Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Hipotēku bankas restrukturizācijas gaitā darbu varētu zaudēt līdz pat 400 darbinieku

VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") restrukturizācijas gaitā līdz 2014.gadam darbu varētu zaudēt līdz pat 400 darbinieku. Patlaban bankā strādā aptuveni 600 cilvēku.

Bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka bankas restrukturizācijas gaitā tiks pieteikts maksimālais iespējamais bankā strādājošo cilvēku skaita samazinājums - līdz 2014.gadam tie varētu būt 400 cilvēki. Šis ir provizorisks rādītājs, jo bankā nākotnē strādājošo skaits būs atkarīgs no valdības lēmuma par attīstības institūcijas veidošanu.

Eglīte atzīmēja, ka pašlaik vēl neviens darbinieks nav brīdināts par atlaišanu. Jautājums par darbinieku skaita faktisku samazināšanu nav "Hipotēku bankas" dienaskārtībā līdz komercdaļas klientu apkalpošanas pārejai uz "Swedbank", kas notiks 24.novembrī.

Līgumi par četru komercdaļas pakešu pārdošanu tika noslēgti šā gada jūnijā, un pēc komercdaļas pārdošanas "Hipotēku banka" turpinās darbu kā attīstības institūcija un koncentrēsies tikai uz valsts atbalsta programmu realizāciju. Darbības apjoma samazināšana rada nepieciešamību pārskatīt arī strādājošo skaitu, skaidroja bankas pārstāve.

Pēc viņas teiktā, darbinieku skaita samazināšana ir iespējama pusotra gada laikā - līdz 2014.gada vidum. Darbinieku skaita samazināšana notiks, ievērojot visas likumos noteiktās prasības un nodrošinot visas likumā noteiktās sociālās garantijas. Bankas pārveides procesā tiks pieteikts iespējamais maksimālais darbinieku skaita samazinājums, kas obligāti nenozīmē faktisko strādājošo skaita samazinājumu, uzsvēra "Hipotēku bankas" pārstāve.

Viņa papildināja, ka "Hipotēku banka" veic un veiks visas likumā noteiktās darbības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Plānojot personāla skaita izmaiņas nākotnē, atbildoši normatīvajiem dokumentiem banka savlaicīgi sākusi likumā noteiktās darbības - notikušas vairākas sarunas un konsultācijas ar darbinieku arodorganizāciju un darbinieku pārstāvjiem par darbinieku skaita samazināšanu, taču patlaban neviens darbinieks nav brīdināts par darba uzteikumu. Pēc tam kad būs notikušas sarunas ar darbinieku pārstāvniecību, atbilstoši likumam tiks informēta Nodarbinātības valsts aģentūra un pašvaldības, savukārt darbinieki darba uzteikumu saņems ne ātrāk kā 24.novembrī.

Bankas pārveides un darbinieku skaita samazināšanas procesā tiek un tiks ievērotas visas likumā noteiktās procedūras un tiks nodrošinātas likumā noteiktās sociālās garantijas, uzsvēra Eglīte.

Par plānoto darbinieku atlaišanu satraukta arodbiedrība "Komercio unio". Tās ārkārtas valdes sēdē nolemts sasaukt ārkārtas kongresu, lai lemtu par streika pieteikšanu gadījumā, ja turpmākās pārrunas par plānoto "Hipotēku bankas" darbinieku atlaišanu nonāks strupceļā.

Arodbiedrībā informēja, ka 20.septembrī tā saņēma oficiālu "Hipotēku bankas" paziņojumu par plānoto kolektīvo 400 darbinieku atlaišanu un uzaicinājumu arodbiedrības pārstāvim piedalīties sarunās 21.septembrī. No minētajām sarunām arodbiedrībai savu biedru un pārējo bankas darbinieku liktenis nav kļuvis skaidrāks.

Arodbiedrība uzskata, ka šajā situācijā nav vainojama bankas vadība, bet Finanšu ministrija (FM) kā bankas valsts kapitāldaļu turētāja, jo arī bankas vadībai līdz šim nav sniegta informācija par bankas tālāko likteni. Arodbiedrība pauž gatavību aizstāvēt savu biedru un pārējo "Hipotēku bankas" darbinieku tiesības un nepieciešamības gadījumā gatava arī pieteikt streiku.

FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka no "Hipotēku bankas" aptuveni 85 000 klientu 80 000 ir komercdaļas klienti, bet 5000 - attīstības daļas klienti. Pārdodot bankas komercdaļu, daudzkārt samazinās arī bankas klientu skaits, tādējādi tiks samazināts arī "Hipotēku bankas" darbinieku skaits. Par bankā strādājošajiem tiek maksāti visi nodokļi, tādējādi tiem, kas saņems darba uzteikumu, tiks nodrošinātas arī visas sociālās garantijas.

Saskaņā ar FM rīcībā esošo informāciju daļu "Hipotēku bankas" darbinieku pārņem arī komercdaļas pircēji - "Swedbank līzings" pārņēmis SIA "Hipolīzings" darbiniekus.

Jarockis atzīmēja, ka "Hipotēku bankas" darbinieku samazināšana notiks pusotra gada laikā, izvērtējot darbinieku kvalifikāciju. Tie "Hipotēku bankas" darbinieki, kuriem tiks uzteikts darbs, var pieteikties darbā valsts pārvaldē, piemēram, FM, kur ir liela kadru mainība un katru nedēļu ir kāda vakance. Tomēr FM pieredze gan liecina, ka FM strādājošie dodas strādāt uz bankām, kur ir lielākas algas nekā valsts pārvaldē.

Jau ziņots, ka "Hipotēku bankas" komercdaļas pāreja uz "Swedbank" noslēgsies 24.novembrī, un no šīs dienas "Hipotēku bankas" komercdaļas klientus apkalpos un pakalpojumus nodrošinās "Swedbank". "Swedbank" iegādājās "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA "Swedbank līzings" iegādājās SIA "Hipolīzings". Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās "SEB Wealth Management".

Investori vēl nav atrasti "HipoNIA" un nekustamā īpašuma paketei.

Valdība jau 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta "Hipotēku bankas" komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas