Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

IZM: Baltijas un Beniluksa valstis apņemas nākotnē automātiski atzīt diplomus

Piektdien, 8.novembrī, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) Briselē parakstīs nodomu protokolu par izglītības diplomu automātisko atzīšanu starp Baltijas un Beniluksa (Beļģija, Nīderlande, Luksemburga) valstīm, portālam Diena.lv pavēstīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Kā informē IZM, tad parakstot šo nodomu protokolu, Baltijas un Beniluksa valstu izglītības ministri pauž apņēmību un gatavību izstrādāt daudzpusēju līgumu par automātisku (savstarpēju) augstākās izglītības diplomu atzīšanu starp abu reģionu valstīm, pieņemot, ka vēlāk tam var pievienoties citas valstis, kurām ir atbilstošas augstākās izglītības sistēmas un kvalitātes nodrošināšanas mehānismi. Eksperti darbu pie līguma izstrādes uzsāks tuvākajā laikā un paredzams, ka līgums varētu tikt parakstīts nākamā gada laikā.

"8.novembrī Briselē notiek Eiropas Savienības (ES) Jaunatnes, kultūras un sporta padomes sēde, kurā piedalās visu ES valstu izglītības ministri. Nodomu protokola parakstīšana ir nozīmīgs notikums ne tikai starpreģionu sadarbībā starp Baltijas un Beniluksa valstīm, bet visas Eiropas mērogā, aicinot plašāk īstenot automātisko diplomu atzīšanu," ziņo IZM.

Tieši pirms gada ES Padome pieņēma ieteikumu par to, kā sekmēt augstākās izglītības un vidējās izglītības un mācību kvalifikāciju un ārvalstīs pavadītu mācību periodu rezultātu automātisku savstarpēju atzīšanu. Jautājums par diplomu atzīšanas procedūru vienkāršošanu ir aktuāls daudzās valstīs, pieaugot studentu un speciālistu starptautiskajai mobilitātei, taču vienlaikus ir jāņem vērā vairāki nosacījumi to vienkāršošanai vai pilnīgai automātiskai atzīšanai, atzīst IZM.

Ar šī nodomu protokola parakstīšanu Baltijas un Beniluksa valstis ir uzskatāmas par līderēm Boloņas procesā automātiskās atzīšanas jomā, pieņemot, ka sākotnēji šo procesu ir vieglāk uzsākt starp dažu reģionu valstīm, nevis uzreiz visā Eiropas augstākās izglītības telpā.

2018.gadā tika parakstīts starpvaldību līgums par izglītības dokumentu automātisku atzīšanu starp Baltijas valstīm, pamatojoties uz Eiropas Padomes un UNESCO Eiropas reģiona konvenciju par to kvalifikāciju atzīšanu, kas saistītas ar augstāko izglītību (zināma kā Lisabonas konvencija) un Boloņas procesa instrumentiem, un Eiropas standartiem un vadlīnijām kvalitātes nodrošināšanai Eiropas Augstākās izglītības telpā.

 

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Beniluksa valstis grib ātrāk un vairāk mūsu ārstus un mūsu inženierus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas