Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ērču inficētība šogad divreiz augstāka nekā pērn

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” dati liecina, ka šogad ērču inficētības līmenis teju divas reizes augstāks nekā pērn un ir augstākais pēdējo 5 gadu laikā.

Šā gada ērču aktivitātes sezonā mediķu palīdzību ērces noņemšanā meklējuši vairāk nekā 1900 iedzīvotāju, savukārt gandrīz 3350 cilvēki vēlējušies laboratoriski pārbaudīt viņiem noņemtās ērces, lai pārliecinātos, vai tās nav inficētas ar ērču encefalīta vīrusu.

Laboratoriski pārbaudīto ērču inficētība šogad, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada ērču aktivitātes sezonas analogu periodu – līdz 2.septembrim – ir 1,9 reizes augstāka. 

Statistika liecina, ka pērn stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” laboratorijas Imūnķīmijas nodaļā izmeklētas 3741 ērces, no tām 169 gadījumos tās bijušas inficētas ar encefalīta vīrusu (kopējā ērču inficētība - 4,5 procenti). Šogad iedzīvotāji pēc kukaiņa noņemšanas, vēlējušies laboratoriski pārbaudīt 3407 ērču inficētību. Laboratoriskā aina ir sekojoša – no šā, ievērojami mazāka nekā iepriekšējā gadā pārbaudīto kukaiņu skaita - 292 ērces bija inficētas ar ērču encefalīta vīrusu (inficētība 8,6 %).

Infektologi lēš, ka ērču inficētības līmenis arī turpmākajos mēnešos saglabāsies augsts.

Mediķu novērojumi liecina, ka pēdējos gados ērču inficētības līmenis bijis svārstīgs – 2009.gadā tas bija 6,2%, 2010.gadā – 4,8%. Tomēr šogad inficētības līmenis ir īpaši augsts. Risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams.

Stacionārā šogad ārstējušies 90 pacienti, kuriem apstiprināta diagnoze - ērču encefalīts, un 13 pacienti ar diagnozi – Laima slimība. Patlaban stacionārā ārstējas 14 ērču encefalīta pacienti.

Kā norāda stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle, pasaules mediķu prakse liecina, ka efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Tomēr arī pret šo slimību vakcinētajiem cilvēkiem, atrodoties dabā, iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām vakcīna nav radīta.

Vairāk par ērču encefalīta pazīmēm:

Laiks no inficētas ērces piesūkšanās brīža līdz slimības sākumam vidēji ir 7-14 dienas. Encefalīts sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem: nespēku, galvassāpēm, sāpēm muskuļos un ķermeņa temperatūras paaugstināšanos līdz 38°C. Dažos gadījumos mēdz būt slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā un caureja. Parasti pēc 3-5 dienām slimnieka stāvoklis uzlabojas. Turpmākajās 4-7 (14) dienās cilvēks jūtas vesels, bet pēc tam pēkšņi sākas slimības otrā fāze – visas iepriekšminētās pazīmes atjaunojas, turklāt, daudz spēcīgāk izteiktas.

Daļai slimnieku ērču encefalīta otrā fāze noris drudža formā, pārējiem pievienojas nervu sistēmas iekaisuma simptomi, kam ir dažāda smaguma pakāpe. Apmēram pusei slimnieku nervu sistēmas iekaisums izpaužas kā meningīts; tam raksturīga ļoti augsta temperatūra (ap 40°C), galvassāpes, paaugstināta jutība pret gaismu, reibonis, slikta dūša un vemšana. 

Daudzos gadījumos ērču encefalīts nepaliek bez sekām: biežākās ir galvassāpes, novērojama atmiņas pavājināšanās, nespēks un samazinātas darbaspējas pat vairākus gadus pēc pārslimošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas