Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KNAB par neizpaužamu ziņu izpaušanu rosina apsūdzēt bijušo ģenerālprokuroru Kalnmeieru

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par neizpaužamu ziņu izpaušanu rosinājis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Neminot personu vārdus, KNAB aģentūrai LETA apstiprināja, ka otrdien birojs Ģenerālprokuratūrai nodevis krimināllietas materiālus, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret vienu bijušo un vienu esošo Ģenerālprokuratūras amatpersonu par iespējamu Krimināllikuma 329.panta pārkāpumu - neizpaužamu ziņu izpaušanu, kas nav valsts noslēpums.

Tāpat birojs rosinājis apsūdzēt kādu fizisku personu par, iespējams, apzināti nepatiesu liecību sniegšanu.

Konkrētā krimināllieta ir izdalīta no KNAB iepriekš sākta kriminālprocesa.

KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūrai, noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūra ir atbildīga par krimināllietas virzību, norādīja birojā.

Tāpat KNAB vērsa uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA apstiprināja, ka pirmdien saņemta informācija no KNAB par drošības līdzekļa - aizliegums ieņemt amatu piemērošanu vienai Ģenerālprokuratūras struktūrvienības virsprokurorei.

Ņemot vērā minēto, otrdien ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēmis lēmumu par virsprokurores atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas. Amatpersonas vārdu prokuratūrā neatklāja.

Majevska norādīja, ka lieta otrdien ir saņemta un likumā noteiktā kārtībā desmit dienu laikā Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors lems par personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Komentējot situāciju kopumā, Stukāns norādīja, ka katra iestāde pilda savas likumā noteiktās funkcijas. Tāpat viņš uzsver, ka likumpārkāpumi nav savienojami ar prokurora amata pienākumu veikšanu.

Ar Kalnmeieru aģentūrai LETA patlaban nav izdevies sazināties. Savukārt Latvijas Televīzijai viņš norādīja, ka nekādus komentārus ne par ko nesniedz.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB Kalnmeieru rosina apsūdzēt saistībā ar informācijas noplūdi krimināllietā, kurā iesaistīta Jelgavas prokuratūras prokurore Zinaīda Egle un kurā KNAB izmeklē kukuļņemšanas organizēšanu, kukuļnemšanu un neizpaužamu ziņu atklāšanu.

Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka Kalnmeiers īsi pirms pilnvaru termiņa beigām informāciju par ar Egles lietu saistītajām procesuālajām darbībām izpaudis vairākiem prokuroriem, no kuriem viena - Metodikas nodaļas virsprokurore Elita Jurkjāne - to tālāk nodevusi savam dzīvesbiedram zvērinātam advokātam Jurim Jurkjānam.

Caur viņu savukārt informācija nonākusi pie advokātes Ievas Cīrules, kura kopā ar prokurori Egli figurē šī procesa kukuļošanas epizodē.

Advokāte Cīrule Latvijas Televīzijai norādīja, ka šobrīd nevar sniegt nekādu informāciju. Tāpat viņas aizstāvis Saulvedis Vārpiņš uzsvēra, ka ir parakstījis  dokumentus par ziņu neizpaušanu, tāpēc nevar atbildēt uz jautājumiem.

Arī advokāts Juris Jurkjāns un virsprokurore Jurkjāne sacīja, ka nekādus komentārus nesniegs.

Tikmēr jaunais ģenerālprokurors Stukāns Latvijas Televīzijai apstiprināja, ka virsprokurorei Jurkjānei ir piemērots drošības līdzeklis, kas viņai liedz izmeklēšanas laikā ieņemt līdzšinējo amatu un viņa no tā atstādināta.

Krimināllikums par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tagad prokuratūrai būs jāizlemj, vai uzrādīt apsūdzību. Likums gan dod iespējas prokuratūrai vienoties ar apsūdzēto par sodu, pieņemt lēmumu par krimināllietas izbeigšanu, vai arī lietu nosūtīt atpakaļ KNAB ar norādījumiem par nepieciešamību veikt papildu izmeklēšanu.

11.jūlijā noslēdzās Kalnmeiera ģenerālprokurora pilnvaru termiņš, savukārt viņa vietā stājās jaunais ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Kalnmeiers ģenerālprokurora amatā bija kopš 2010.gada. Pirms tam viņš ieņēma Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurora amatu. Pēc ģenerālprokurora amata atstāšanas Kalnmeiers prokuratūrā vairs nestrādā.

Kā vēstīts, jūlijā kļuva zināms, ka KNAB lietvedībā ir kriminālprocess par kukuļņemšanas organizēšanu, kukuļņemšanu, uzkūdīšanu izpaust neizpaužamas ziņas un neizpaužamu ziņu izpaušanu. Birojā iepriekš norādīja, ka tajā ir "iesaistīta prokuratūras amatpersona".

Patlaban publiski zināms, ka lietā iesaistīta Jelgavas prokuratūras prokurore ir Egle.

Egle atstādināta no pienākumu pildīšanas, jo viņai piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt pienākumus.

Papildināta visa ziņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas