Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas ietekmē zemās cenas enerģijai un izejvielām

Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas joprojām ietekmē zemās cenas enerģijai un izejvielām, aģentūrai LETA atzina Ekonomikas ministrijā (EM).

Šā gada maijā, salīdzinot ar aprīli, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,1%, cenām samazinoties vietējā tirgū realizētajai produkcijai par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai saglabājoties iepriekšējā mēneša līmenī.

Kopumā šī gada piecos mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 0,1%, vietējā tirgū realizētai produkcijai samazinājās par 0,3%, bet eksportētājai produkcijai pieauga par 0,3%. Pēc straujā krituma aprīlī maijā cenām vietējā tirgū realizētai produkcijai bija vērojams neliels kritums. Eksporta produkcijas ražotāju cenu dinamiku gada pirmajos piecos mēnešos noteica noturīgais pieprasījums ārējā tirgū.

Šī gada piecos mēnešos nozaru griezumā ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 10,8% un elektrisko iekārtu ražošanā - par 3,7%. Ražotāju cenu pieaugumu šajās nozarēs noteica eksportētās produkcijas cenu pieaugums.

Lielākā pazeminošā ietekme šī gada piecos mēnešos bija ražotāju cenu samazinājumam koksnes izstrādājumu ražošanā - par 1,5% un pārtikas produktu ražošanā - par 1,2%. Ražotāju cenu kritumu pārtikas produktu nozarē noteica straujāks cenu kritums vietējā tirgū realizētajai produkcijai, savukārt koksnes izstrādājumiem cenas samazinājās eksportētajai produkcijai.

Gada griezumā 2015.gada maijā ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā bija par 0,7% zemākas nekā gadu iepriekš. Ražotāju cenas gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētājai produkcijai maijā bija attiecīgi par 1,5% un 0,2% zemākas nekā pirms gada, kas galvenokārt skaidrojams ar straujo energoresursu cenu kritumu kopš 2014.gada vidus. 2015.gada maijā pasaules enerģijas, rūpniecības izejvielu un lauksaimniecības izejvielu cenas bija zemākas nekā pirms gada.

EM prognozē, ka šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenas būs tuvas 2014.gada līmenim. To ietekmēs kopējais pieprasījums gan vietējā tirgū, gan eksporta tirgos. Tā kā lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tad ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā noteiks cenu tendences pasaulē, pasaules izejvielu cenu dinamika, kā arī tirdzniecības ierobežojumi starp Eiropas Savienību un Krieviju.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

    Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas