Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Depozīta maksai dzērienu iepakojumam PVN nepiemēros

Ministru kabinets otrdien, 13. augustā, atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu, ieviešot obligātā depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam, depozīta maksai pievienotās vērtības nodokli (PVN) nepiemērot, portālu Diena.lv informēja VARAM.

To paredz VARAM sagatavotais informatīvais ziņojums par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu atbilstoši koncepcijai par depozīta sistēmas piemērošanu dzērienu iepakojumam.

"Depozīta sistēma veidos pamatu tam, lai turpmāk Latvijas mežos, laukos un pļavās vairs nenonāktu stikla, plastmasas vai skārda atkritumi.  Vidi un dabu saudzējošs dzīvesveida izvēle tiks arī finansiāli motivēta, un es esmu pārliecināts, ka turpmāk par zaļu un tīru Latviju iestāsies ne tikai Lielās Talkas dalībnieki, bet visi valsts iedzīvotāji," pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Pavasarī VARAM panāca vienošanos ar dzērienu ražotājiem un tirgotājiem par sadarbību depozīta sistēmas ieviešanai, lai tā varētu sākt darboties 2015. gadā, un līdz šim laikam ir jāpieņem visi nepieciešamie normatīvie akti, lai ieviestu sistēmu un komersanti varētu izveidot tukšās taras atpakaļ pieņemšanas punktus. Viens no būtiskiem aspektiem ceļā uz depozīta sistēmas ieviešanu ir vienošanās – vai vienreiz lietojamajām pudelēm un skārda bundžām  piemērot PVN. Eiropas Savienības regulējums piedāvā abus variantus.

Par ekonomiski pamatotāko Latvijas situācijai VARAM un tās sadarbības partneri uzskata PVN nepiemērošanu, vienlaikus paredzot iespējas summu koriģēt, ja iepakojums netiek nodots atpakaļ. Šajā gadījumā apgrozāmo līdzekļu izmaksas gan iepakotājiem, gan tirgotājiem būs ievērojami mazākas.

VARAM ar dzērienu ražotājiem un tirgotājiem ir parakstījusi sadarbības memorandu par depozīta sistēmas ieviešanu atkārtoti lietojamam un vienreiz lietojamam dzēriena iepakojumam. Iecerēts, ka PET un stikla pudeles, kā arī skārda bundžas pret atlīdzību atpakaļ varēs nodot sākot no 2015. gada.

Aprēķini liecina, ka efektīvas depozīta sistēmas ieviešanas rezultātā jau pēc viena gada no patērētājiem tiks atpakaļ savākti 80% no atkārtoti lietojamā dzēriena iepakojuma, bet no vienreiz lietojamā dzēriena iepakojuma tiks pārstrādāti 60%.

Ministru kabinets 2013.gada 23.aprīlī, apstiprinot koncepciju par depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam, pauda konceptuālu atbalstu šai iniciatīvai.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas