Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

KNAB atbrīvojis no apcietinājuma kukuļa pieprasīšanā aizdomās turēto ekonomikas policijas izmeklētāju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien, 25.martā, nolēmis atbrīvot no apcietinājuma kukuļa pieprasīšanā aizdomās turēto ekonomikas policijas izmeklētāju Viktoru Dzeni, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs apstiprināja, ka KNAB izmeklētājs par kukuļa pieprasīšanu aizdomās turētajai Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) amatpersonai ir grozījis tiesas piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu, tā vietā nosakot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

Arī Ieslodzījuma vietu pārvaldē apstiprināja, ka 25.martā minētā persona ir izlaista no cietuma.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka ir mainījies apcietinājuma piemērošanas pamats, un secinājis, ka turpmāko izmeklēšanas darbību traucēšanas iespēja ir mazinājusies, ņemot vērā, ka apcietinājuma piemērošanas laikā ir veiktas tās neatliekamās izmeklēšanas darbības, kuru norisi izmeklēšanas sākumposmā varēja traucēt minētā ENAP amatpersona.

Vitenburgs apstiprināja, ka ENAP amatpersonai ar KNAB lēmumu apcietinājuma vietā piemēroti trīs citi drošības līdzekļi - noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums izbraukt no valsts.

Dzenis apcietinājumā atradās, pamatojoties uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 10.marta lēmumu, kuru viņa advokāts Edgars Dupats bija pārsūdzējis. Advokāta sūdzību šodien izskatīja Rīgas apgabaltiesa, kas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu atzina par likumīgu un atstāja to negrozītu.

Trešdienas tiesas lēmums nozīmē vienīgi to, ka laikā no 10.marta līdz 25.martam Dzenis apcietinājumā tika turēts likumīgi, tomēr šis lēmums nevar būt par pamatu minētās personas atkārtotai apcietināšanai.

Advokāts Dupats trešdien notikušās slēgtās tiesas sēdes pārtraukumā uz žurnālistiem jautājumiem neatbildēja, bet pēc lēmuma noklausīšanās kopā ar citiem procesa dalībniekiem sēžu zāli atstāja pa gaiteņiem, kuri pieejami vienīgi tiesnešiem un tiesu darbiniekiem.

Kā ziņots, saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju ENAP izmeklētāju Dzeni, kurš cita starpā izmeklē arī likvidējamās AS Latvijas Krājbanka (Krājbanka) krimināllietu, KNAB darbinieki, pielietojot šaujamieroci, aizturēja 8.martā ap pusdienlaiku Pārdaugavā.

10.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Dzenim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, taču viņa advokāts šo lēmumu vēlāk pārsūdzēja.

Vienā kriminālprocesā ar Dzeni KNAB sākotnēji aizturēja arī ENAP darbinieku Eduardu Ņepomņaščiju, tomēr viņam tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs iepriekš informēja, ka birojs sācis kriminālprocesu par iespējamo ENAP amatpersonu kukuļošanu saistībā ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu komercuzņēmumu interesēs. KNAB izmeklētājs uzskata, ka no kādas personas pieprasīts kukulis saistībā ar ENAP lietvedībā esošā materiāla izskatīšanu.

Neminot personu vārdus, Vitenburgs iepriekš pastāstīja, ka vienu valsts amatpersonu KNAB atzinis par aizdomās turēto kukuļa pieprasīšanā, savukārt otru - kukuļošanas atbalstīšanā. Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija netiek sniegta, tostarp birojs pagaidām neatklāj kukuļa lielumu.

Vitenburgs arī informēja, ka saskaņā ar likumu KNAB amatpersonām ir tiesības pielietot šaujamieročus. Patlaban birojā tiekot veikta pārbaude par tā pielietošanas apstākļiem.

Jau ziņots, ka ENAP izmeklētāju aizturēšana, visticamāk, nav bijusi saistīta ar Krājbankas lietas izmeklēšanu, bet gan ar iespējamu kukuļa piedāvājuma pieņemšanu par to, lai netiktu sākts kriminālprocess pret divu privātu uzņēmumu amatpersonām, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Ņemot vērā, ka iespējamam noziegumam ir tieša saistība ar dienesta pienākumu pildīšanu, VP sākta dienesta pārbaude, kurā tiks izvērtēta abu izmeklētāju disciplināratbildība, kā arī viņu vadītāju atbildība par iespējamo darbinieku kontroles trūkumu. Dienesta pārbaudi veic VP Iekšējās drošības birojs.

VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis devis rīkojumu par abu darbinieku atstādināšanu no dienesta pienākumu pildīšanas uz izmeklēšanas laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas