Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Dombrovskis: Flikam tiks nosūtīts vēl viens aicinājums ierasties uz valdības sēdi

Satiksmes ministrija (SM) Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic vadītājam Bertoltam Flikam nosūtīs vēl vienu aicinājumu ierasties uz valdības sēdi, lai izskaidrotu situāciju uzņēmumā, otrdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš pauda cerību, ka Fliks atradīs par iespējamu ierasties, jo aizvien ir ļoti daudz jautājumu par airBaltic finansiālo stāvokli.

Dombrovskis atzina, ka Flika rīcība ir dīvaina, ņemot vērā, ka airBaltic akcionāre Baltijas aviācijas sistēmas (BAS), kuras līdzīpašnieks ir Fliks, iepriekš publiski izplatīja Ministru prezidentam aicinājumu tikties, taču tagad neierodas. "Es nezinu, kādā veidā Flika kungs iecerējis tikties, ja viņš nav gatavs ierasties uz valdības sēdi un valdībā par šiem jautājumiem runāt," teica premjers.

Atbildot uz jautājumu, vai Dombrovskis varētu doties uz Vāciju, lai satiktos ar Fliku, valdības vadītājs norādīja, ka jautājumi par airBaltic ir jārisina Ministru kabinetā.

Dombrovskis arī apliecināja, ka saņēmis vēstuli it kā Flika vārdā no Vācijas advokātu biroja, kurā lūgtas garantijas pret Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm. Neviens dokuments, kas apliecinātu, ka vēstule tiešām sūtīta Flika vārdā, tai gan nav pievienots.

"Manuprāt, šāda veida aicinājumi ir klajā pretrunā ar demokrātiskas un tiesiskas valsts principiem, jo ir pilnīgi skaidrs, ka politiķiem nav tiesību iejaukties tiesībsargājošo institūciju veiktajās operatīvajās, kriminālprocesuālajās vai citādās darbības. Diemžēl šādu Flika kunga advokāta lūgumu nespēsim apmierināt," uzsvēra premjers.

Viņš pastāstīja, ka izveidotā airBaltic darba grupa patlaban meklē juridiskos risinājumus tam, kā bijušā satiksmes ministra Ainara Šlesera noslēgtā airBaltic akcionāru sadarbības līguma ietvaros iespējams komunicēt ar mazākuma akcionāru un uzņēmuma amatpersonām.

Tāpat Dombrovskis informēja, ka SM lūgs Flikam nodrošināt, lai akcionāriem būtu pieejams aviokompānijas auditētais gada pārskats par 2010.gada rezultātiem un vadības ziņojums par 2011.gada pirmā pusgada rezultātiem, kā arī salīdzinošā analīze, proti, kā darbības rezultāti atbilst biznesa plānam, kuru Fliks pērn pavasarī prezentēja valdībā.

Jau vēstīts, ka Fliks otrdien tika aicināts uz valdības sēdi, taču ar advokāta starpniecību viņš Dombrovski un satiksmes ministru Uldi Auguli informēja, ka to darīs tikai tad, ja tiks izsniegta garantija par viņa personas brīvu pārvietošanos, novēršot bažas par to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) viņu varētu aizturēt.

Fliks ja ilgstoši uzturas ārpus Latvijas. Viņš 15.jūnijā rīkotajā preses konferencē Vācijā norādīja, ka tur jūtas droši. "Es esmu Vācijas pilsonis un Vācijas investors. Tādēļ jūtos droši," žurnālistiem Berlīnē sacīja Fliks, paskaidrojot, kādēļ viņš sniedz savus paziņojumus Vācijā, nevis Rīgā.

Tāpat ziņots, ka KNAB Saeimai adresētajā pamatojumā, kurā lūgts veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, minēts, ka kriminālprocesa materiāli satur ziņas par to, ka 2009.gada 17.decembrī, gatavojoties 10.Saeimas vēlēšanām, Šlesers pieprasīja valsts amatpersonai – Latvijas aviokompānijas airBaltic vadītājam Flikam –, izmantojot viņa amata stāvokli, veikt pretlikumīgas darbības ar aviokompānijas vai Live Rīga finanšu līdzekļiem, noslēdzot fiktīvus līgumus par airBaltic pakalpojumu reklamēšanu vai Rīgas pilsētas popularizēšanu ar vairākiem masu medijiem. Faktiski masu medijiem pārskaitītā nauda bija domāta Šlesera un partijas Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš popularizēšanai, teikts vēstulē.

KNAB norāda, ka 2009. un 2010.gadā Fliks, ļaunprātīgi izmantojot savu ieņemamo amatu un dienesta stāvokli, izpildījis Šlesera norādījumus un noslēdzis airBaltic vārdā fiktīvus līgumus par reklāmas izvietošanu ar masu mediju īpašnieku uzņēmumiem un pārskaitījis tiem ne mazāk kā 100 tūkstošus latu.

Kompānija airBaltic veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

airBaltic dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder airBaltic prezidentam un izpilddirektoram Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai Taurus Asset Management Fund Limited.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas