Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

IZM rosinās atļaut studijas klātienē Covid-19 pārslimojušām vai vakcinētām personām

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās valdību noteikt, ka neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja valstī personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19 infekciju, varēs piedalīties klātienes studijās augstākās izglītības iestādēs.

Kā aģentūru LETA informēja ministrijā, tā ir izstrādājusi principus jaunā mācību gada sākšanai klātienē, kas sniegtu iespēju realizēt klātienes mācību procesu drošās izglītības iestādēs.

Īpaši akcentēta vakcinācijas efektivitāte un izglītības iestādes vadītāja atbildība, patstāvīgi pieņemot būtiskus lēmumus par drošu izglītības procesa norisi.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) atzīmēja, ka līdz jaunajam mācību gadam ir palicis nedaudz vairāk kā mēnesis un, lai varētu savlaicīgi sagatavoties drošai mācību procesa organizēšanai, skolu direktoriem un arī skolotājiem ir jautājumi - vai mācību process tiks organizēts klātienē.

"Vienmēr esmu uzsvērusi, ka galvenais priekšnoteikums kvalitatīvas izglītības iegūšanai ir mācības klātienē. Tādēļ esam ir sagatavojuši priekšlikumus klātienes procesa nodrošināšanai no 1.septembra," atzīmēja ministre.

Priekšlikumi sagatavoti, izmantojot individuālu pieeju katrai nozarei, ņemot vērā tās specifiku, mērķauditoriju un citus aspektus, un tie balstīsies uz četriem pamatprincipiem, pauda IZM. Pirmais ir klātienes izglītības princips.

IZM rosinās noteikt, ka izglītības process tiek organizēts klātienē neatkarīgi no kumulatīvā radītāja.

Otrs ir drošas izglītības iestādes princips, kas nozīmē atteikšanos no patlaban normatīvajos aktos nostiprinātā reģionālā principa, kas paredz izglītības procesa norises noteikumus atkarībā no epidemioloģiskās situācijas attiecīgajā pašvaldībā.

IZM skaidroja, ka drošas izglītības iestādes princips paredz, - ja konkrētajā izglītības iestādē situācija ir labvēlīga, klātienes mācības ir iespējams īstenot arī tad, ja reģionā ir augsts un ļoti augsts epidemioloģiskais risks.

Savukārt trešais princips ietver vakcinācijas efektivitāti. Ministrijā rosinās valdību noteikt, ka izglītības iestāžu darbinieki, kas ir vakcinējušies, varēs strādāt klātienē. Arī klases, ar kurām strādā vakcinēti pedagogi, mācītos klātienē neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja reģionā vai valstī.

Un kā ceturtais IZM izstrādātais princips paredz izglītības iestādes dibinātāja vai vadītāja patstāvību, proti, skolas dibinātājs vai vadītājs būtu atbildīgs par lēmumu pieņemšanu attiecībā uz izglītības procesa norisi - par klašu grupu rotācijas principa ieviešanu, mācību sākuma un beigu laiku un to elastīgu maiņu, telpu vēdināšanas protokolu izstrādi, kombinēto mācību modeļa izvēli, izglītības īstenošanu ārtelpās un citiem aspektiem.

Piemēram, vispārējā izglītībā, starptautiskajā izglītībā un interešu izglītībā IZM rosina programmas īstenot klātienē neatkarīgi no saslimstības kumulatīvā radītāja valstī, ievērojot visas drošības protokola prasības un īpaši nodrošinot normatīvajos aktos paredzēto gaisa kvalitāti un vēdināšanas biežumu, nepieciešamo testēšanu, atbilstoši konkrētās izglītības iestādes situācijai, maksimālu ārtelpu izmantošanu izglītības procesā, paaugstinoties risku rādītājiem, kā arī rotācijas vai kombinēto mācību modeļa izvēli.

Ļoti augsta riska gadījumā mācības būtu īstenojamas attālināti, izņemot pirmsskolas izglītības programmās, speciālās izglītības klasēs un sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni". Vienlaikus uzsvērts, ka klātienē īstenojamas arī individuālās konsultācijas 9. un 12.klašu skolēniem.

Augstākajā izglītībā ministrija vēlas noteikt, ka neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja valstī personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19 infekciju, var piedalīties klātienes studijās augstskolās. 

Augstākās izglītības iestādēm, plānojot studiju procesu, būtu jāņem vērā normatīvie akti, kas regulē epidemioloģisko drošību, kā arī pašu izstrādātie drošības protokoli. IZM akcentēja, ka pirms studiju sākuma personāls, studējošie un sadarbības partneri jāiepazīstina ar drošības protokolu, kas iekļauj visaptverošu epidemioloģisko risku izvērtējumu.

Tikmēr ļoti augsta epidemioloģiskā riska gadījumā, ja tiek noteikti arī pārvietošanās un sabiedrisko vietu apmeklēšanas ierobežojumi, studiju process īslaicīgi notiktu attālināti, ja to nosaka ārējs normatīvais akts. Savukārt vakcinētām un pārslimojušām personām tiktu nodrošināta profesionālo izglītības programmu un reglamentēto profesiju praktiskās daļas apguve klātienē, nosakot papildus ierobežojumus.

Tāpat IZM norādīja, ka tiek domāts par to, kā attālinātās mācības atsevišķos priekšmetos ieviest kā mācību procesa sastāvdaļu, ja tādējādi tiek būtiski samazināts epidemioloģiskais risks, piemēram, lekciju norise attālināti.

Arī profesionālajā izglītībā IZM vēlas, lai mācību procesu maksimāli īsteno klātienē. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, attālināti varētu īstenot ne vairāk kā 15% mācību satura apguvi. Nepieciešamības gadījumā to varētu palielināt līdz 40%, bet ne vairāk.

Praktiskās daļas apguvi IZM cer ieviest klātienē, un, lai mazinātu riskus, nepieciešamības gadījumā varētu paredzēt izglītojamo skaita ierobežojumus vai citus papildu epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Savukārt attiecībā uz sporta treniņiem, nozares ministrija uzskata, ka tiem pēc iespējas jānotiek gan iekštelpās, gan ārpus telpām, nodrošinot iespēju audzēkņiem ne tikai trenēties, bet arī piedalīties sporta sacensībās. Tāpat būtu jānosaka treniņu grupu lielums atkarībā no kumulatīvā saslimstības rādītāja valstī, kā arī vienam audzēknim nodrošināmā platība treniņos un sporta sacensībās, ģērbtuvju izmantošanas regulējums, prasības ventilācijai un nepieciešamības gadījumā arī treniņu ilguma ierobežojumi.

IZM sagatavojusi arī piedāvājumu darbā ar jaunatni, paredzot, ka personas, kuras ir vakcinējušās vai pārslimojušas Covid-19 infekciju neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja valstī var piedalīties darbā ar jaunatni klātienē. Jebkuros apstākļos, arī pie augsta kumulatīvā saslimstības rādītāja, ir jāsniedz atbalsts tiem jauniešiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams, uzskata ministrijā.

Savukārt laikā, kad valstī saslimstība ir zema, arī jaunieši, kuriem nav derīga digitālā Covid-19 sertifikāta, varētu iesaistīties klātienes aktivitātēs, ievērojot vispārējos epidemioloģiskās drošības pamatprincipus un pulcēšanās ierobežojumus.

Lai priekšlikumiem būtu juridisks spēks, tie vēl jāizstrādā Ministru kabineta noteikumu formā un jāpieņem valdībā. Vienlaikus IZM atklāja, ka notiek darbs arī pie ieteikumu izveides mācību procesa organizēšanai. Plānots, ka tie palīdzēs skolām organizēt mācību procesu klātienē, ievērojot noteiktās drošības prasības.

IZM prognozē, ka šie dokumenti tiks izskatīta valdībā, līdzko atsākies Ministru kabineta sēdes, proti, augusta pirmajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas