Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EM: Šogad sagaidāms mērens eksporta pieaugums

Šogad kopumā eksports pieaugs mēreni, jo izaugsmes tempi galvenajās tirdzniecības partnervalstīs 2019.gadā prognozējami nedaudz lēnāki nekā pirms gada, aģentūrai LETA norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, februārī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 1%, savukārt imports nedaudz samazinājās - par 1,7%.

Pēc EM eksperta sacītā, šā gada februārī eksporta vērtību pozitīvi ietekmēja būtisks koksnes un tās izstrādājumu eksporta pieaugums. Salīdzinoši strauji pieauga arī dzērienu, mēbeļu, dzelzs un tērauda izstrādājumu eksports. Savukārt eksporta vērtības samazinājums bija vērojams mehānismu un ierīču, kā arī graudaugu kultūru eksporta grupās.

2019.gada februārī preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības (ES) valstīm pieauga par 6,9%. Būtiski eksports pieauga uz Igauniju, Vāciju, Lietuvu un Apvienoto Karalisti, bet samazinājās uz Spāniju un Itāliju.

Februārī samazinājās eksports uz NVS valstīm - par 4,8%, tai skaitā uz Krieviju - par 2,1%. Saruka eksports arī uz Turkmenistānu un Uzbekistānu. Vienlaikus februārī ievērojami samazinājās eksports uz pārējām valstīm - par 20,9%. Būtiski saruka eksports uz ASV, kā arī uz Turciju un Ēģipti.

"Preču importu februārī pozitīvi ietekmēja pārtikas rūpniecības ražojumu, kā arī koksnes un tās izstrādājumu importa vērtības pieaugums. Savukārt negatīvi - satiksmes līdzekļu un mehānismu, ierīču un elektroiekārtu imports," atzina Gergelevičs.

Kopumā gada divos mēnešos eksports bija par 0,2% lielāks nekā pirms gada, bet imports - par 0,7% mazāks nekā 2018.gada pirmajos divos mēnešos.

Jau ziņots, ka Latvija šogad pirmajos divos mēnešos eksportēja preces 1,921 miljarda eiro apmērā, kas ir par 0,2% jeb 3,2 miljoniem eiro vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 2,206 miljardiem eiro, kas ir samazinājums par 0,7% jeb 15 miljoniem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp februārī Latvija ir eksportējusi preces 959,006 miljonu eiro apmērā, kas ir par 0,4% jeb 3,5 miljoniem eiro mazāk nekā janvārī, bet par 1% jeb 9,4 miljoniem eiro vairāk nekā 2018.gada februārī. Savukārt importējusi Latvija ir preces 1,099 miljardu eiro apmērā, kas ir par 0,7% jeb 7,2 miljoniem eiro mazāk nekā pirms mēneša un par 1,7% jeb 18,7 miljoniem eiro mazāk nekā pagājušā gada februārī.

Ārējās tirdzniecības bilance šogad februārī salīdzinājumā ar 2018.gada februāri uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apmērā palielinoties no 45,9% līdz 46,6%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas