Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FM: novadiem, kuri dalīsies, būtu budžetā jāatdod kopīgā novada izveidei piešķirtie līdzekļi

Novadiem, kuri patlaban pieņem lēmumu par sadalīšanos, tomēr būtu valsts budžetā jāatdod reformas laikā piešķirtais finansējums novada izveidei - 200 tūkstoši latu.

Šādu pārliecību deputātiem trešdien pauda Finanšu ministrijas (FM) Pašvaldības finansiālās darbības uzraudzības un finanšu departamenta direktore Jolanta Plūme, viesojoties Saeimas Pieprasījumu komisijā.

Komisijas sēdē piedalīties bija aicināta arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS). Abas ministriju pārstāves ar parlamentāriešiem pārrunāja situāciju saistībā gan ar jau izskanējušajiem novadu sadalīšanās lēmumiem, gan riskiem par vēl kāda novada iespējamo dalīšanos.

FM pārstāve, runājot par turpmāko rīcību, piemēram, attiecībā uz Mērsraga atdalīšanos no Rojas novada, kam atbalstu jau paudusi arī Staķe, pauda pārliecību, ka "būtu tikai godīgi" atmaksāt to daļu, kas novadiem bija atvēlēta konsolidācijas pasākumu veikšanai. Komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS) gan taujāja par pretrunām valsts politikā, vienlaikus pieļaujot iespēju novadiem sadalīties, bet par to tomēr nosakot sankcijas. Savukārt Plūme uzsvēra, ka apvienot novadus bijis ļoti nopietns lēmums un, atsaucot to, vairs spēkā nav arī tas mērķis, kam šī nauda tika piešķirta, tādēļ tā loģiski būtu atdodama.

Arī deputāts Atis Slakteris (Tautas partija) ironiski sarunā piemetināja, ka "pēc šķiršanās jau laulības riņķus atdod".

Plūme arī vērsa uzmanību uz to, ka krietni sarežģītāku šo procesu vēl padarītu vēlme sadalīties gada vidū. Atsaucoties arī uz apsvērumiem par finanšu izlīdzināšanas fonda aprēķiniem, FM pārstāve uzsvēra, ka racionālāk šādus soļus būtu veikt ar gada sākumu.

Attiecībā uz pašvaldību darbu parlamentārieši pie Staķes vēl vērsās ar jautājumiem par garantētā minimālā ienākuma pabalsta nodrošināšanu, sociālā atbalsta tīkla pasākumiem, kā arī piekrastes teritoriju iespējamo nodošanu pašvaldībām, tādejādi liedzot tās iegūt privātpersonām. Deputāte Ilma Čepāne ("Pilsoniskā savienība") ieteica apsvērt domu par grozījumiem likumos, kas palīdzētu pašvaldībām nodrošināt šo teritoriju apsaimniekošanu.

Savukārt Staķe tautas kalpiem pastāstīja arī par autobusu pārvadājumu jautājuma virzību pašvaldībās saistībā ar skolēnu autobusu iegādi. Viņa, atsaucoties uz personīgo pieredzi pašvaldības vadībā, atzina - ja ir izvēles iespējas, pašvaldībām noteikti izdevīgāk ir nolīgt firmu, kas nodrošina pārvadājumu pakalpojumus, ja vien šāds tīkls pašvaldības teritorijā ir.

Ministre norādīja, ka patlaban pašvaldības arī vērtējot savas iespējas un pieņemot lēmumus, vai uzturēt pašiem autobusus vai tomēr pirkt transporta pakalpojumus no firmām un par šīm izmaksām saņemt kompensāciju no valsts. Staķe atzina, ka daļa pašvaldību tiešām sliecas pieteikties kompensācijām.

Jau vēstīts, ka Pieprasījumu komisija Staķi uz tikšanos bija aicinājusi, lai pārrunātu situāciju novados pēc administratīvi teritoriālās reformas (ATR) ieviešanas. Uz sēdi aicināta ne tikai Staķe, bet arī Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, kurš gan neieradās.

Ziņots arī, ka pērn, izveidojot 109 novadus un deviņas republikas pilsētas, beidzās vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma.

Līdz šim iebildumus par turpmāko eksistenci kāda novada ietvaros izteikušas jau vairākas teritorijas. Par Mērsraga atdalīšanu no Rojas novada Saeimā pat ir iesniegts likumprojekts un tam atbalstu paudusi pašreizējā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre, savukārt attiecībā uz Staiceles atdalīšanos no Alojas novada Staķe arī pēc klātienes vizītes bija pretējās domās.

Pagājušajā nedēļā beidzās arī Alojas novadnieku aptauja, kurā absolūts vairākums pauda atbalstu Staiceles atdalīšanai. Ministre aptaujas rezultātus pagaidām nav komentējusi.

Publiski izskanējušas arī vēlmes izvērtēt citu novadu sadalīšanas iespējas, tomēr šajos gadījumos nekādi lēmumi un arī iedzīvotāju aptaujas nav organizētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas