Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IZM apsver domu centralizētos eksāmenus neatcelt

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) domā par centralizēto eksāmenu neatcelšanu, jo sevišķi 12.klasēm, šodien Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre norādīja, ka šodien nedaudz vēlāk viņa piedalīsies Eiropas Savienības izglītības ministru sēdē, kur viņa uzklausīs citu valstu pieņemtos lēmumus attiecībā uz centralizēto eksāmenu norisi. Tomēr viņa uzsvēra, ka ministrija "vairāk sliecas", ka eksāmeni būs, bet varētu mainīties to forma.

"Ceturtdien, 9.aprīlī, būs zināms pagarinājuma ilgums un būs gatavi scenāriji, kādā veidā notiks eksāmeni," atklāja Šuplinska. Tāpat politiķe norādīja, ka "12.klasēm eksāmens noteikti paliek un izmaiņas varbūt gaidāmas to skaitā, bet varbūt arī nē". Tādā gadījumā nekas nemainīsies attiecībā uz skolēnu iestāšanos augstskolās.

Arī IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta direktore Rūta Gintaute-Marihina sēdē pavēstīja, ka, ja ārkārtējo situāciju pagarinās vēl uz mēnesi, pastāv iespējas, ka profesionālo skolu kvalifikācijas eksāmeni un centralizētie eksāmeni varētu notikt - ievērojot visus drošības pasākumus.

Pēc viņas stāstītā, ministrija sadarbojas ar Veselības ministriju (VM) un tiek sagatavotas instrukcijas, apzinātas skolas un apkopota informācija par dezinfekcijas līdzekļu nepieciešamību. Kad būs pieejami individuālie aizsardzības līdzekļi un dezinfekcijas līdzekļi, tos nogādās skolām.

Tāpat IZM kopā ar VM sadarbojas un domā par to, kā iespējams organizēt eksāmenu norisi - attālināti, daļēji attālināti vai klātienē. Viss atkarīgs no tā, kā izvērtīsies epidemioloģiskā situācija, pauda Gintaute-Marihina.

IZM Parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP) atklāja, ka ministrija līdz ceturtdienai nāks klajā ar konkrētu risinājumu eksāmeniem.

Kā ziņots, Šuplinska pagājušonedēļ LTV atzina, ka attālinātās mācības Latvijas vispārizglītojošajās un profesionālajās skolās ieilgs, un, iespējams, klātienes mācību režīms šosezon nemaz netiks atjaunots, līdz ar to daļai skolēnu šogad varētu izpalikt arī centralizētie eksāmeni.

Toreiz viņa sacīja, ka pagaidām vēl ir diezgan grūti prognozēt centralizēto eksāmenu norises iespējas šim mācību gadam, tomēr solīja, ka IZM pievērsīsies šim jautājumam. "Mēs patiešām nākamnedēļ domājam jau precīzāk pieņemt aprises, kuriem būs centralizētie eksāmeni un kuriem mēs varbūt iztiksim ar gada vērtējumu," klāstīja ministre.

Šuplinska atzina, ka patlaban tiek vērtētas vairākas iespējas, kā risināt esošo problēmsituāciju ar mācību gada noslēgumu un centralizētajiem eksāmeniem. Maltā, piemēram, mācības šogad esot atceltas pilnībā un visi skolēni, kas mācās 6.klasē vai augstāk, atstāti "uz otru gadu", skaidroja Šuplinska, uzsverot, ka Latvija šādu risinājumu noteikti nevēlētos.

"Mēs ļoti ceram, ka attālinātais mācību process ļaus [mācību] gadu noslēgt, un tad mēs arī skatīsimies, vai tiem, kas stājas augstskolā, ir nepieciešams šis pārbaudījums, ko organizē skola, bet varbūt tas ir iespējams arī augstskolā. Varianti tiek meklēti, un es domāju, ka mums nedraud ne pagarinājumi, ne arī ļoti striktas sankcijas, kas būtu saistītas ar krīzes situāciju," sacīja Šuplinska.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni aizliegumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ārkārtējās situācijas laikā arī mācības Latvijas skolās un augstskolās tiek organizētas attālināti.

 

Top komentāri

Al
A
Kāpēc es vēl redzu šito seju???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas