Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

FOTO: Valsts labā konfiscē starptautisko organizāciju un Latvijas noteiktajām sankcijām pakļautu kravu

Valsts labā konfiscēta starptautisko organizāciju un Latvijas noteiktajām sankcijām pakļauta krava - 48 paletes ar vijoles formas stikla pudelēm, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Pagājušā gada 16.augustā VID muitas amatpersonas, veicot kravas skenēšanas attēlu analīzi, konstatēja mēģinājumu ar nepareizu preces kodu deklarēt un no Krievijas ievest 48 paletes ar vijoles formas stikla pudelēm, tādējādi pārkāpjot starptautisko organizāciju un Latvijas noteiktās sankcijas.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 84.panta par starptautisko organizāciju un Latvijas noteikto sankciju pārkāpšanu, un stikla izstrādājumu krava tika izņemta.

VID iesniegtajā tranzīta deklarācijā tika norādīts, ka minētie stikla izstrādājumi ir galda un virtuves trauki, kas ražoti kādā Krievijas uzņēmumā, savukārt kravas saņēmējs ir kāds Moldovas uzņēmums. VID Nodokļu un muitas policijas amatpersonas izmeklēšanas laikā secināja, ka, ņemot vērā stikla pudeļu vizuālās īpašības, tilpuma norādi skicē, publiski pieejamo informāciju par pudeļu pirmreizējo pielietojumu un to, ka preču saņēmējs ir alkoholisko dzērienu ražotājs, tās ir klasificējamas kā stikla pudeles dzērienu iepildīšanai un transportēšanai.

Pamatojoties uz pirmstiesas izmeklēšanas laikā gūtajiem pierādījumiem, 2023.gada februārī Rīgas pilsētas tiesa apstiprināja lēmumu par aresta uzlikšanu mantai, un maijā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde kā procesa virzītājs pieņēma lēmumu sākt procesu par noziedzīgi iegūtu mantu un nodot materiālus izlemšanai Rēzeknes tiesai.

Ar 2023.gada jūnija Rēzeknes tiesas lēmumu, ko Latgales apgabaltiesa atstāja negrozītu, vijoles formas stikla pudeles tika atzītas par ar noziedzīgu nodarījumu saistītu mantu. Tā rezultātā 48 paletes ar stikla pudelēm nolemts konfiscēt valsts labā un, realizējot tās pārstrādei kā valstij piekritīgo mantu, iegūtos finanšu līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta. 

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Nodrošinot pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju ievērošanas uzraudzību un kontroli precēm, kas tiek pārvietotas pāri robežai, kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā VID Muitas pārvalde līdz septembra beigām ir liegusi izvest no Eiropas Savienībā (ES) vai ievest ES no Krievijas un Baltkrievijas kopā 4721 kravu un sūtījumu ar sankcijām pakļautām precēm, tostarp pagājušajā gadā noraidītas 3257, bet šī gada deviņos mēnešos - 1464 kravas un sūtījumi ar precēm, kas pakļautas sankcijām. 

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākti un saņemti izmeklēšanai no citām tiesībaizsardzības iestādēm kopā 222 kriminālprocesi par sankciju pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas