Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kažokādu ražotāji: Ētika pazūd aukstās ziemās

Latvijā pieprasījums pēc kažokādas ir atkarīgs nevis no ētiskiem apsvērumiem, bet gan tā, cik auksta ir ziema, norāda Dienas aptaujātie kažokādu ražotāji. To apliecina arī programma Fur Free Retailer, kas Latvijā darbojas apmēram gadu, aicinot uzņēmumus pilnībā atteikties no kažokādu tirdzniecības.

Vien nesen tai pievienojušies pirmie trīs Latvijas apģērbu zīmoli - Uniq, Ecattus un Ieva Jenelsiņa. Programmas pārstāvji iniciatīvai paredz straujāku aktivitāti, tikmēr kažokādu ražotāji norāda, ka dzīvnieku aizstāvju iniciatīvas viņu biznesu neietekmē. Uzņēmējdarbību šajā sfērā iespaido tas, kāda ir ziema un cik maksātspējīgi ir klienti.

Programmas vadītāja Latvijā Anna Suhovejeva uzskata, ka interese patlaban ir maza tāpēc, ka apģērbu ražotāji vēl nezina par programmu. "Ārzemēs tas ir ļoti izplatīti. Latvijā mēs ceram, ka pēc pozitīvā piemēra, ko deva šie trīs uzņēmēji, programmā iesaistīsies arvien vairāk," cerību pauž Suhovejeva. Programmas mājaslapā tiek publicēti visi uzņēmumi, kas iniciatīvai pievienojušies. "Cilvēki, kuriem tas ir svarīgi, var redzēt, kurš veikals atteicies no kažokādām," skaidro Suhovejeva. Šim gadam Fur Free Retailer Latvijā mērķi nav ambiciozi - plānots piesaistīt vēl vismaz desmit uzņēmumu. Kā paraugu, uz ko tiekties, Suhovejeva min Vāciju, kur iniciatīvai seko vairāk nekā simts uzņēmumu.

Modes dizainere Ieva Jenelsiņa, kas iesaistījusies iniciatīvā, Dienai atklāj, ka arī līdz šim savos tērpos nav izmantojusi kažokādu. "Tas, ka neizmantoju kažokādu, ir mans zīmola koncepts. Daudzi zīmoli atsakās iesaistīties programmā, un tas par kaut ko liecina. Man liekas, ka sabiedrība vēl nav gatava, bet kādam ir jābūt pirmajam, kas tam piekrīt," uzskata dizainere.

Programmas kūrētāji ir arī gatavi kažokādu tirgotāju pretestībai. "Viņiem ir savs lauciņš, un saprotams, ka viņi negrib, lai šāda veida programmas kļūst populāras. Mēs pretestībai esam gatavi," klāsta Suhovejeva.

Kažokādu ražotāji un tirgotāji par šo jautājumu runā piesardzīgi, visticamāk, tāpēc, lai neizsauktu dzīvnieku aizstāvjos dusmas. Viņu iniciatīvas nav ietekmējušas kažokādu uzņēmuma SIA Ervīna biznesu. "Nav jūtamas nekādas izmaiņas. Ja ziema ir auksta, cilvēki meklē iespēju sasildīties," strupi atbild uzņēmuma pārstāve, kas savu vārdu nenosauc. Uz līdzīgu faktu norāda arī kažokādu ražotāja Ādas dizains direktore Tatjana Ivančikova. Viņa ir veģetāriete, kuras garderobē kažokādu nav, tomēr uzņēmēja neslēpj sašutumu par bieži sastapto dubulto morāli. "Nez kāpēc gaļu cilvēki ēd un nedomā par to, ka dzīvnieks ir nogalināts. Manam vīram pieder veikals, un, piemēram, aitas gaļa vienmēr tiek momentā izpirkta. Lūk, kad cilvēks pērk gaļu, pārmetumus nedzirdam, kad uzvelk kažokādas mēteli, pēkšņi viņu sāk nosodīt," neizpratni pauž Ivančikova. 

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Ētika pazūd aukstās ziemās piektdienas, 28.februāra, laikraksta Diena 7.lpp.!

Top komentāri

Johanāns
J
Kažokādu aizstāvji te vai nu viltīgi manipulē vai demonstrē nespēju iedziļināties problēmā. Viņi dažādās versijās mēģina iesmērēt šādu argumentu: Jūs esat liekuļi, ja iebilstat pret kažokādām, bet ēdat gaļu. Jā cilvēki ēd dzīvniekus (dažreiz notiek arī otrādi), tā tas dabā iekārtots. Runa ir nevis par to, bet par dzīvnieku labturību. - Ir cietsirdīgi un amorāli turēt suni visu mūžu piesietu īsā ķēdē, lai viņš sargā tavu šķūni. - Ir nežēlīgi un amorāli turēt vistu visu mūžu A4 lapas izmēra sprostā, lai tikai olas būtu lētākas. - Ir nežēlīgi un amorāli turēt kažokszvērus uz redelēm mazos būros un barot ar mirušo ciltsbrāļu līķiem, lai kažokādas būt plašāk pieejamas. - Jā, un ir nežēlīgi un amorāli tā verdzināt cilvēkus kā Maximā vai Ķīnas pufaiku ražotnēs. Nodrošiniet kažokzvēru audzēšanu brīvas turēšanas apstākļos un tirgojiet ādas laimīgi. Tās būs 4x dārgākas, bet nekas - kas nevar atļauties, lai nopērk termo veļu. Būs ērtāk un siltāk.
Personīgā pieredze
P
Pirms 10gadiem man uzdāvināja "Gaujas" ūdeļu kažoku, kuru vilku vēl šoziem jo stāvoklis ir nevainojams, vienīgi odere ir jāmaina(dīvaini, ka dārgam kažokam tiek iešūta pati lētākā odere). Pa šiem gadiem esmu krietni ieekonomējusi uz Ķīnas štruntu pirkšanu, kurus Latvijā mēdz tirgot arī zem uzrakstiem "made in France". Pilnīgi pievienojos tiem, kuri izteicās par Ķīnas ražojumiem, tie izdala toksiskas vielas arī valkāšanas laikā. Vispār pasaulē un, šķiet, arī pie mums ir kustība, kas ignorē Ķīnas ražojumus. Domāju, ka tie, kuri apgalvo, ka aukstā laikā var silti saģērbties, nav mēģinājuši valkāt kažokādu- tā ir ļoti plāna, viegla(tāpēc neierobežo kustības) un silta, tai cauri nepūš vējš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas