Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 24. augusts
Boļeslavs, Bērtulis

Kadžulis pārsūdzēs KNAB lēmumu nesākt kriminālprocesu saistībā ar pārmetumiem par vēlēšanu sistēmas izmantošanu Vienotībā

Uzņēmuma "SOAAR" vadītājs Renārs Kadžulis plāno prokuratūrā pārsūdzēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lēmumu nesākt kriminālprocesu pēc viņa izteiktajiem pārmetumiem par uzņēmuma veidotās vēlēšanu sistēmas iespējamu nelikumīgu izmantošanu partijā "Vienotība".

Kadžulis aģentūrai LETA paziņoja, ka viņa rīcība cita starpā esot bijusi tests, "lai noskaidrotu, kā labā strādā KNAB", proti, vai šī iestāde kalpo likumam un sabiedrībai, vai "darbojas kādas šauras personu grupas interesēs".

Pēc Kadžuļa vārdiem, simtiem cilvēku esot bijuši liecinieki pakalpojumu saņemšanai, taču nevienā partijas pārskatā šo pakalpojumu saņemšana neatspoguļojas, savukārt KNAB šajā situācijā nav konstatējis nekādus pārkāpumus. "Manuprāt, tas burtiski kliedz, ka nupat ir pārkāptas visas iespējamās robežas - KNAB kļuvis par instrumentu kādai šaurai personu grupai, kas uz sabiedrības rēķina realizē savas intereses," biroju kritizēja uzņēmējs, pret kuru pašu sāktas izmeklēšanas.

Pie daudz mazākām pazīmēm par apšaubāmas izcelsmes skaidru naudu un aplokšņu algām organizācijā ir tikuši ierosināti kriminālprocesi, notikušas pārbaudes un pat kratīšanas, kritiku turpināja "SOAAR" vadītājs. "Šajā situācijā ar vairāk kā desmit personu iesniegumiem par iespējamiem likumpārkāpumiem vairāku gadu garumā partijā, kas vada valsti, Ministru kabinetu un Finanšu ministriju, KNAB neko neatrod un nekonstatē, bet tā teikt "visu paslauka zem paklāja" ar formālām atrunām," sprieda Kadžulis.

KNAB lēmumu uzņēmējs noteikti pārsūdzēšot, lai, pēc viņa vārdiem, noskaidrotu, "kā interesēs darbojas prokuratūra, proti, vai tā kalpo likumam un sabiedrībai".

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka KNAB nav guvis apstiprinājumu aplokšņu algu maksāšanai partijas "Vienotība" birojā, kā arī iespējamām nelikumībām saistībā ar uzņēmuma "SOAAR" veidoto vēlēšanu sistēmu izmantošanu, tomēr konstatējis nebūtiskus pārkāpumus, par ko piemērots administratīvais sods.

Bijušais "Vienotības" biroja darbinieks Normunds Orleāns bija vērsies tiesībsargājošajās iestādēs, apgalvojot, ka politiskais spēks viņam un vēl vismaz desmit biroja darbiniekiem maksājis tā sauktās aplokšņu algas.

KNAB atsevišķā pārbaudē izvērtēja informāciju par ilgstošu "SOAAR" bezatlīdzības pakalpojumu nodrošināšanu partijai "Vienotība". Kadžulis iepriekš "TV3" raidījumam "Nekā personīga" apgalvoja, ka "Vienotība" astoņus gadus bez maksas izmantojusi "SOAAR" veidoto sistēmu vēlēšanām kongresos, neveicot par pakalpojumiem lūgto samaksu.

KNAB pārbaudē izvērtēti apgalvojumi par iespējamu nelikumīga finansējuma pieprasīšanu un izspiešanu. Pārbaudē KNAB secināja, ka uzņēmums laikā no 2011. līdz 2019.gadam ir piedalījies un sniedzis pakalpojumus partijas "Vienotība" kongresos un kopsapulcēs, taču nav pieejami sniegto pakalpojumu pamatojošie dokumenti, kas apliecinātu pakalpojumu faktisko apjomu un vērtību.

Tāpat KNAB pārbaudē nav guvis apstiprinājumu, ka "Vienotība" pārstāvji būtu pieprasījuši uzņēmumam sniegt pakalpojumus bez maksas vai veikuši noziedzīgas darbības, kas saistītas ar partijas nelikumīgu finansēšanu, tajā skaitā nepieprasīja vai neizspieda no uzņēmuma finansējumu, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Pārbaudes rezultātā KNAB 12.jūlijā nolēma atteikt sākt kriminālprocesu. Šāds lēmums pieņemts, jo partijas pārstāvju darbībās KNAB nekonstatēja noziedzīgu nodarījumu sastāva pazīmes.

"SOAAR" vadītājs Kadžulis arī apgalvoja, ka toreizējais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars 2014.gadā esot centies ietekmēt Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšanas iznākumu. Prokuratūra veica pārbaudi un nekonstatēja mēģinājumus ietekmēt vēlēšanu rezultātu, iejaucoties informācijas sistēmu darbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas