Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ekspertes: Viņķeles izteikumus par plānotiem un neplānotiem bērniem ļoti viegli var pārprast

Neveikli formulēts izteikums, kas daļai sabiedrības varēja šķist aizkarošs - šādi labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) izteikumus vērtē portāla Diena.lv uzrunātie eksperti.

Svētdien raidījumā Nekā Personīga ministre ar izteikumu par plānotiem un neplānotiem bērniem, izraisīja plašas diskusijas mikroblogu vietnē Twitter.

"..katra cilvēka izvēle beigu beigās būs vai nu meklēt citu pašvaldību, kur ir darbs, no kura viņš var savus mazos bērnus, kas, es pieļauju, ir ar pilnu atbildību un apziņu radīti, nevis negadījuma pēc piedzimuši, ka mēs palīdzēsim cilvēkiem brīdī, kad, iespējams, ir jāmaina dzīvesvieta," raidījumā sacīja ministre.

Tagad gan I.Viņķele portālam Diena.lv uzsvēra, ka nekādā gadījumā bērni nav dalāmi pēc kādām konkrētām pazīmēm. Vētraini apspriestais izteikums bijis domāts tikai un vienīgi sekojoši - vecāku atbildība par bērniem ir neatkarīgi no tā, vai bērni ir plānoti vai nē. Tāpat kā valsts un pašvaldību pienākums ir sniegt atbalstu ģimenēm ar bērniem krīzes situācijās, neatkarīgi no tā, vai bērni ir plānoti vai nē.

"Atgādināšu, ka mans izteikums ir paņemts no sižeta, kurā runa bija par ģimeni, kur vecāki četrus gadus ir bez darba un ģimenē aug 4 un 1.5 gadu veci bērni," Dienai.lv uzsvēra I.Viņķele.

Taču Māmiņu kluba pārstāve Aleksandra Novaka ministri aicināja apzināties, ka viņa ir publiska persona, tāpēc nepieciešams piedomāt pie katra vārda, kas tiek izteikts publiskajā telpā, jo katrs to var interpretēt savādāk. "Es pieļauju, ka Viņķeles kundze nevienu negribēja aizvainot, bet šo teikumu var pārprast. Tad, ja tu esi politiķis un ministrs, nedrīkst atļauties būt tik emocionāls un tev ir jāmāk būt diplomātam," uzskata A.Novaka.

Māmiņu kluba pārstāve ministres teikto pārlasījusi vairākas reizes – jo vairāk to lasījusi, jo aizskarošāks tas licies. "Ir jāsaprot, ka ne vienmēr negaidīti piedzimušais mazulis ir negribēts. Dažādi ir gadījumi, dažādas situācijas. Dažkārt tu neplāno bērnu, bet Dievs to dod un tu priecājies par to," uzskata A.Novaka.

Savukārt politoloģe Iveta Kažoka neko aizskarošu ministres teiktajā nemanīja. "Tā ir vienkārši frāze, kura varbūt varēja būt veiksmīgāk noformulēta, jo tā lielākā problēma ir tāda, ka katrs to saprot pa savam. Es sapratu tā, ka man nekādas pretenzijas neradās un man šķiet, ka tur vienkārši bija aicinājums pieaugušiem cilvēkiem būt atbildīgiem, rūpīgi izsvērt savu izvēli laist pasaulē bērnus," Dienai.lv sacīja I.Kažoka.

Tāpat politoloģe uzskata, ka I.Viņķeles izteiktajai frāzei raidījuma kontekstā nebija lielas nozīmes, jo sižets skāra bezdarba problēmu un Labklājības ministrijas piedāvātos pārcelšanās pabalstus. "Es noteikti neredzu to jēgu, ko tur ir ielikuši daži tvitera lietotāji, kas saka, ka ministre šādā veidā mēgina segregēt bērnus. Es tajā frāzē šādu jēgu neredzu. Tāpēc man šķiet, ka tā ir ne sevišķi veiksmīgi noformulēta doma, jo viņu var dažādos veidos saprast."

Līdzīgu viedokli pauž mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, sakot, ka labklājības ministre visticamāk ir vienkārši pārteikusies. "Es nedomāju, ka ministre centās kādu aizvainot vai aizskart, jo mēs taču visi zinām, ka mūsu valstī ir dažādi bērni. Viņus piedzemdē un pamet, tā tas vienkārši ir. Tie bērni, kas dzīvo bērnu namos, ir ļoti plānoti? Es domāju, ka nē. Līdz ar to, varbūt neveikli formulēts teikums, bet domāju, ka doma ir skaidra."

Tāpat I.Akmentiņa-Smildziņa pieļauj, ka frāze, kas kādam izraisījusi neizpratni, ir izrauta no konteksta, tāpēc par to nevajadzētu cepties. "Nedomāju, ka tas ir kaut kas tik būtisks, lai tam pievērstu uzmanību," Dienai.lv sacīja mammamuntetiem.lv vadītāja. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas