Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

KNAB par amatu nelikumīgu savienošanu sodījis Saeimas deputātu Dūrīti un bijušo EM valsts sekretāru Eglīti

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par amatu nelikumīgu savienošanu sodījis Saeimas deputātu Ilmāru Dūrīti (AP) un nu jau bijušo Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Eglītis aizliegti savienojis Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amatu ar amatiem dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajā sabiedrībā un divās komercsabiedrībās. Tāpat viņš bez rakstveida atļaujas saņemšanas savienojis Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valdes locekļa amatu ar amatiem dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajā sabiedrībā un divās komercsabiedrībās.

Pārkāpums pieļauts laikā no 2018.gada aprīļa līdz šī gada maijam.

Eglītim piemērots 250 eiro sods, un KNAB lēmums stājies spēkā septembrī.

Eglītis šogad maijā pārtrauca darba attiecības ar ministriju. Šovasar viņš arī atbrīvots no Liepājas SEZ valdes locekļa amata.

Savukārt Dūrītis aizliegti savienojis Saeimas deputāta amatu ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Profesoru padomes priekšsēdētāja amatu, kā arī aizliegti savienojis Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra valsts amatpersonas amatu ar LLU Profesoru padomes priekšsēdētāja amatu.

Pārkāpums pieļauts laikā no 2018.gada novembra līdz šī gada jūlijam.

Dūrītis septembrī 120 eiro lielo naudas sodu samaksājis.

Deputāts sociālajā tīklā Facebook raksta, ka likums viņam atļauj deputāta amatu savienot ar zinātnisko, pedagoga/akadēmisko darbu, tomēr deputāts nevarējis iedomāties, ka viņa darbu LLU Veterinārmedicīnas nozares profesoru padomē attiecīgās institūcijas neuzskatīs par zinātniski akadēmisku.

Pēc viņa teiktā, arī dažu bijušo un pašreiz esošo Saeimas kolēģu pieredze liecinot, ka problēmām nevajadzētu būt, jo arī viņi ieņēma vai turpina ieņemt amatus šādās padomēs.

Arī Augstākas izglītības padome, Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Augstskolu profesoru asociācija rakstiski apliecinājusi, ka darbs profesoru padomē ir zinātniski/akadēmisks darbs, jo, lai izvērtētu konkrētās nozares profesora kandidātus, nepieciešamas specifiskas zināšanas, apgalvo deputāts.

Arī augstskolu likums nosaka, ka profesoru padomē drīkst iekļaut tikai attiecīgajā nozarē jau ievēlētus profesorus.

Tomēr KNAB augstākminēto vērā nav ņēmis, norāda Dūrīts un piebilsta, ka par darbu profesoru padomē pastāvīgu atalgojumu tās locekļi un priekšsēdētājs nesaņem, bet maksāts tiek par konkrētām ekspertīzēm un sēdes vadīšanu.

No 2018.gada novembra līdz 2020.gada maijam par darbu padomē Dūrītis saņēmis 109,13 eiro.

"Šobrīd darbu padomē esmu pārtraucis, un piespriesto naudas sodu apmaksājis. Man patiesi žēl, ka mana profesionālā darbība, lai arī neapzināti, tomēr radījusi pārkāpumu, tāpēc no sirds jums atvainojos," nobeigumā raksta Dūrītis.

Pievienots Dūrīša viedoklis 9.- 15. rindkopā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas