Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ģirģens ar Ķuzi vienojies par rīcības plānu VP darba uzlabošanai

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) trešdien ticies ar Valsts policijas (VP) priekšnieku Intu Ķuzi un abi vienojušies par rīcības plānu policijas darba uzlabošanai, piemēram, paredzot biežākas darbinieku rotācijas, tiešo vadītāju atbildības jomas palielināšanu, izmeklētāju atalgojuma pārskatīšanu un citus pasākumus, aģentūra LETA uzzināja Iekšlietu ministrijā.

Rīcības plāns paredz vairākas praktiskas darbības, tostarp, lai celtu izmeklēšanas kvalitāti, paaugstinātu policijas personāla profesionalitāti, uzlabotu komunikāciju ar sabiedrību, kā arī stiprinātu un uzlabotu displinārpraksi.

Paziņojumā presei Ģirģens norādījis, ka sagaida, ka valsts spēs attīstīt tādu VP darbības modeli, kas ir moderns un ērti pieejams sabiedrībai. "Tas, ko es prasu, lai policists pastāvīgi ir motivēts mācīties, nepieļauj pārkāpumus un strādā sabiedrības labā. Katrā pilsētā un katrā ciemā cilvēkam ir jājūtas droši. Lai vistuvākajā nākotnē mēs to panāktu, ir jāuzlabo procesi neatkarīgi no tā, cik ir pieejami resursi," pauda ministrs.

Ģirģens arī sacīja, ka pievērsīsies diviem atskaites punktiem, proti, Ķuža personīgajai atbildībai par šī plāna praktisko realizāciju, kā arī tam, vai plāns dos pozitīvas izmaiņas un tiks īstenots noteiktajos termiņos. Savukārt otrs atskaites punkts ministram būs amatpersonu izdarīto noziegumu un pārkāpumu skaita samazināšana.

"Šobrīd izveidojusies situācija, kas pieprasa ļoti konkrētu un nekavējošu rīcību no VP puses. Mums jāspēj šajā situācijā nodemonstrēt savu profesionalitāti - spēju ātri reaģēt, pārkārtot savus iekšējos resursus, lai tuvākajā laikā īstenotu šo rīcības plānu," pauda Ķuzis.

VP priekšnieks uzsvēra, ka jau ir izstrādāti stratēģiskie attīstības dokumenti, rīcības plāni un tiks turpināta to īstenošana un darbs ar tiem. Ķuzis gan atzina, ka rezultāts policijai ir nepieciešams "šodien, rīt un parīt". Šī iemesla dēļ VP ir izstrādājusi īstermiņa plānu rīcībai tuvākajiem četriem mēnešiem. Īstermiņa plāns ir izveidots saskaņā ar lielajiem stratēģiskajiem dokumentiem, bet tā īstenošana tiks uzsākta nekavējoties, atzina policijas priekšnieks.

"Iespējams, būs skarbi lēmumi un asas rīcības. Tas ir vitāli svarīgi un tam tiks pievērsta visa mana uzmanība," atklāja Ķuzis.

Rīcības plāns paredz virkni pasākumu, lai sasniegtu mērķi. Piemēram, izmeklēšanas kvalitātes uzlabošanai paredzēti tādi pasākumi, kā konkrētas piekritības noteikšana starp VP struktūrvienībām un ciešāka sadarbība ar prokuratūru. Tāpat arī jau esošo instrumentu, tāda kā kriminālprocesu, vienkāršošana, lai atslogotu izmeklētājus un viņi iegūtu laiku procesu izmeklēšanai. Plānota arī izmeklētāja atalgojuma piesaistīšana rajona prokurora līmenim un citi pasākumi.

Ministrijā arī skaidroja, ka otrs ļoti būtiskais jautājums skar personālu, tiešo priekšnieku kontroli un atbildību. Šajā jomā rīcības plāns paredz pasākumus, kas vērsti uz personāla novērtēšanu, motivēšanu, kontroli, tāpat arī personāla piesaisti un atlasi, kā arī disciplinārprakses uzlabošanu un tiešo vadītāju atbildības jomas palielināšanu. Iecerēts daudz aktīvāk izmantot tādu horizontālās karjeras attīstības instrumentu kā rotācija.

Plānots arī izstrādāt jau esošo vadītāju prasmju izvērtēšanas mehānismu, iekļaujot atbalsta apmācības personāla vadībā vai citās jomās, kurās tas nepieciešams, kā arī paredzēta konkrētu uzdevumu noteikšana konkrētos termiņos vadītājiem. Tiek strādāts arī pie vadītāju un darbinieku motivēšanas mehānisma izstrādes. Ministrijā atzīmēja, ka nav pieļaujams, ka darbiniekiem ir nesamērīga slodze.

Ministrijā skaidroja, ka vēl viena būtiska joma ir komunikācija, piemēram, iekšējā komunikācija, kas iekļauj darbinieku vajadzību noskaidrošanu, iekšējās informācijas apmaiņas un procesu skaidrošanas paaugstināšanu. Analizējot iedzīvotāju vajadzības sadarbībā ar policiju, ir identificēta virkne jautājumu, kuros nepieciešamas izmaiņas, tādēļ rīcības plāns paredz sākt darbu pie vienota informatīvā dienesta izveides, kas iedzīvotājiem ļaus vieglāk, ātrāk un vienkāršāk noskaidrot jautājumus, kas skar policiju. Vienlaikus plānots arī sākt darbu pie kvalitātes kontroles dienesta, lai identificētu tās jomas un jautājumus, kuros policijai nepieciešams uzlabot darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas