Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ES Barometrs: Tikai 2% cilvēku sākuši smēķēt cigarešu pievilcīgā izskata dēļ

86% cilvēku sāk smēķēt tādēļ, ka to dara viņu draugi un vecāki, tikai 1% līdz 2% smēķētāju izvēli sākt smēķēt ietekmējis cigarešu vai iepakojuma vizuālais izskats, smaržīgums, krāsa utt., liecina ES Barometra 2012.gada aptauja. Neraugoties uz šiem aptaujas datiem, Latvija vēlas atbalstīt Eiropas Savienības direktīvu, kas paredz tievo cigarešu un mentola cigarešu pārdošanas aizliegumu.

Šādu Latvijas pozīciju pilnībā atbalsta ārsti, taču pret to iebilst tabakas ražotāji, Latvijas tirgotāju asociācija un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Kā portālam Diena.lv norādīja narkoloģe un Nacionālā veselības dienesta pārstāve Aija Pelne, dienests pilnībā atbalsta šādu aizliegumu. "Ir pierādīts, ka cigarešu vizuāli pievilcīgais izskats iespaido sieviešu un jauniešu auditoriju. Un tieši šīs ir minētā aizlieguma mērķauditorijas, jo statistika liecina, ka Latvijā smēķējošu meiteņu īpatsvars jau ir sasniedzis smēķētāju zēnu īpatsvaru. Savukārt tie ir argumenti, kuri izskan pret šādu aizliegumu, to pamatojot ar kontrabandas pieaugumu, ir vienkārši ražotāju un tirgotāju demagoģija. Jo saskaņā ar viņu filosofiju visi smēķēšanas ierobežojumi veicina kontrabandu," atzina A.Pelne.

Savos spriedumos vēl kategoriskāks ir ģimenes ārsts Andris Baumanis, kurš portālam Diena.lv norādīja, ka vispār vēlētos panākt cigarešu tirdzniecības aizliegumu. "Tā kā nav iespējams panākt vispārēju smēķēšanas aizliegumu, tad pozitīvs solis ir arī tievo un mentola cigarešu pārdošanas aizliegums. Tas strādātu tieši uz meiteņu auditoriju, kas ir ļoti būtiski, jo meitenes sākušas smēķēt pat vairāk nekā zēni. Turklāt jāatceras, ka smēķētāju pašu kaitnieciskās rīcības izraisītās slimības tiek ārstētas uz visas sabiedrības rēķina."

Tabakas tirgotāja SIA Philip Morris Latvia pārstāvis Juris Stinka portālam Diena.lv gan atzina, ka, viņaprāt, šādi aizliegumi nebūs īpaši efektīvi, lai samazinātu smēķētāju īpatsvaru, to pamatojot ar jau minētajiem ES Barometra datiem, taču izraisīs kontrabandas cigerešu pieaugumu. "Visefektīvākais līdzeklis, lai cīnītos pret smēķēšanu, ir sabiedrības, īpaši jaunatnes, izglītošana jau no skolas sola, lai cilvēks nesmēķētu nevis tāpēc, ka nevar šo preci dabūt, bet tāpēc, ka nevēlas to darīt. Jo kādu preču, šajā gadījumā cigarešu, iegādes ierobežojumi tikai vairos kontrabandu, nevis mazinās cilvēku motivāciju smēķēt. Svarīgākais ir mazināt tieši šo motivāciju un to visefektīvāk var panākt ar izglītošanu un informēšanu," klāstīja J.Stinka.

Jau vēstīts, ka pret šādiem tabakas pārdošanas ierobežojumiem iestājas Latvijas tirgotāju asociācija un LTRK, to pamatojot tieši ar kontrabandas cigarešu izplatībhas pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas