Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
VID vadītāja cenšas marginalizēt Terehovas operācijā atklāto shēmu

Kā skudras sanesa slēptuvē

8. aprīļa rītā pirms muitnieku nomaiņas Terehovas muitas kontroles punktā sākās kratīšanas un aizturēts apkaunojoši liels korupcijas shēmā iesaistītu muitnieku skaits – 29. Kopš tās dienas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme vairākās intervijās ir centusies marginalizēt notikušā nozīmi, pretojoties muitas vadības atstādināšanai un Terehovā pieķerto kukuļdošanu saucot par "piecīšu ņemšanas tradīciju". Patiesībā Terehovas muitnieku organizētajam grupējumam bijis pakalpojumu izcenojums, izstrādāta shēma kukuļu slēpšanai un sadalei, kas katram muitniekam mēnesī pie algas nodrošināja 2000 līdz 3000 eiro no "obščaka", kas pārmaiņus slēpts muitas punkta virtuvē, tualetē vai garderobēs, naudu sametot cepurē vai kastē, Diena uzzināja no oficiāla avota, kas ieņemamā amata dēļ ir informēts par izmeklēšanas detaļām.

Informāciju par muitnieku iekasēto kukuļu "obščaku" jeb kopējo katlu, kurā visa maiņa samet dežūras laikā iekasētos kukuļus, lai pēc tam sadalītu, VID Iekšējās drošības pārvalde bija konstatējusi mēnešiem ilgušas operatīvās darbības rezultātā, tieši tādēļ operāciju Terehovā 8. aprīļa rītā bija svarīgi veikt, pirms kukuļu fonds tiek sadalīts un maiņa izklīst pa mājām. Operatīvie darbinieki jau zināja, kurp doties, – kaste vai cepure ar kukuļu naudu pārmaiņus tika slēpta muitas punkta virtuvē, tualetē vai garderobē. Jā, patiesi VID ģenerāldirektore nemelo, LTV raidījumā De facto teikdama, ka mazākā kukuļa summa bijusi pieci eiro. Intervijā portālam Delfi Jaunzeme pārliecinoši apgalvoja, ka laiki, kad muitnieki ņēmuši tūkstošiem lielus kukuļus, esot pagātnē.

Tikai tehniski VID ģenerāldirektores teikto var saukt par taisnību. Kā Diena noskaidroja no amatpersonas, kas ieņemamā amata dēļ ir informēta par izmeklēšanas detaļām, mīts par piecīšiem kropļo atklātās shēmas patiesos apmērus. Pretēji Jaunzemes publiski stāstītajai shēmai par "tradīciju", saskaņā ar kuru "šoferi muitniekiem deva – viņi ņēma, neatteicās", un pretī par kukuli neesot saņemti pakalpojumi, Terehovas muitniekiem bijis izcenojums, kas tiešām sācies ar 5–20 eiro par vienkāršu robežas šķērsošanu bez aizķeršanās, bet pieaudzis līdz 50, 100, 200 eiro, ja kravu pārvadātājus izdevies pieķert kādā pārkāpumā vai radīt tiem birokrātiskas problēmas šķērsot robežu. 

"Naudu slēpa kur nu kurais – apakšveļā, cits uzplečos, cits zeķēs, cits slepus nodeva citam. Tad kā skudras sanesa vienā slēptuvē, maiņas beigās "galvenais" – muitnieks ar pieredzi un autoritāti – savāca kastē vai cepurē un pēc tam sadalīja uz galviņām," par operatīvajās darbībās vairāku mēnešu garumā fiksēto kukuļņemšanu Terehovas muitas punktā Dienai stāsta par izmeklēšanas detaļām informēta amatpersona. Līdz ar to veids, kā Jaunzeme līdz šim publiski pasniegusi Terehovas operāciju, rada iespaidu, ka VID vadība cenšas mazināt priekšstatu par patiesajiem korupcijas apmēriem muitā un notikušo pat mēģina pārvērst pozitīvā pašreklāmā. Tā kā izmeklēšanā vēl jānostiprina pierādījumu bāze, 8. aprīļa rītā izņemtā "obščaka" apjoms netiek nosaukts, bet minētais 2000–3000 eiro lielais bonuss pie katra iesaistītā muitnieka mēnešalgas dod priekšstatu, kāda kukuļu nauda kopsummā varētu būt apgrozīta Terehovas muitas punktā. Turklāt šīs skaļās aizturēšanas kontekstā runa ir tikai par robežas šķērsošanu, nevis kontrabandas piesegšanu. Labā ziņa esot, ka vairums no 29 aizturētajiem muitniekiem sadarbojoties ar izmeklēšanu un sniedzot liecības, no kurām izrietot, ka bonusi saņemti, pat ja neesi bijis aktīvs shēmas dalībnieks, vienkārši neesi traucējis pārējai maiņai nodarboties ar šo rūpalu: "Man lika, un es darīju." Starp aizturētajiem muitniekiem ir arī vairākas sievietes.

Iepriekš jau notikušas vairākas lielas aizturēšanas saistībā ar korupciju un pārkāpumiem muitnieku darbā, bet par kurām sākotnēji publiski tika noklusēts. Informācija uz āru parādījās tikai pēc tam, kad finanšu ministrs Jānis Reirs (Jaunā Vienotība) Jaunzemei bija izteicis rakstisku aizrādījumu rīkojuma formā. Ir VID amatpersonas, kuras uzskata, ka Jaunzemes uz pozitīva publiskā tēla veidošanu virzītās darba metodes apgrūtina cīņu ar korupciju muitā un VID kopumā, jo ziņas par aizturēšanām varot kalpot kā preventīvs brīdinājums citiem kukuļņēmējiem. 

Turklāt pēc tam, kad 8. aprīlī Terehovas muitas punktā tika aizturēti 29 muitnieki, kas ir vismaz pusotra maiņa, Jaunzeme nav pildījusi finanšu ministra rezolūciju atstādināt muitas vadību – VID ģenerāldirektora vietnieku muitas jomā, Muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukulu un viņa vietnieci Sandru Kārkliņu-Ādmini, kuru citas VID amatpersonas neoficiāli min kā faktisko muitas vadītāju. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, dažas dienas pēc notikušā Jaunzeme kopsapulcē izteikusi publisku uzticību savam vietniekam muitas jomā Zukulam. 

Lai gan ne bez Jaunzemes palīdzības, atsakoties sākt dienesta izmeklēšanu pret Zukulu un Kārkliņu-Ādmini, viņu iespējamā vieta koruptīvajās shēmās netiek izmeklēta, par to netieši dod mājienu kāds cits fakts. Proti, VID ģenerāldirektore intervijā portālam Delfi apgalvoja, ka operācijas Terehovā notikušas "ar muitas augstākās vadības atbalstu". Šī informācija atšķiras no tās, ko neoficiāli sniedz ar Iekšējās drošības pārvaldes izmeklēšanu pazīstams avots, proti, ka no Zukula informācija par operatīvajām darbībām Terehovā slēpta līdz pēdējam un viņš par to informēts brīdī, kad operācija tehniski jau bija sākusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas