Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Konkurences padome piemēro 25 725 latu sodu Palink par apvienošanās nepaziņošanu

12.oktobrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu piemērot naudas sodu SIA Palink par nepaziņotu apvienošanos, kas izpaudās kā konkurējoša uzņēmuma aktīvu pārņemšana, atverot jaunu lielveikalu telpās, kuras līdz tam izmantoja SIA Rimi Latvia. Uzņēmumam piemērots naudas sods Ls 25 725 apmērā.

Pagājušā gada 4.aprīlī Daugavpils tirdzniecības parka SOLO telpas tika atvērts SIA Palink pārtikas un ikdienas preču patēriņa veikals IKI. Līdz tam šajā telpās darbojās RIMI lielveikals, tādējādi jaunā veikala atvēršanai bija nepieciešama KP atļauja. 

Saskaņā ar Konkurences likumu, šādi darījumi, kuru ietvaros viens uzņēmums iegūst tiesības izmantot cita uzņēmuma aktīvus (šajā gadījumā – tirdzniecības telpas), ir uzskatāmi par apvienošanos, jo aktīvu lietošanas ieguvējs palielina savu tirgus daļu konkrētajā tirgū.

Sods par apvienošanās nepaziņošanu tiek piemērots, jo šāda uzņēmumu rīcība, apvienošanos nepaziņojot, liedz KP efektīvi veikt likumā noteiktos preventīvos konkurences aizsardzības pasākumus. Soda piemērošana arī attur konkrēto un citus uzņēmumus no līdzīgu pārkāpumu veikšanas nākotnē.

Izvērtējot notikušo apvienošanās, KP to atzina par atļaujamu un tādu, kas nerada kaitējumu konkurencei. Šis apsvērums, kā arī tas, ka SIA Palink pēc atkārtota KP uzaicinājuma tomēr sniedza apvienošanās izvērtēšanai nepieciešamo informāciju, ļāva samazināt uzņēmumam piemērojamo naudas sodu.

Apvienošanās atļauja nepieciešama, ja izpildās likumā noteiktie kritēriji – šajā gadījumā iepriekšēja finanšu gadā apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums pārsniedzis 25 miljonus latu un  iepriekšējā nomnieka – SIA Rimi Latvia – apgrozījums konkrētajās telpās pārsniedzis 1,5 miljonus latu.

KP atgādina, ka jebkuram apvienošanās darījumam, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem apgrozījuma vai tirgus daļas kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Jebkuru neskaidrību un šaubu gadījumā uzņēmēji tiek aicināti vērsies pēc konsultācijām KP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas