Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

VNĪ uzsāks vēsturiskā Saktas nama uzraksta atjaunošanas darbus

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNI) noslēgusi cenu aptauju par Saktas nama izkārtnes joslas un uzrakstu atjaunošanas darbiem. Šī projekta ietvaros divu telpisko neona uzrakstu Sakta projektēšanas un uzstādīšanas darbus vēsturiskajā fontā un lielumā veiks SIA Eltex, atklāj VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

“Saktas” nama uzrakstu atjaunošana ir pavisam neliels, bet sabiedrībai nozīmīgs projekts, jo šī ēka ne vienam vien saistās ar atmiņām – kā pasts, satikšanās punkts vai citādi. Tādēļ arī uzrakstu “Sakta” saglabāšana vēsturiskajā fontā ir svarīgs lēmums, lai nepazaudētu nostaļģiju, kas daudziem saistās ar šo ēku,” norāda J. Gavrilova.

Atjaunotās izkārtnes joslas un uzraksti ne tikai modernizēs vēsturisko “Saktas” namu, bet arī piešķirs tam jaunu izskatu, saglabājot tā vēsturisko raksturu. Uzrakstu burti projektēti vēsturiskajā fontā un lielumā, savukārt izkārtnes josla tiks veidota mūsdienīgā noformējumā, iekļaujot rombveida perforējumu. Paneļus vakara stundās izgaismos aiz tiem izvietotais LED apgaismojums, radot vizuāli interesantu efektu un akcentējot vēsturiskā nama stūri.

Kopumā būvdarbu laikā paredzēts veikt esošās fasādes izkārtnes noformējuma demontāžas darbus, apdares atjaunošanu būvdarbu zonā, jaunu uzrakstu “Sakta” izgatavošanu, jaunā fasādes paneļa izgatavošanu un elementu uzstādīšanu, kā arī esošo elektroinstalācijas komunikāciju sakārtošanu, jaunas elektroinstalācijas izveidi un lietus noteku remonta darbus.

“Saktas” nams Brīvības bulvārī 32, Rīgā, ir neorenesanses stila ēka un viena no Rīgas apbūves pērlēm. Nams uzcelts 1869. gadā pēc Heinriha Kārļa Šēla projekta kā daudzdzīvokļu īres nams un bijis piederīgs Rīgas mūrniekmeistaru Krīgeru ģimenei. Vēlāk, 1912. gadā, pēc Mārtiņa Nukšas projekta, ēkai tika piebūvēts ceturtais stāvs. Ēkas pirmajā stāvā vienmēr ir bijušas telpas, kas atvērtas plašai publikai. Padomju laikos, 1964. gadā, tajā atvērās dāvanu un suvenīru veikals “Sakta”, bet vēlāk ēkā atradās dažādas iestādes, tostarp kioski, kafejnīcas un veikali. Kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem, ēku rotā arī vēsturiskais uzraksts “Sakta”, kas ir saglabājies līdz mūsdienām.

2021. gadā tika atjaunota ēkas vēsturiskā fasāde, sakārtotas notekas un uzlabota zibens aizsardzība. Visi ārējie darbi tika veikti, ievērojot Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes norādes, lai saglabātu ēkas autentisko raksturu.

No 2006. gada līdz 2022. gada beigām, ēkas pirmajā stāvā atradās Latvijas Pasta centrālā filiāle. Savukārt, no 2014. gada, ēkas augšējos stāvos mājvietu rada Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, kas jau šogad sāks ekspozīcijas pārvākšanas darbus uz savu vēsturisko mājvietu Rīgas pilī.

Informācija par ēkas vēsturi un 2021. gadā noslēgto ēkas fasādes renovācijas projektu pieejama video materiālā “Ēkas un leģendas - Saktas nams cauri laikmeta griežiem”:

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas