Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Vijciema lauku teritorijā siro nu jau pieci lāči

Reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju par lāču postījumiem Valkas novada Vijciema lauku teritorijā, Dabas Aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālisti otrdien, 28.septembrī, veikuši apsekojumu dabā, lai konstatētu jau esošos un potenciālos postījumus, kā arī preventīvi varētu lemt par iespējamajiem risinājumiem situācijas normalizēšanai.

Pārvaldes speciālisti kopā ar Valkas novada Medību koordinācijas komisijas pārstāvi apsekoja četras viensētas un Vijciema čiekuru kalti. Pēc postījumu rakstura redzams, ka šajā teritorijā nu jau viesojas divas atsevišķas lāču grupas. Vienā kompānijā darbojas  divi lāču pusaudži, kuri, spriežot pēc uzvedības, visticamāk, agri palikuši bez mātes un līdz galam nav apguvuši dabiskās prasmes sarūpēt sev pārtiku, tāpēc meklē pārtikas pārpalikumus cilvēku mītņu tuvumā. Savukārt otrā grupā ir trīs lāči, iespējams, māte ar pusaugu lācēniem, kuriem viņa māca pārtikas sarūpēšanas prasmes, tostarp, medus iegūšanu no bišu stropiem. Netālu no Vijciema čiekurkaltes vairākās vietās postīti dārzi, dravas un viensētas, turklāt dzīvnieki ir mēģinājuši arī iekļūt telpās, kas norāda uz reālu apdraudējumu ne tikai infrastruktūrai bet arī vietējiem iedzīvotājiem.

“Mums ir jāsaprot, ka šī vairs nav nebēdnīga lācīšu draiskošanās un mielošanās ar plūmēm, kā tas sākumā pavīdēja sociālo tīklu komentāros. Lāči siro pa māju pagalmiem, lūkojas māju logos, ko apliecina ķepu nospiedumi uz stikla, skrāpējas gar sienām, nebaidās no auto, pārbiedējot un, iespējams, apdraudot vietējos iedzīvotājus. Tas, ka lāči ir mēģinājuši iekļūt ēkās, jau norāda uz to, ka runa ir par reāliem draudiem iedzīvotajiem, kurus nedrīkstam ignorēt,” situācijas nopietnību uzsver Pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode

Tā kā Latvijā lāču populācija ir neliela, turklāt pamazām tikai atjaunojas ar lielākoties lāčiem, kas ieklīst no Igaunijas un Krievijas, tad Latvijā trūkst praktiskas pieredzes un zināšanu ar šiem savvaļas dzīvniekiem, kad to uzvedība un rīcība ir kļuvusi nekontrolējama un kad tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība. Tāpēc Pārvaldes speciālisti jau ir apzinājuši kaimiņvalstu pieredzi līdzīgās situācijās un izstrādājuši rīcības plānu ar vairākiem alternatīvajiem risinājumiem. 

Risinājumi klātienē pārrunāti arī ar Valkas novada Medību koordinācijas komisiju, kuras pārstāvji ir izteikuši gatavību koordinēt lāču aizbaidīšanu, izmantojot gaismas un trokšņa salūtu munīciju – spēcīgus gaismas uzliesmojumus un troksni radošu munīciju.

“Lāči šādā gadījumā tiktu, iespējams, vairāk nobiedēti. Un kā atzīst zinātnieki, lāči ilgstoši atceras vietu, kura radījusi tiem trauksmi, un apzināti turp vairs nedodas,” skaidro Pārvaldes Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode. “Jo šo pasākumu mērķis ir panākt, lai lāči neiet mājās un nerada draudus viensētās dzīvojošajiem.”

Pārvalde aicina Valkas novada iedzīvotājus ziņot par līdzīgiem postījumiem un konstatēto lāču viesošanos īpašumos, rakstot Pārvaldei uz e-pastu [email protected], iespēju robežās pievienojot foto vai video fiksāciju, kā arī ziņot Valkas novada pašvaldībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas