Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Deputāti pagaidām neredz nepieciešamību būtiski mainīt tehnisko palīglīdzekļu sistēmu

Pagaidām nav saskatāma nepieciešamība būtiski mainīt tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas sistēmu, aģentūrai LETA pēc vizītes nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (A/P) un komisijas deputāte Evita Zālīte-Grosa (JKP).

Abi deputāti pārliecināti, ka sistēmas esošajam administratoram - centram Vaivari - par tādu arī būtu jāpaliek vismaz turpmākos četrus gadus. "Arī administratīvās izmaksas šobrīd ir zemākas, ja tas tiek darīts caur Vaivariem," skaidroja Skride.

Tikmēr Zālīte-Grosa ir pārliecināta, ka centrs savu darbību var uzlabot un attīstīt, turklāt centrs nenoliedzot, ka uzlabojumi ir vajadzīgi un rindas uz pakalpojumiem pastāv. Deputāte uzskata, ka vēl būtu nepieciešama diskusija ar nevalstiskajām organizācijām (NVO), lai saprastu, kas NVO tik ļoti neapmierina. "Iespējams, tā ir mūsu cilvēku daba, kas līdz galam nepaskaidro, ar kādām problēmām viņi ir saskārušies. Un tie tā varētu būt vainīgs Vaivaru tehnisko palīglīdzekļu centrs, bet viens ir skaidrs, ka nepieciešams sadarboties un ka šī iestāde ir gatava kaut ko mainīt un uzlabot, kas man liekas ir svarīgākais," uzsvēra Zālīte-Groza.

Pēc viņas domām, "noārdīt" sistēmu, nezinot, ko var uzbūvēt vietā, ir diezgan neprātīgi. "Skaidrs, ka svarīgākais, ka problēmu esam piefiksējuši un netaisāmies atstāt pašplūsmā. Mēs sekosim līdzi tam, kas ir jāuzlabo," sacīja deputāte, kura piebilda, ka arī tehnisko palīglīdzekļu jomā nepieciešams pārskatīt tarifus.

Zālīte-Grosa sacīja, ka pie tehnisko palīglīdzekļu jautājuma Sociālo un darba lietu komisija pagaidām neatgriezīsies, bet atkārtoti sāks skatīt grozījumus Sociālo pakalpojumu likumā, aptverot trešo daļu no iepriekšējā projekta, kurā bija iekļauta tehnisko palīglīdzekļu reforma, un ko komisija sākotnēji nepārņēma no 12.Saeimas.

Kā ziņots, Saeimas sociālo un darba lietu komisijas deputāti decembrī lēma neturpināt skatīt iepriekšējā parlamenta konceptuāli atbalstītos grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz izmaiņas tehnisko palīglīdzekļu izsniegšanas kārtībā, bet solīja atgriezties pie jautājuma, kad būs iepazinušies ar esošo situāciju un plānotajām izmaiņām.

Komisija noraidīja likumprojektu vēl pirms Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji bija paspējuši izstāstīt visu grozījumu būtību. Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās aizsardzības likumā neparedzēja tikai izmaiņas tehnisko palīglīdzekļu jomā, tie paredzēja izmaiņas arī daudzos citos segmentos, piemēram, psihosociālās palīdzības saņēmēju loka paplašināšanā.

Saeimas komisijā izcēlās asa vārdu apmaiņa starp toreizējo deputātu Jāni Reiru (JV), kurš norādīja, ka šāds lēmums ir "spļāviens sejā" cilvēkiem ar invaliditāti, un deputāti Zālīti-Grosu, kura sacīja, ka nepiekrīt deputātam. Deputātes ieskatā, tehnisko palīglīdzekļu jautājumā ir pārāk daudz neskaidrību, turklāt no Reira izskanot atbalsts izmaiņām, kaut arī viņai esot "pilns dators" informācijas ar pretēju viedokli. Deputāte arī uzsvēra, ka jaunie deputāti vēlas pieņemt apdomīgus lēmumus, tāpēc vēlas izprast jautājumu un uzklausīt visas puses.

Jau ziņots, ka 12.Saeima jūnija vidū konceptuāli atbalstīja grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Tie paredzēja tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanā ieviest patērētāju tiešas izvēles principu un tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju deleģēt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK).

Septembrī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, pārrunājot grozījumus, klātesošo vidū radās plašas viedokļu atšķirības, tāpēc tika nolemts veidot darba grupu strīdīgo priekšlikumu skatīšanai.

Likuma izmaiņas paredzēja iespēju personai pašai izvēlēties tehnisko palīglīdzekļu piegādātāju un to saņemt tieši pie pakalpojuma sniedzēja bez valsts iestādes starpniecības. Proti, klients pats varētu izvēlēties, kurš uzņēmums piegādās viņam nepieciešamo riteņkrēslu, protēzi vai ortopēdiskos apavus.

Norēķināšanās par saņemto pakalpojumu notiktu ar klientam izsniegta kupona palīdzību. Tehniskos palīglīdzekļus varētu saņemt uzņēmumos, ar kuriem VDEĀVK būtu noslēgusi līgumu par tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumu sniegšanu.

Tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju VDEĀVK bija plānots nodot no 2019.gada 1.janvāra. Savukārt brīvā tirgus princips tehnisko palīglīdzekļu saņemšanā saskaņā ar likumprojektu bija paredzēts ieviest ar 2020.gada 1.janvāri.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
''VAIVARIEM'' TIKAI LIELS UN MĪĻŠ PALDIES ! PATREIZ AR ŠO ELEKTRISKO SKŪTERI JAU ESMU APSKATĪJIS LIELU DAĻU LIEPĀJAS ! LAI DIEVS SVĒTĪ VISUS DARBINIEKUS ''VAIVAROS''
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
''VAIVARIEM'' TIKAI LIELS UN MĪĻŠ PALDIES ! PATREIZ AR ŠO ELEKTRISKO SKŪTERI JAU ESMU APSKATĪJIS LIELU DAĻU LIEPĀJAS ! LAI DIEVS SVĒTĪ VISUS DARBINIEKUS ''VAIVAROS''
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas