Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Deputātiem, tiesnešiem un prokuroriem, iespējams, varētu atcelt imunitāti

Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas sēdē otrdien deputāti un tiesu varas pārstāvji cita starpā diskutēja par imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu lietās deputātiem, tiesnešiem un prokuroriem.

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC) izteica ierosinājumu par labu imunitātes atcelšanai administratīvo pārkāpumu lietās deputātiem, tiesnešiem un prokuroriem. Atbalstu šādam solim pauda arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V).

Viņa gan atgādināja, ka 11.Saeimas opozīcijas pārstāvji nobalsoja pret Satversmes grozījumiem, ar kuriem bija iecerēta šāda veida imunitātes samazināšana deputātiem. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) sēdē norādīja, ka viņai politiskās darbības laikā nav izdevies panākt, lai minētā imunitāte deputātiem tiek atcelta, taču Elksniņa rosinājums esot vērtējams.

Pozitīvi ideju par imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu lietās tiesnešiem novērtēja arī Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības vadītājs tiesnesis Jānis Neimanis. Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pieļāva iespēju, ka visu tiesnešu viedokli šajā jautājumā varētu formulēt tiesnešu konferencē.

Nemainis aģentūrai LETA norādīja, ka Lietuvas Konstitucionālā tiesa 2010.gadā pieņemtajā spriedumā atzinusi, ka šāda administratīvā imunitāte attiecībā uz valsts dienestā esošajiem policistiem ir pretēja konstitūcijai. Ar tiem pašiem argumentiem var pamatot jautājumu par tiesnešu administratīvo imunitāti.

"Mums, kā tiesnešiem, ir kauns, ka mēs esam izdalīti īpaši no pārējās sabiedrības administratīvo pārkāpumu jautājumos. Šādai privilēģijai nav vairs attaisnojuma demokrātiskā sabiedrībā. Šo jautājumu esam aktualizējuši jau no 2010.gada, taču parlaments neko nav darījis tā labā. Tās ir tikai tukšas runas, turklāt nepamatoti to saistot ar deputātu imunitāti," pauda Administratīvo tiesnešu biedrības vadītājs. Viņš piebilda, ka tiesnešu administratīvās imunitātes atcelšanai nav vajadzīgi grozījumi Satversmē.

Kalnmeiers norādīja, ka ar prokuroriem šajā jautājumā lielu problēmu neesot, jo liela daļa paši ir ieinteresēti samaksāt soda naudu par, piemēram, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, lai viņiem netiktu piemērots disciplinārsods.
Čepāne sarunā ar aģentūru LETA vērsa uzmanību uz komisijas sēdē izskanējušo viedokli, ka šāda sistēmas maiņa, no otras puses, var ļaut, piemēram, mazpazīstamam deputātam izbēgt no "kauna sajūtas" par izdarīto pārkāpumu, jo sabiedrība par to var neuzzināt.

Viņa piebilda, ka pašlaik atbildīgā darba grupa turpina darbu pie dažādiem jautājumiem par tiesu varas amatpersonu vienotu disciplinārlietu izskatīšanas kārtību un par konkrētiem likuma grozījumiem attiecībā uz tiesnešiem un prokuroriem vēl nevar runāt. Āboltiņa norādīja, ka pašiem tiesnešiem ir jāizlemj viņus skarošs jautājums, lai citām varām nevarētu pārmest jaukšanos tiesu varas darbā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas