Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EM meklēs risinājumu situācijai ar finansējuma pieejamību uzņēmumu dalībai starptautiskajās izstādēs

Ekonomikas ministrija (EM) meklēs risinājumu situācijai ar finansējuma pieejamību uzņēmumu dalībai starptautiskajās izstādēs, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Reaģējot uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sniegto informāciju par Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma atcelšanu uzņēmējdarbības atbalstam dalībai starptautiskās izstādēs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) uzdevis EM nekavējoties rast risinājumu, lai atbalsts uzņēmējiem būtu pieejams arī turpmāk.

LIAA pavēstījusi, ka maksājuma pieprasījumi par dalību starptautiskās izstādēs programmā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" tiks pieņemti tikai līdz šā gada maijam. LIAA turpinās segt izdevumus nacionālo stendu organizēšanai 100% apmērā.

"Stopkrāna noraušana kavēs valsts ekonomisko izrāvienu, jo draud ar mazo uzņēmumu eksporta aktivitāšu un darbavietu samazināšanu. Latvijas ekonomikai ir svarīga tās daudzpusīga un uz eksportu orientēta attīstība. Līdzfinansējuma saņemšana dalībai starptautiskās izstādēs ir īpaši svarīga mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, kas piedalās dažādās specializētajās nozares izstādēs, dibinot kontaktus un rodot biznesa nišas globālajā tirgū," uzsvēra Ašeradens.

Decembrī LIAA informējusi, ka atbalsta intensitāte tiek samazināta no 80% uz 60%, tāpat pieņemts lēmums par vispārēju līdzfinansējuma atcelšanu. Savukārt līgums par atbalsta saņemšanu komersantiem ir noslēgts no 2016.gada 26.aprīļa līdz 2023.gada 31.decembrim.

Ekonomikas ministra vērtējumā šāda situācija nav pieļaujama, jo tā neatbilst Latvijas valsts uzņēmējdarbības atbalsta politikai un kavē mazo uzņēmēju darba plānošanu, dalību starptautiskajā apritē un jaunu eksporta tirgu apgūšanas iespējas. "Tāpēc esmu uzdevis rast risinājumu, lai šajā atbalsta programmā līdzfinansējuma sniegšana tiktu turpināta arī pēc maija," piebilda Ašeradens.

Kā ziņots, ES programmā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" maksājuma pieprasījumi par dalību starptautiskās izstādēs tiks pieņemti tikai līdz 2.maijam par darbībām, kas veiktas līdz 30.aprīlim, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Maksājumu pieprasījumu pieņemšanas pārtraukšana saistīta ar Latvijas uzņēmumu un biedrību lielo aktivitāti, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" pieejamo grantu finansējumu. Projekta ietvaros ir noslēgti 1640 līgumi par atbalsta sniegšanu. Vidēji mēnesī pieprasītais un saņemtais finansiālais atbalsts ir aptuveni 650 000 eiro apmērā.

Kopā programmā 2685 maksājuma pieprasījumiem izmaksāts vai ir rezervēts (420 iesniegtajiem maksājuma pieprasījumiem) atbalsts par kopējo summu 13 257 766 eiro apmērā. Par dalību starptautiskajās izstādēs - 8,6 miljoni eiro; par dalību biedrību organizētajās tirdzniecības misijās - 3,5 miljoni eiro; par dalību starptautiskajās konferencēs, semināros - 0,5 miljoni eiro; par produktu atbilstības novērtēšanu (sertificēšanu) - 0,5 miljoni eiro.

Projektu iesniegumu pieņemšana programmā "Starptautiskās konkurētspējas veicināšana" tika uzsākta 2016.gada 15.martā. Projektā kopējais pieejamais finansējums grantiem - 15 388 408 eiro.

Projektā atlikušais finansējums ir 2 130 641 eiro, kas, pēc LIAA aprēķiniem ir pietiekošs, lai apmaksātu maksājumu pieprasījumus, kas tiks iesniegti līdz 2018.gada 2.maijam par aktivitātēm, kas notikušas līdz 2018.gada 30.aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas