Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kalniņš: Situācija Tuvajos Austrumos lēnām nomierinās

Pēdējie notikumi ārpolitikā liecina, ka situācija Irānā un Irākā lēnām nomierinās, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda bijušais Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Jaunā Vienotība).

Eksperta ieskatā, patlaban izskatās, ka turpmāka militārā darbība reģionā nav gaidāma. Kalniņš uzsvēra, ka ir svarīgi ņemt vērā faktu, ka pirms raķešu raidīšanas pret Irākā esošajām ASV militārajām bāzēm Irāna brīdinājusi ASV.

Tomēr eksperts atzina, ka par situācijas deeskalāciju nevar būt pilnīga pārliecība. "Var būt visādi pārsteigumi," norādīja Kalniņš un uzsvēra, ka "konflikta asimetriskums" jeb atšķirības abu pušu kapacitātē noved pie jautājuma, vai Irāna neiesaistīsies citādāka veida militārajās darbības, piemēram, esot jāskatās, vai "Irāna gribēs darīt kaut ko pret ASV caur terorismu". Tāpat arī nav pilnīgi skaidrs, kāds noskaņojums valda Irānā augstākās pārvaldes līmenī.

Tāpat esot jāņem vērā Trampa administrācijas neparedzamā daba, sacīja Kalniņš. Tomēr šajā ziņā arī jāapzinās, ka gan Kongress, gan ASV sabiedrība nevēlas redzēt turpmāku konflikta eskalāciju, uzskata bijušais Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Pēc Kalniņa domām, esot par agru komentēt, vai Tramps ir ieguvējs šajā gadījumā. Kalniņš atzīmēja, ka Trampa pamata elektorāts viņu atbalstīs, neskatoties ne uz ko, bet galvenais jautājums ir, kas notiks ar pārējiem, it īpaši vēl neizlēmušajiem vēlētājiem.

Lūgts komentēt turpmāko Irānas lomu globālajā politikā, Kalniņš stāstīja, ka šobrīd ir grūti komentēt, bet neizskatoties, ka incidentam būs liela nozīme uz Irānas un ASV savstarpējām attiecībām. Savukārt lidmašīnas iespējamā notriekšana varētu ietekmēt Ukrainas un Irānas attiecības. Eksperts klāstīja, ka incidents ir radījis papildus problēmas Ukrainai, uz kuru jau pašlaik ir liels spiediens, jo īpaši saistībā ar Trampa impīčmenta lietu. Līdztekus Kalniņš norādīja, ka ir prognozējama Ukrainas un Irānas savstarpējo attiecību saasināšanās, jo Ukrainai būs svarīgi izmeklēt notikušo pēc iespējas visaptverošāk, savukārt jau patlaban zināms, ka Irānā ir sākusies nokritušās lidmašīnas atlūzu novākšana.

Runājot par Eiropas Savienības (ES) lomu konfliktā, eksperts klāstīja, ka "ES vēl jāizdomā, kā spēlēt". Primāri no ES tiek sagaidīta diplomātiska iesaistīšanās, tomēr vēl neesot skaidrības, vai ES spēs atrast veidu, kā to izdarīt. Galvenā ES prioritāte esot turpmākas eskalācijas novēršana, funkcionējot kā mediatoram starp abām pusēm, sacīja Kalniņš.

Kā ziņots, Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņoja amatpersonas šajās valstīs. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Soleimani nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.


Tāpat Irāna sestdien atzinusi, ka kļūdas dēļ notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

Top komentāri

inga
i
Situācija nevis norima pati par sevi, to strauji deeskalēja lidmašīnas notriekšana. Līdzīgi kā Donbasā. Ja nebūtu šīs traģēdijas, Irāna turpinātu sīkas provokācijas (uz lielām diez vai sadūšotos) vai vismaz skaļi vaukšķētu. Irāna pamanījās notriekt lidmašīnu vien dažas stundas pēc sava "varenā" trieciena ASV bāzēm. Būtībā var tikai fantazēt, kādus "atriebības" pasākumus bija plānojusi Irāna. Šoreiz diemžēl (vai par laimi) iešāva sev kājā un labākais, ko tagad var darīt, ir daudz nesprēgāt. Par situācijas deeskalāciju ar savu dzīvību samaksāja traģēdijas upuri.
mazā piezīme
m
Piedodiet, ļauži, tas nav pat smieklīgi. Šī nav žurnālista rakstīta ziņa, tas ir LETA oficiāls paziņojums. Normālos apstākļos LETA drīkst ziņot tikai FAKTUS. Ielas tenkas pie tādiem nepieder. Aptaujātais personāžs ir parasts onkulis no ielas, kam nav eksperta reputācijas par tēmu, nekādas. Ja stāstītais uzzināts pļāpājot ASV vēstniecībā, tad vajadzēja intervēt diplomātu. FUI, LETA!!!
Jānis
J
Šitais baiss sorosīds!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas