Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Deputātiem atņem bezmaksas tribīni radio

Loģisks solis, kas nepieļauj kompromisus, - tā VSIA Latvijas Radio (LR) valdes loceklis Jānis Siksnis Dienai raksturo savu lēmumu no šīs nedēļas pārtraukt Saeimas plenārsēžu translācijas, kas teju desmit gadu bija klausāmas LR3 Klasika un LR5 Radio NABA ētera viļņos. Viņš norāda, ka parlamenta deputātu debates par likumprojektiem ir specifisks saturs, kas neiekļaujas nevienā no LR esošajām programmām.

"Šādi rīkoties liek vairāki Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) punkti. Tie noteic, ka mums jāattīsta jauniešiem piemēroti izklaides resursi un mūsdienīgi žanri un formāti. Bet to nevaram pildīt situācijā, ja ir tāds obligāts apgrūtinājums kā Saeimas sēžu translēšana katru ceturtdienu pilnīgi nezināmā laikā, vai tās dažreiz būtu 20 minūtes vai 20 stundas. Par kādiem mūsdienīgiem formātiem varam runāt, ja mums ir akmenī iecirsta viena programmas daļa?" kategorisks ir Siksnis.

Viņš gan sola, ka Saeimas plenārsēdes tikšot pārraidītas LR mājaslapā. Parlamenta deputāts Andris Buiķis (Vienotība) uz šādu risinājumu raugās skeptiski: "Bet kā tad vecākā paaudze un lauku ļaudis, kuriem internets nav pieejams? Kad nebiju deputāts, pats klausījos, ja lēma kaut ko par man interesējošiem jautājumiem."

Atsevišķi deputāti uzskata, ka iespēja radio tiešraidē sekot deputātu darbam Saeimas sēžu laikā ir priekšnosacījums, lai cilvēki iegūtu nepastarpinātu informāciju par parlamenta darbu un, balstoties uz to, īstenotu savu pilsonisko līdzdalību. Kritiski šo argumentu vērtē Saeimas deputāts un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs (SC): "Latvijas parlamentā galvenais darbs notiek frakcijās, komisijās un kuluāros, bet plenārsēdes ir tikai kā podests, ko atsevišķi kolēģi mēdz izmantot, lai izrādītos un priekšvēlēšanu periodā izraisītu mazus skandālus. Daudzi savas runas no tribīnes adresē radio klausītājiem, nevis par tēmu spriež pēc būtības."

Diena.lv jau vēstīja, ka parlamentārieši ar šādu notikumu pavērsienu nav mierā, un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) Siksnim nosūtījusi vēstuli, paužot frakciju un neatkarīgo deputātu nostāju, ka ierosinājums atteikties no Saeimas sēžu translēšanas Latvijas Radio neatbilst likumam jeb Saeimas Kārtības rullim. Siksnis gan domā pretēji, ka sēžu translēšana sabiedriskajā medijā ir pretrunā ar EPLL, un to arī sola norādīt savā atbildes vēstulē.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Deputātiem atņem bezmaksas tribīni radio otrdienas, 11.februāra, laikraksta Diena 6.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas