Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eksperte: Tuvākajos gados varam cerēt uz būtisku ekonomikas uzplaukumu

Jadviga Neilande, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas biedre, izdevuma Nodokļi un komercija redaktore, izklāsta plānu nodokļu sistēmas uzlabošanai, uzņēmējdarbības stimulēšanai un ēnu ekonomikas apkarošanai Latvijā, kas īstenošanas gadījumā ļauj cerēt uz būtisku ekonomikas uzplaukumu un tautas labklājību.

Kas jādara vispirms – jāsamazina nodokļu slogs darbaspēkam. Pretējā gadījumā mums neveidosies vidusslānis, no kā atkarīgs Latvijas iekšējais tirgus.

Jāpārskata nekustamā īpašuma nodokļa politika, jo nevar vienādas likmes piemērot fizisko personu dzīvesvietām un ražošanas uzņēmumu īpašumiem, kā tiem, kas iegādājas Latvijā īpašumus, lai tajos dzīvotu vienu mēnesi gadā. Turklāt mēs pat nezinām šīs naudas legālo izcelsmi. Līdz ar to šo cilvēku dēļ, piemēram, Jūrmalā aug kadastrālā vērtība. ASV šis prakse ir ļoti vienkārša – ja vari atļauties dzīvot bagāti, tad arī maksā vairāk, īpaši, ja tie ir ārzemnieki. Nerezidentiem, nekustamā īpašuma spekulantiem šis nodoklis ir jāmaksā lielāks, kā pamatiedzīvotājiem un vietējiem uzņēmējiem.

Kas attiecas uz pievienotās vērtības nodokli – obligāti jāievieš PVN reversā aprēķināšanas kārtība. Tas ir saistīts gan ar ēnu ekonomikas apkarošanu, gan ar vietējās uzņēmējdarbības stimulēšanu. Visiem taču zināms, ka daudzus gadus PVN tika izkrāpts no budžeta. Respektīvi veidojās tāda situācija, ka godīgie uzņēmēji, PVN maksāja budžetā, kamēr krāpnieki viņu naudiņu no budžeta saņēma atpakaļ.

Tāpat jāpadomā, vai uzņēmējam nav vieglāk iegādāties preci no Eiropas Savienībā, jo PVN nav jāmaksā. Ja tas pērk šo preci Latvijā, tad maksā PVN. Lētāk pēc naudas plūsmas sanāk pirkt no ES. Šī iemesla dēļ nevar attīstīties mūsu vietējie mazie ražotāji.

Jāievieš obligāti arī transakcijas nodoklis, jo pašlaik bankas mums ir priviliģētā stāvoklī un maksā mazāk nodokļu veidus, nekā tirgotāji. Tāpat arī neviena banka nav samazinājusi ne procent-likmes, ne pakalpojumu cenas sakarā ar ekonomisko krīzi Latvijā.

Attiecībā uz uzņēmumu ienākuma nodokli, lai stimulētu attīstību depresīvajos rajonos, laukos, jāparedz vispārēju atlaidi no nodokļa ar mērķi investēt peļņu uzņēmumā un neizmaksāt dividendes, piemērojot 100% UIN atlaidi un tā vietā maksājot atbilstošas algas un darbaspēka nodokļus.

Tāpat, stimulējot mūsu ražotājus, var piemērot UIN atlaidi eksportētājam un mazumtirgotājam, kas iegādājas mūsu uzņēmēju ražotās preces. Pašlaik Latvijā ir ļoti negodīga attieksme pret mūsu uzņēmēju, jo nerezidentam ir jāmaksā nodokļi pēc mazākām nodokļu likmēm, nekā mūsu pašu uzņēmējam. Manuprāt, tas pavisam nav godīgi. Līdz ar to es gribētu nekavējoties šo diskrimināciju pret mūsu uzņēmēju novērst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas