Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

KNAB aiztur Dobeles pašvaldības iepirkumu komisijas priekšsēdētāju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļņemšanu no būvfirmas īpašnieka Madara Radžeļa aizturējis Dobeles novada pašvaldības iepirkumu komisijas priekšsēdētāju Lailu Šereiko, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB 15.jūlijā sākts kriminālprocess par to, ka Dobeles novada iepirkumu komisijas priekšsēdētāja Šereiko, iespējams, laikā no 2019.gada janvāra līdz jūlijam pieņēmusi kukuļus no SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Igate par sniegto atbalstu Dobeles novada iepirkumu procedūrās, kā arī veikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

KNAB rīcībā esošie audioieraksti, liecības, dokumenti un priekšmeti dodot pamatu pieņēmumam, ka Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Šereiko, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja, esot pieņēmusi kukuļus no Ceļu būvniecības sabiedrība Igate dažādu materiālu labumu veidā.

Birojam ir aizdomas par ne mazāk kā 2000 eiro vērtu tirdzniecības centra Rīga Plaza dāvanu karšu pieņemšanu no Šereiko puses. Tāpat KNAB ir aizdomas, ka šonedēļ Jelgavā automašīnā amatpersona no Ceļu būvniecības sabiedrība Igate un Igate Būve valdes locekļa Radžeļa pieņēma kukuli 2500 eiro apmērā, lai neliktu šķēršļus un atbalstītu abus uzņēmumus iepirkumos, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

Amatpersona tiek turēta aizdomās arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, jo viņa ar savu divu radinieču atbalstu dāvanu kartēs esošos finanšu līdzekļus pārvērta citās vērtībās, proti, vairākkārtīgi iepērkoties dažādos veikalos Rīga Plaza, iegādājās apģērbus, parfimēriju, kā arī tērēja finanšu līdzekļus personīgajām vajadzībām.

Ņemot vērā minēto KNAB šonedēļ Šereiko atzina par aizdomās turēto pēc diviem Krimināllikuma pantiem - kukuļņemšanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

KNAB aģentūrai LETA apstiprināja, ka kriminālprocess sākts par kukuļa nodošanu valsts amatpersonai un kukuļa pieņemšanu, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. KNAB izmeklēšanas darbību rezultātā ieguvis ziņas, ka Dobeles novada pašvaldības amatpersona, iespējams, pieņēmusi no uzņēmēja kukuli ne mazāk kā 4500 eiro apmērā, kuru pēc tam legalizējusi.

Kriminālprocesā aizturētas četras personas, kuras atzītas par aizdomās turētajām. Visas aizturētās personas šobrīd ir atbrīvotas no īslaicīgās aizturēšanas vietas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tikties ar noteiktām personām. Amatpersonai papildus piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

KNAB kriminālprocesā veica desmit kratīšanas. Plašāku informāciju KNAB patlaban nesniedz.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS) aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB veicis procesuālās darbības Šereiko kabinetā, taču viņš tām neesot bijis klāt. Dome arī izpildījusi KNAB prasības, un pašlaik viņa vairs nepilda iepirkumu komisijas priekšsēdētājas amatu.

Spridzāns apgalvoja, ka viņam nav zināms, par kuriem tieši pašvaldības iepirkumiem varētu būt KNAB izmeklēšana, taču pašlaik aktuālo iepirkumu, kur varētu vērtēt Igates piedāvājumus, pašvaldībai neesot.

Būvniecības uzņēmuma pārstāvis Jānis Stundiņš aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmumā KNAB nekādas darbības nav veicis. Viņa rīcībā neesot arī informācijas, vai aizturētie bijuši uzņēmuma pārstāvji.

"Uzņēmuma rīcībā pagaidām ir tik maz informācijas, ka pat nespējam ko atzīt vai neatzīt. Būsim atvērti un darīsim visu, lai pēc iespējas ātrāk viss noskaidrojas," solīja Stundiņš.

Firmas.lv dati liecina, ka SIA Ceļu būvniecības sabiedrība Igate pieder SIA Igate-M, kurā 50% kapitāldaļas pieder Radželim, 40% - Mārim Peilānam, bet 10% - Evai Peilānei. Firmas.lv nav pieejams Ceļu būvniecības sabiedrība Igate  2018.gada pārskats, bet 2017.gadā uzņēmums strādājis ar 24,6 miljonu eiro apgrozījumu un 600 000 eiro peļņu. Radželis un Peilāns arī ir norādīti kā patiesie labuma guvēji ceļu būves uzņēmumā.

Arī SIA Igate Būve 100% kapitāldaļas pieder Igate-M. Igate Būve pērn strādāja ar 3,1 miljona eiro apgrozījumu un 215 650 eiro peļņu.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Ceļu būvniecības sabiedrība Igate regulāri piedalās un uzvarējusi dažādu pašvaldību un valsts uzņēmumu rīkotajos iepirkumos. Ceļu būvniecības sabiedrība Igate šogad uzvarējusi Jūrmalas, Tērvetes novada, Auces novada, Olaines novada, Jelgavas domes un valsts uzņēmumu iepirkumos.

Dobeles novadā Ceļu būvniecības sabiedrība Igate šogad ieguvusi 35 760 eiro līgumu Dobeles novada pašvaldības uzņēmuma Dobeles komunālie pakalpojumi pasūtījumā par karsta asfaltbetona iegādi. Savukārt pērn jūlijā Igate Būve uzvarēja 169 748 eiro vērtā iepirkumā par estrādes izbūvi Penkules pagastā.

Pērn maijā Ceļu būvniecības sabiedrība Igate ieguva 1 678 893 eiro lielu līgumu Dobeles pašvaldības rīkotajā iepirkumā par Spodrības ielas posma pārbūvi.

Pagājušā gada februārī Ceļu būvniecības sabiedrība Igate uzvarēja 1 078 017 eiro lielā pašvaldības iepirkumā par Lauku ielas posma pārbūvi Dobelē. Pērn februārī šis pats uzņēmums ieguva 926 192 eiro lielu līgumu par tiesībām izbūvēt Katoļu un Bīlenšteina ielu Dobelē.

pievienota 12. un 13.rindkopa

Top komentāri

Truksni pirms 3 gadiem
T
apsūdzēja trijās lietās un solīja drīzu tiesu. Bet tas nekas. Viss turpinās.
Astra
A
Pretigi,visapkart vieni zagli,korumpanti,izspiedeji,kukulnemeji.Ka dzivot mums un uz to visu skatities. Jaludzas lai kads beidzot sedetu cietuma. Ka domes prieksedetajs vareja nezinat par tik nozimigiem iepirkumiem.Kas parakstija,kas atbildeja,kas parbaudija?
impala
i
Cerams, ka KNAB simbola putns nepārvērtīsies par utu vanagu. Apcietinājumu daudz, bet par rezultātiem kaut kā nedzird. Vai tiesa attaisno pa kluso?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas