Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Drona incidents: Pret UAVFactory sākta administratīvā pārkāpuma lieta

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) sākusi administratīvā pārkāpuma lietu pret SIA UAVFactory par nekontrolēti lidojošu bezpilota gaisa kuģi jeb dronu, aģentūru LETA informēja CAA pārstāvis Aivis Vincevs.

Tāpat ir sākts ārkārtas audits, lai pārliecinātos, ka UAVFactory darbība notiek atbilstoši izsniegtajai paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģa lidojumu atļaujai. Turklāt uz izmeklēšanas laiku ir apturēta uzņēmumam izsniegtā ilgtermiņa atļauja. 

Vincevs informēja, ka vienlaikus iekšējo izmeklēšanu ir sācis arī pats uzņēmums.

Viņš skaidroja, ka izmeklēšanas mērķis ir noskaidrot, kas noveda pie situācijas, kad drons kļuva nekontrolēts un pazuda GPS raidītāja signāls. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija ļaus arī izdarīt kādus secinājumus, kas būs nozīmīgi ne vien Latvijai, bet arī visai bezpilota gaisa kuģu nozarei, ievērojot, ka šī ir jauna joma, kura šobrīd tikai attīstās. 

Tāpat Vincevs uzsvēra, ka, izdarot attiecīgus secinājumus, varēs nonākt arī pie konkrēti veicamajiem darbiem, piemēram, normatīvā regulējuma uzlabojumiem vai tehniskā aprīkojuma uzlabojumiem, ko nepieciešams veikt, lai nākotnē šādas situācijas neatkārtotos. 

CAA norādīja, ka iestādes un uzņēmumi, kuriem ir radušies jebkāda veida zaudējumi saistībā ar nekontrolēti lidojošo dronu, radušos zaudējumu segšanu var risināt civiltiesiskā kārtībā.

LETA jau ziņoja, ka sestdien, 2.maijā, testa lidojuma laikā pazuda sakari ar UAVFactory piederošo bezpilota lidaparātu. UAVFactory valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Konstantīns Popiks TV3 atklāja, ka konkrētais drons tika testēts nolūkā pārbaudīt tā lidošanas ilguma spējas, kas varētu pārsniegt līdzšinējo pasaules rekordu.

UAVFactory ir dibināts 2009.gadā, un tam ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. UAVFactory ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

UAVFactory ir desmit īpašnieki, no kuriem lielākie īpašnieki ir ASV uzņēmums UAV Factory USA (44,51%) un Konstantīns Popiks (44,51%).

 

Top komentāri

zane
z
Uz vietas J. ŠĪĻNIKOVAM un viņa kompānijai UAVFactory ir JĀSAMAKSĀ LIDOSTAI RĪGA visus ZAUDĒJUMUS un VALSTĪJ visas IZMAKSAS saistītas ar DRONA MEKLĒŠANU. Nekādas birokrātiskas priekš izvērtēšanas nav vajadzīgas.
Zoo
Z
Diemžēl te būs vēl viens bēdīgs itālijas piemērs atļaujot lidot virs Romas kādam lidaparāta dzinējam atkrita daudz vieglākas dalas un pamatīgi pabijaja automašīnas un laikam pat kādam trāpīja uz galvas. https://www.businessinsider.com/norwegian-boeing-737-plane-debris-fell-rome-damaging-cars-houses-2019-8
...
.
Ja virs Romas tā lidmašīnā būtu sadūrušies ar noklīdušo drošu tad daļa Romas būtu jābūvē no jauna.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas