Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

IKVD: Vairākās skolās direktori nenodrošina kompetentu aizvietotāju

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), veicot pārbaudes 174 Latvijas vispārizglītojošajās skolās, konstatēja, ka 23 skolas vasaras laikā bija slēgtas vai arī tajās nebija norīkots direktora pienākumu izpildītājs, kas nozīmē, ka izglītības iestādes nenodrošināja darbības nepārtrauktību, portālu Diena.lv informēja IKVD pārstāvis Jānis Mergups-Kutraitis.

IKVD  norādīja, ka vairākās skolās direktora pienākumu izpildītājs nebija kompetents izglītības iestādes darbības jautājumos, arī nepieciešamās informācijas sagatavošanā un sniegšanā.

Dienests visai bieži konstatēja, ka skolas direktoru vasarā aizvieto izglītības iestādes atbalsta personāls, piemēram, apkopējs, pavārs, utt. Vienā skolā direktoru aizvietoja skolai nepiederoša persona – tā dēvētais "simtalnieks".

IKVD secināja, ka visai apšaubāms ir šo aizvietotāju zināšanu un profesionālo kompetenču līmenis izglītības iestādes darbības nodrošināšanā, piemēram, izglītību apliecinošu dokumentu izsniegšanai un to dublikātu sagatavošanai, dažādu izziņu un ar skolas darbību saistītas informācijas sniegšanai esošajiem un topošajiem skolēniem, vecākiem un citiem interesentiem.

Dienesta skatījumā, skolas dibinātāja un direktora pienākums ir noteikt katrā skolas direktora prombūtnes gadījumā kompetentu aizvietotāju. Tai pat laikā skolas direktors ir atbildīgs par izglītības iestādes darbību, līdz ar to viņa pienākumi ietver katra darbinieka zināšanu un profesionālās kompetences izvērtēšanu, lai aizvietošanas gadījumā, tas spētu nodrošināt atbilstīgu izglītības iestādes darbību.

No pārbaudēs konstatētā izriet, ka vairākās skolās iedzīvotājiem bija liegta iespēja saņemt izglītības pakalpojumus, to darbībā netika ievērotas iedzīvotājiem Satversmes 104.pantā noteiktās tiesības, vairāki Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.pantā noteiktie valsts pārvaldes principi, kā arī šā likuma 17.panta pirmajā daļā, 30.panta otrajā un 33.panta otrajā daļā noteiktais.

Skolām savā darbībā jāievēro labas pārvaldības princips un jānodrošina to nepārtraukta pieejamība. Ņemot vērā, ka normatīvajos aktos nav noteikta izglītības iestāžu vadītāju un darbinieku aizvietošanas kārtība, tad iestādes vadītāju aizvieto zemākā amatpersona vai iestādes vadītājs apstiprina aizvietošanas kārtību. Dienests vērš uzmanību, ka pārbaudēs konstatētā situācija skolās turpmāk nav pieļaujama," uzsvēra IKVD pārstāvis Jānis Mergups-Kutraitis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas