Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ērces strādā arī saulgriežos; sargāsim ne tikai sevi, bet arī mājdzīvniekus

Jāņu dienas vakarā der turēt prātā ne tikai ciemos staigāšanu, alus dzeršanu un lēkšanu pār ugunskuriem, bet padomāt par to, ka papardes ziedu meklē arī ērces. Esiet uzmanīgi! Šogad ērču aktivitāte ir īpaši augsta. Piesargieties paši un, mājās pārnākot, pārskatiet arī sava četrkājainā drauga apmatojumu. Galvenais ērču nodarītais ļaunums ir to pārnēsātās slimības.

Suņiem Latvijā bīstamas vairākas slimības, kuru ierosinātājus var pārnēsāt ērces.

Biežākās no iespējamām slimībām ir:

  • babezioze, tās izraisītājs ir parazīts babēzija, kas bojā suņa sarkanās asins šūnas un izraisa smagu mazasinību. Slimie suņi ir miegaini, gurdeni, bālu vai dzeltenu gļotādu, var būt paaugstināta temperatūra;
  • anaplazmoze, kuras izraisītāja ir baktērija anaplazma. Slimajiem suņiem novēro nogurumu, ēstgribas trūkumu, paaugstinātu temperatūru, klibumu. Liela daļa suņu ir spējīgi pašizārstēties, taču var būt nepieciešama arī veterināra palīdzība;
  • borelioze jeb Laima slimība. Tās ierosinātājas ir baktērijas borēlijas. Slimības pazīmes ir līdzīgas kā anaplazmozes gadījumā. Cilvēkiem ap ērces koduma vietu novēro apsārtumu, bet suņiem šādu pazīmju nav. Aizdomu gadījumā nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta! Viena ērce var pārnēsāt vairāku slimību ierosinātājus! Ērču pārnēsāto slimību diagnostikai jāveic asins analīzes.

Taču vislabāk ir ērču piesūkšanos nepieļaut. Suņu apstrāde pret ērcēm ir visnozīmīgākais no profilaktiskajiem pasākumiem! Ir pieejami dažādi produktu veidi - skausta pilieni, kakla siksnas, pulveri, šampūni. Nupat ir pieejamas arī zāles garšīgu tablešu veidā, kas aizsargā suni no blusām un ērcēm uz veselu mēnesi. Visbiežāk lietotie ir tā sauktie pretblusu un pretērču pilieni. Piemēram, zāles Frontline nodrošina aizsardzību pret blusām aptuveni uz septiņām nedēļām, bet pret ērcēm - uz četrām nedēļām. Aktīvās vielas koncentrācija atkarīga no suņa svara, tāpat jāņem vērā arī dzīvnieka vecums. Šī preparāta pluss ir tā vienkāršā lietošana un augstā efektivitāte.

Veterinārajās klīnikās ir pieejamas tabletes, piemēram, Nexgard, kas nodrošina pretblusu un pretērču darbību uz veselu mēnesi. Jaunākās zāles Nexgard Spectra ne vien pasargā no ērcēm un blusām, bet arī iznīcina biežāk sastopamos iekšējos parazītus - cērmes, āķtārpus, matgalvjus. Ļoti būtiski arī, ka zāles iedarbojas tik ātri, ka piesūkušās ērces nepagūst pārnest babeziozi suņa organismā.

Ja ērce tomēr piesūkusies - tā jānoņem pareizi un pēc iespējas ātrāk!

Es ieteiktu katram, neatkarīgi no tā, vai mājās ir mīļdzīvnieks vai nav (noderēs arī cilvēkam), iegādāties ērču izņēmēju. Vai nu ar ērču pinceti, vai speciālu L formas ērču āķi kaitēkli var uzmanīgi un droši izvilkt, to nesaplēšot. Atcerieties, nav būtiski, vai ērci griež pulksteņa rādītāja virzienā vai pretēji tam. Galvenais to darīt lēni un nesteidzoties.

Iegaumējiet, ērcei nedrīkst liet virsū eļļu vai jebkuru citu šķidrumu, jo tas var izraisīt ērces vemšanu un tādējādi paātrināt slimību ierosinātāju iekļūšanu dzīvnieka vai cilvēka organismā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas