Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Klimata pārmaiņu politikas izstrādei un piesārņoto teritoriju sanācijai būs pieejami 16,47 miljoni

Klimata pārmaiņu politikas izstrādei un piesārņoto teritoriju sanācijai laika posmā līdz 2024.gada beigām būs pieejami 16,47 miljoni eiro, paredz valdības apstiprinātie un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide īstenošanas noteikumi.

Plānots, ka ar programmas palīdzību tiks risināti klimata un vides jomās aktuāli jautājumi, īstenojot divus iepriekš noteiktos klimata pārmaiņu politikas integrācijas projektus un piesārņoto vietu sanācijas projektu atklātu konkursu.

Proti, atklātajā projektu konkursā Ar vēsturiski piesārņotajām teritorijām saistīto risku samazināšana plānots atbalstīt vēsturiski piesārņotu vietu sanāciju, kā rezultātā tiks attīrītas teritorijas un samazināts kaitīgās ietekmes radītais risks uz cilvēku veselību, vidi un bioloģisko daudzveidību. Projektu īstenošanai pieejamais līdzfinansējums būs 11 miljoni eiro.

Savukārt VARAM projektā Klimata pārmaiņu politikas integrācija nozaru un reģionālajā politikā paredzēts izstrādāt un ieviest instrumentus klimata pārmaiņu politikas integrācijai nozaru un reģionālajās politikās. Tostarp plānots izstrādāt reģionālo datu vākšanas un ziņošanas sistēmu, un elektronisko datu bāzi par ozona slāni noārdošām vielām un fluorētām siltumnīcefekta gāzēm. Tāpat plānots uzlabot nacionālo brīdināšanas sistēmu un iegūt jaunākos datus par Latvijas krasta eroziju un citus datus. Šīs programmas līdzfinansējums plānots 2,18 miljonu eiro apmērā. 

Kopējais programmas līdzfinansējums ir 16,47 miljoni eiro, no kuriem Norvēģijas finanšu instrumenta piešķīrums ir 14 miljoni eiro, bet nacionālais līdzfinansējums - 2,47 miljoni.

Programmas īstenošanas sākusies jau 2018.gada janvārī un ilgs līdz 2024.gada 31.decembrim. Šī gada laikā plānots organizēt programmas atklāšanas pasākumu, kā arī izsludināt atklāto konkursu, bet 2021.gadā - parakstīt projektu īstenošanas līgumus. 

VARAM norāda, ka arī Zemkopības ministrija saņems 1,83 miljonus eiro, lai projekta Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošanas lauksaimniecībā laikā veiktu pasākumus, kas uzlabos klimata politikas plānošanu un atjaunos valsts augsnes datus, tādējādi veicinot ilgtspējīgu zemes resursu pārvaldību un stiprinot spējas pielāgoties klimata pārmaiņām. 

Kā norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), vēsturiski Latvijas kartē ir radušās daudzas atzīmes par piesārņotām vietām, kas "bezatbildīgas saimniekošanas dēļ ir kļuvušas par smagu mantojumu un rada nelabvēlīgu ietekmi uz vidi". 

"Esam piesaistījuši finansējumu, lai turpinātu piesārņoto vietu sanāciju, ko VARAM plāno darīt arī nākamajā ES fondu plānošanas periodā," pauž ministrs.

Noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda vadības likumu.

Top komentāri

ha-ha-ha
h
Grētai jahtu par 16 miljoniem!
ha, ha
h
Vidi vajag sakopt, par to šaubu nav, bet pret klimata pārmaiņām lai cīnās un attiecīgi maksā tie, kam tās traucē.
spriidiic
s
Vecu riepu likvidācijai nepietiks .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas