Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gripas epidēmijas laikā Austrumu slimnīcā ierobežos pacientu apmeklējumus

Latvijā no pagājušās nedēļas ir izsludināta gripas epidēmija, tādēļ Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) no šodienas tiks noteikti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem, informēja slimnīca.

RAKUS norāda, ka no šodienas gripas epidēmijas laikā atļauts apmeklēt tikai smagi vai kritiski slimus pacientus ar ārstējošā ārsta vai nodaļas vadītāja atļauju un ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Pie pacientiem netiks ielaisti apmeklētāji, kuriem ir jebkādi akūtas vīrusa infekcijas simptomi - klepus, šķaudīšana, iesnas, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Vienā reizē pacientu varēs apmeklēt viens apmeklētājs. Nodaļās kategoriski aizliegts ienākt ar virsdrēbēm, un, uzturoties slimnīcā, ir jālieto sejas maska.

RAKUS ārsti aicina cilvēkus, kuriem gripas sezonas laikā paredzēta ķirurģiska operācija slimnīcā, plānotas ārstnieciskas manipulācijas ārstniecības iestādēs vai vizīte pie ģimenes ārsta vai cita ārsta speciālista un kuri nav vakcinēti ar šīs sezonas gripas vakcīnu, būt sevišķi uzmanīgiem un ievērot piesardzības un higiēnas nosacījumus, lai nesaslimtu.

RAKUS infektologi vērš uzmanību, ka vienīgais efektīvais gripas profilakses līdzeklis ir vakcinācija. Noteikti ieteicams ir vakcinēties hronisko slimību pacientiem, piemēram, pacientiem, kas sirgst ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām, hroniskām plaušu slimībām, aknu, nieru, onkoloģiskām slimībām, cukura diabētu, aptaukošanos un citām

Pret gripu būtu jāvakcinējas arī tiem, kas ikdienā uzturas un klātienē komunicē ar lielu cilvēku skaitu, piemēram, medicīnas iestāžu ārstniecības personālam.

Lai neapdraudētu savu, ģimenes locekļu, tuvinieku un darba kolēģu veselību, RAKUS ārsti aicina ievērot piesardzības pasākumus un nedoties ārpus mājām ar slimības simptomiem, izvērtējot, vai šādā situācijā klātienes vizītei pie ārsta nav iespējams cits risinājums, piemēram, ģimenes ārsta izsaukšana dzīvesvietā vai ārsta attālināta konsultācija.

Gripas epidēmijas laikā, cik iespējams, jāizvairās no vietām un pasākumiem, kur pulcējas daudz cilvēku. Īpaša piesardzība jāievēro, apmeklējot ārstniecības iestādes, piemēram, poliklīniku vai slimnīcu.

LETA jau rakstīja, ka 12.janvārī Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norāda, ka, neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst desmit nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Attiecīgi cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis līdz gripas sezonas sākumam.

Šobrīd joprojām ir ieteicams veikt vakcināciju pret gripu, lai iegūtu imunitāti pirms plašas gripas izplatības. Riska grupu pacientiem pieejamas vakcīnas pret gripu "Efluelda" (senioriem), un vakcīna "Influvac Tetra".

Valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu joprojām ir vairāku vakcinācijas iestāžu un ģimenes ārstu prakšu rīcībā. Vakcinācijas iestāžu saraksts, kur iespējams saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, atrodamas SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv/lv/valsts-apmaksata-vakcinacija-pret-sezonalo-gripu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas