar to nākotnē Latvijā bērnu dzims vēl mazāk.

"Ļoti depresīvi un pesimistiski ir dati par iedzīvotāju skaitu. No otras puses, rādītāji par iedzīvotāju kopproduktu turpmāk būs par kādiem desmit procentiem optimistiskāki. Nemainīsies absolūtais rādītājs, bet gan relatīvais. Cilvēki no tā labāk nedzīvos, bet, iespējams, mēs apsteigsim kādu jauno Eiropas Savienības dalībvalsti, piemēram, Poliju, lai gan redzēs, kādi būs viņu statistikas rādītāji, jo arī viņiem ir liela emigrācija," sacīja I.Mežs.

Viņš pauda cerību, ka šie dramatiskie dati tomēr būs stimuls demogrāfiju izvirzīt par prioritāti ne tikai runās un uz papīra, bet arī reālajā rīcībā. Varbūt uz Saeimas ārkārtas vēlēšanām demogrāfiju varētu izvirzīt kā otru mērķi pēc godīgas politikas, piebilda demogrāfs.

Analizējot tautas skaitīšanas operatīvos datus, I.Mežs norādīja, ka emigrācija ir vismaz divas reizes lielāka, nekā iepriekš bija rēķināts. Viņš domā, ka nebūs vairāk par 50 000 līdz 100 000 cilvēku, kuri ir palikuši nesaskaitīti. I.Mežs domā, ka arī 2000.gadā iedzīvotāju bilance par 50 000 iedzīvotāju bija mākslīgi palielināta, jo jau toreiz cilvēki bija izbraukuši no Latvijas. Par spīti tam, ka šie cilvēki nebija saskaitīti, dati par viņiem tomēr tika iekļauti kopējā skaitā no iedzīvotāju reģistra.

Kā ziņots, ņemot vērā ievērojamo divkārt saskaitījušos personu skaitu un arī notiekošās rezultātu kvalitātes pārbaudes, pagaidām CSP nevēlas precizēt, par cik iedzīvotājiem tautas skaitīšanā iegūta informācija, norādot, ka pagaidām tie ir jau iepriekš minētie 1,9 miljoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas