Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kārtējā vēlme sarīkot dzīres mēra laikā?

Desmit opozīcijas deputāti Saeimas prezidijā iesnieguši pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam sniegt paskaidrojumu par Veselības ministrijas (VM) pārraudzībā esošās kapitālsabiedrības SIA Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) rīcību infrastruktūras attīstīšanā bez valdības saskaņojuma, kopējo problēmu un finanšu saistību izvērtējuma.

Dokumentā, kuru parakstījuši valdībai opozīcijā esošās ZZS Saeimas frakcijas deputāti Armands Krauze, Uldis Augulis, Raimonds Bergmanis, Edgars Tavars, Jānis Dūklavs, Viktors Valainis, Gundars Daudze, Jānis Vucāns un Māris Kučinskis, kā arī neatkarīgā deputāte Karīna Sprūde, pieprasīts premjera paskaidrojums par RAKUS ieceri būvēt daudzstāvu autostāvvietu ar helikoptera nosēšanās laukumu uz tās jumta. Turklāt būtiski – jau 2005. gadā Gaiļezera slimnīcas teritorijā izveidoja helikoptera nosēšanās laukumu, kas rada jautājumu, kādēļ nepieciešama vēl viena helikopteru nosēšanās vieta.

''RAKUS ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas nodrošina vispusīgu diagnostiku un ārstēšanu, un tās stratēģiskā nozīme īpaši akcentējas Covid-19 pandēmijas laikā. Pārvaldībai jābūt ļoti rūpīgai, izsvērtai un lēmumiem orientētiem uz pacientu veselības aprūpi, labākās prakses un augsta līmeņa veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu. Vairāk nekā 15 gadus publiskā telpā no VM, RAKUS amatpersonām un medicīnas personāla izskan objektīva nepieciešamība pēc RAKUS, ne tikai sadrumstalotā, fiziski un morāli degradējušo ārstniecības iestāžu uzlabošanas, kā Latvijas infektoloģijas centrs (LIC) un Tuberkulozes un plaušu slimību centrs (TPSC), bet tādā stāvoklī esošā, ko precīzāk raksturotu vārds ''kaunpilns'', bez cieņas pret pacientiem, tuviniekiem, medicīnas personāla un veselības aprūpes sistēmas kopumā,'' pausts pieprasījumā. 

Deputāti uzsver, ka laikā, kad VM un RAKUS būtu sistēmiski jārisina samilzušās problēmas, kas spilgti izgaismojas tieši Covid-19 pandēmijas laikā un ietekmējušas daudzu simtu tūkstošu iedzīvotāju veselību, drošību, labklājību un grauj tautsaimniecību kopumā, kā vienīgā risinājuma aktivitāte ir Centrālās finanšu un līgumu aģentūras mājas lapā atrodamais RAKUS valdes 2021. gada 23. marta lēmums par daudzstāvu autostāvvietas ar helikopteru laukumu izveidošana Hipokrāta ielas teritorijā.

''Jo lielāku sašutumu rada apstāklis, ka RAKUS 2020. gada 17. jūnijā publiskā iepirkuma rezultātā noslēdza līgumu ar uzņēmumu Ernst & Young Baltic par Tehniski ekonomiskā pamatojuma un meta izstrādes RAKUS infrastruktūras attīstības izvērtējumu, bet informācija par kopējo problēmu apkopojumu, risinājumiem, izvērtējumu ar skaidru darbības plānu nav atrodama. Tāpat Ministru kabineta sēžu dienas kārtības materiālos nav atrodams VM sagatavots un veselības ministra virzīts konceptuāls ziņojums par RAKUS infrastruktūras attīstību pēc būtības un ar visām to vajadzībām vienkopus,'' akcentē deputāti.

Tādēļ politiķiem radušās bažas, ka VM sistēmiski nepārvalda un nenodrošina kontroli nedz pār slimnīcām pārvaldīšanā nodotajiem valsts nekustamajiem īpašumiem, nedz infrastruktūras attīstības  projektiem, to finansēšanas modeļiem un virzību, un viņi vēlas saņemt premjera atbildes uz virkni jautājumu, tostarp – kādēļ projekts par daudzstāvu autostāvvietas ar helikopteru laukumu izveidošanu Hipokrāta ielas teritorijā tiek prioritizēts un kā tas atrisina RAKUS fundamentālās infrastruktūras problēmas un LIC un TPSC samilzušās problēmas.

Tāpat deputāti prasa skaidrot, uz kāda izvērtējama pamata RAKUS valde pieņēmusi lēmumu par daudzstāvu autostāvvietas ar helikopteru laukumu izveidošanu un kā tika noteikta publiskā un privātā partnerība kā labākais infrastruktūras finansējuma modelis, kā arī – uz kāda pamata tika noteikts šis tehniski sarežģītais risinājums, un par cik dārgākas ir plānojamās projektēšanas, būvniecības un citas izmaksas salīdzinājumā ar klasisku daudzstāvu autostāvvietas risinājumu.

Ņemot vērā, ka RAKUS nav savu nekustamo īpašumu, bet esošā RAKUS infrastruktūra ir valsts īpašumi, kas reģistrēti zemesgrāmatā uz valsts vārda VM personā, un RAKUS tos pārvalda uz starp VM un RAKUS noslēgta pārvaldīšanas līguma pamata, deputāti vēlas zināt, līdz kuram gadam tas ir spēkā, vai RAKUS ar VM noslēgtajā pārvaldīšanas līgumā ir noteiktas tiesības valdei pieņemt lēmumu par publiskās un privātās partnerības projekta uzsākšanu pēc būtības. Tāpat tiek jautāts, vai RAKUS var uzņemties daudzgadīgas ilgtermiņa saistības, kas pārsniedz pārvaldīšanas līguma termiņu, un kā bilancē tiks reģistrēts jaunizveidojamais nekustamais īpašums publiskās un privātās partnerības laikā un pēc tā realizācijas? 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas