Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Māris Knoks jau 20 gadus izmeklē citu ierēdņu pārkāpumus un pārstāv iestādes tiesās, ja ierēdņi lēmumus pārsūdz un pārsvarā Knoku institūciju vadītāji pieaicina īpaši sarežģītās situācijās

Jaunzeme uz zemāku amatu aizrotē ierēdni, kurš izmeklējis disciplinārlietas pret VID amatpersonām

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme maija vidū Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja amatā negaidīti pārcēlusi civildienesta ekspertu Māri Knoku, kuram viens no galvenajiem uzdevumiem bija sūdzība izskatīšana pret VID ierēdņiem un disciplinārlietu izmeklēšana, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Knoks VID sāka strādāt 2016.gadā, kad par Finanšu ministru kļuva Dana Reizniece-Ozola (ZZS), bet toreizējā VID ģenerāldirektore bija Ilze Cīrule. Knoku no Labklājības ministrijas uz dienestu pārcēla ar īpašu valdības rīkojumu. Viņš līdz pagājušā gada sākumam bija ģenerāldirektora padomnieks juridiskajos jautājumos. Pērn, pēc vienošanās ar dienesta vadību Knoku aizrotēja uz zemāku amatu - VID Personāla pārvaldes juridisko nodaļu. Viņa pienākumos abos amatos ietilpa sūdzību izskatīšana par VID ierēdņiem, dienesta un disciplinārlietu izmeklēšanas.

Raidījums vēsta, ka Knoks jau divdesmit gadus izmeklē citu ierēdņu pārkāpumus un pārstāv iestādes tiesās, ja ierēdņi lēmumus pārsūdz un pārsvarā Knoku institūciju vadītāji pieaicina īpaši sarežģītās situācijās, kad ir aizdomas par ierēdņu nolaidību vai patvaļu, kas kaitējusi valsts interesēm.

Patlaban Knoks ir iecelts arī par komisijas vadītāju, kam jāizmeklē Rīgas Domes informācijas tehnoloģijas centra vadības atbildība par neparasto grāmatvedības sistēmas nomaiņu pašvaldībā. Centrs izvairījies no atklāta konkursa rīkošanas, par 11 miljoniem eiro nopērkot 96 000 programmētāju darba stundu.

No šīs nedēļas Knoks vairs neizmeklēs ierēdņu disciplīnas pārkāpumus, jo viņš pret paša gribu ir iecelts par Nodokļu un muitas policijas izmeklētāju, kur viņam priekšniekos būs persona, pret kuru viņš aicinājis sākt disciplinārlietu, vēsta raidījums.

"Es valsts pārvaldē strādāju jau 25 gadus, un es esmu piedzīvojis visādas patvaļīgas rīcības un veidus, kā var izrēķināties ar ierēdņiem izmantojot likumā paredzētos instrumentus, tad es domāju, ka šī pārcelšana, ņemot vērā viņas nepamatotību un ļoti ātro gaitu, jo divu dienu laikā man uzprasīja viedokli un pusdienas laikā es jau biju pārcelts, ir izrēķināšanās ar mani," raidījumam sacīja Knoks un piebilda, ka viņš VID ģenerāldirektorei ir nosūtījis savus iebildumus par šo pārcelšanu, jo ar viņu pirms pārcelšanas neviens policijā nav runājis un vērtējis, vai viņa kvalifikācija atbilst minētajam amatam.

"Šī gada laikā, manā vadībā ierēdņi ir izvērtējuši vairākas lietas un secinājumus jau esam iesnieguši VID vadībai. Dokumentos ir secinājumi par vairākām augstām VID amatpersonām, kuru darbībā ir konstatēti būtiski pārkāpumi un pietiekams pamats pret viņiem ierosināt disciplinārlietas. Diemžēl šie iesniegtie atzinumus neviens nav virzījis tālāk. Pirms mani pārcēla uz VID tiku brīdināts, ka attieksme pret dienesta augstajām amatpersonām ir toleranta, proti, pret viņiem neierosina disciplinārlietas, bet ļauj laboties. Manā uztverē šāda attieksme nav pieļaujama," sacīja Knoks.

Raidījums vēsta, ka viena no amatpersonām, pret kuru Knoka vadītā komisija aicināja VID ģenerāldirektori sākt disciplinārlietu, ir Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs Andris Ābols. Viņš nav saskatījis pārkāpumus savu darbinieku rīcībā kādā cigarešu kontrabandas lietā, kur zuduši lietiskie pierādījumi. Pēc likuma jāvērtē viņa kā priekšnieka atbildība. Jaunzeme lietu pret Ābolu nav ierosinājusi, lai gan jaunajā amatā Knokam Ābols būs priekšnieks.

Jaunzeme raidījumam apgalvo, ka Knoks ir tikai viens no 700 ierēdņiem, ko plašas reorganizācijas laikā pārceļ citā amatā. Knoks esot ļoti labs, kompetents darbinieks, kuram nepieciešami jauni izaicinājumi.   

"Te arī jāsaka, ka novērtēšanā viņš ir augsti novērtēts. Viņš ir viens no retajiem, kas ir novērtēts ar teicami, un arī novērtēšanas noteikumi nosaka, ja cilvēks ir novērtēts ar teicami, viņam ir jāaug un jāmeklē citi izaicinājumi. Tas ko es gribētu izcelt ir fakts, ka pirms pusotra gada viņš tika pārcelts uz personāla pārvaldi un tur viņš stiprināja šo disciplinārlietu izmeklēšanu, tāpēc tagad ir laiks stiprināt citas struktūras," sacīja Jaunzeme.

Jaunzeme ir pārliecināta, ka Nodokļu un muitas policijas vadībai nav nekādu iespēju pasliktināt izmeklētāja darbu, vai viņam atriebties, jo kriminālprocesa likums paredz, ka izmeklētāju kontrolē tikai tiešais priekšnieks un uzraugošais prokurors. Jaunajā amatā Knoka tiešā priekšniece ir Muitas lietu daļas 1.izmeklēšanas nodaļas vadītāja Jūlija Buslajeva, bet viņas vadītājs ir Muitas lietu nodaļas priekšnieks Andris Ābols.  

Top komentāri

Jaunliepāja
J
Man ir tāds jautājums: šinī skudru pūznī,čūsku midzenī, ētikas principi arī pastāv? Ja nepastāv,tad jānosaka ar likumu hierarhija. Ka tas, kas ir bijis iekšēja drošībā,nevar būt ,kaut kad, būt pakļauts tam ko viņš ir izmeklējis. Tas ir absurds,kas robežojās ar kriminālo! Par kādu rindu tīrību mēs runājam,ja netiek ievērotas elementāras lietas! Nu vienkārši murgs!
Jaunzeme
J
arī teicami apguvusi intrigu vērpšanas skolu :(
ģeģa
ģ
Tā pati vecā "kursa biedru" būšana. Korupcijai ir dažāgi vārdi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas