Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FOTO: No skolas ieiet biznesā

Senlaicīgas latgaļu rotas un LED lampa mākoņa formā, putnu barotavas un no koka izgatavoti bungām līdzīgi mūzikas instrumenti kahoni, daudzveidīgas Ziemassvētku dāvanas un jebkurā gadalaikā noderīgi lietusmēteļi rokassomām – šīs ir tikai dažas no precēm, kas tika piedāvātas Junior Achievement Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgū.

Pamatskolu grupu gadatirgū pārstāvēja vairāk nekā 60 SMU, bet vidusskolu grupu – pat vairāk nekā 100 SMU. Turklāt t/c Domina Shopping Rīgā bija sastopami SMU veidotāji ne tikai no galvaspilsētas un Pierīgas, bet arī no reģioniem – Gulbenes, Bauskas, Maltas, Talsiem u. c.

Jaunajiem uzņēmējiem gadatirgus ļāva pārbaudīt iemaņas stenda iekārtošanā, testēt talantus un trūkumus darbā ar pircējiem, ietirgot naudu par SMU produkciju, kā arī izpelnīties žūrijas ievērību un saņemt balvu. Žūrija atsevišķi vērtēja pamatskolu un vidusskolu SMU, bet pamatbalvas abās grupās tika piešķirtas septiņās kategorijās – Sociāli atbildīgs SMU, Labākais stends, Inovatīva biznesa ideja, Labākā pārdošanas komanda, Videi draudzīgs produkts, Komerciāli veiksmīgākais SMU un Uz zināšanām balstīts SMU produkts (pakalpojums).

Drošībai uz ceļa, veselībai

Vērojot SMU piedāvātās preces, bija pamanāms, ka vairāki jaunie uzņēmēji pievērsušies gājēju un velosipēdistu drošībai uz autoceļiem diennakts tumšajā laikā. Madonas Valsts ģimnāzijas SMU Lifesaver piedāvāja atstarojošas jostas, J. Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolas SMU Esi reāls! – atstarotājus ziemeļbriežu formā, savukārt Īslīces vidusskolas SMU EIMA Bags gadatirgū startēja ar somām, kurās iestrādāti atstarojoši elementi. Par atstarotāja funkciju bija padomājuši arī inovatīva lietussarga gatavotāji – Rīgas Valsts tehnikuma SMU Be Colorful. Vairāki jaunieši atzina, ka apzinās nepieciešamību rūpēties par savu un arī par līdzcilvēku drošību uz autoceļiem, un stāstīja, ka savu SMU produkciju rūpīgi testējuši, pārbaudot, vai tumsā autovadītāji atstarojošos elementus tiešām pamana.  
Gadatirgū bija vērojams arī plašs labam izskatam un veselībai paredzētu produktu klāsts, apliecinot, ka veselīga dzīvesveida tēma skolēniem nav sveša.

Zinātkāres netrūkst
Ja kāds no SMU Ziemassvētku gadatirgus apmeklētājiem līdz brīdim, kad sāka pētīt jauno uzņēmēju piedāvājumu, uzskatīja – jauniešus interesē tikai izklaide un ar to saistītās tēmas, ātri vien bija spiests viedokli mainīt, jo te tika piedāvāta arī izglītojoša produkcija. It īpaši jāpiemin trīs SMU un to piedāvājums.

Pirmkārt, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas SMU LAudio audiogrāmatas – latviešu literatūras klasiķu darbi. Audiogrāmatu ideja balstās pieredzē – skolas gados jāizlasa milzums grāmatu, bet ne vienmēr lasīšanai var atlicināt pietiekami daudz laika, savukārt audiogrāmatu var klausīties, piemēram, braucot no skolas mājup ar velosipēdu vai sabiedriskajā transportā. SMU LAudio pārstāves arī solīja, ka daļu no ietirgotās naudas ziedos labdarībai. Turklāt pozitīvi, ka jaunās uzņēmējas pauda izpratni par autortiesībām.

Otrs visai izglītojošais piedāvājums uz gadatirgu bija atceļojis no Viesītes – turienes vidusskolas SMU GB Games piedāvāja izglītojošu galda spēli Latvijas 100…, kurā pēc ģerboņiem un atrašanās vietas kartē jāatpazīst apdzīvotās vietas un jāatbild uz jautājumiem, kas saistīti ar tām. (Diena pārliecinājās, ka jautājumi patiešām ir interesanti un izzinoši, piemēram, saistībā ar Kandavu – par filmu Likteņdzirnas un par valodnieku Kārli Mīlenbahu.) GB Games izstrādātā spēle, gatavojoties Latvijas simtgadei, labi noderētu gan ģimenēs, gan izglītības iestādēs. Pašiem spēles veidotājiem tikai jāpiestrādā pie tās popularizēšanas.

Trešais izglītojošais piedāvājums bija saistīts ar pakalpojumu. Pretēji tam, ka bieži dzirdams – Latvijas reģionu jaunieši par savu novadu interesējoties maz un sapņojot par brīdi, kad varēs iegādāties aviobiļeti uz kādu no Rietumeiropas metropolēm, A. Upīša Skrīveru vidusskolas SMU AUSV ekskursijas piedāvā izglītojošās ekskursijās izzināt Skrīveru novadu – gan vēsturiskās vietas, gan literāro tēlu maršrutus, gan dendroloģisko parku.

Pārdot vēl jāmācās

SMU Ziemassvētku gadatirgū bija redzamas vēl daudzas interesantas biznesa idejas, kas liek domāt – jaunieši pēc dažiem gadiem radīs spēcīgu konkurenci uzņēmēju vidējai un vecākajai paaudzei.

Diena darbojās arī žūrijā, kas gadatirgū vērtēja SMU, un secināja, ka jaunieši ir bagāti ar drosmīgām un inovatīvām biznesa idejām, ir centīgi ideju īstenošanā un prasmīgi savu stendu iekārtošanā. Savukārt prasme, kurai visvairāk nepieciešams slīpējums, ir saruna ar pircēju. Jaunā paaudze vairs nesirgst ar XX gs. mantojumu – domāšanas veidu «pircējs – tā ir problēma», bet mēdz nonākt otrā galējībā un aizrauties ar pārspīlētu sava uzņēmuma un tā preču slavēšanu, taču pārāk uzbāzīga reklamēšana nevis piesaista, bet atgrūž, rada neuzticēšanos. Protams, bieži ar pārspīlēti eiforisku reklāmu grēko arī pieredzējuši uzņēmumi, un SMU veidotājiem vēl ir laiks, ko veltīt izaugsmei.
Jāpiebilst, ka Dienas īpašo simpātiju balvu saņēma Rīgas 64. vidusskolas SMU Journalists4rent.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas