Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kurzemes hercoga Jēkaba dzimtajā pilsētā svin viņa 400. dzimšanas dienu

„Kuldīga lepojas un svin!” ar šādu devīzi Kuldīgā notiek Kurzemes hercoga Jēkaba 400. jubilejas svinību nedēļa, pavēstīja Kuldīgas novada Domes sabiedrisko attiecību speciāliste v.i. Ilze Dambīte.Jau kopš 26. oktobra Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā apskatāma Latvijas Nacionālā bibliotēkas veidotā izstāde „„Tavs vārds nemūžam neņems rūsu” (E.

Stērste). Kurzemes Hercogam Jēkabam Ketleram – 400”, savukārt Kuldīgas novada muzejā – izstāde „Kurzemes un Zemgales hercogistes. Hercogs Jēkabs. Kuldīga”.Trešdien, 27. oktobrī, plkst. 14:00 Kuldīgas kultūras centrā ikviens aicināts uz vēsturiskiem lasījumiem – diskusiju „Hercogs Jēkabs – mīti un patiesība”, kurā ar priekšlasījumiem uzstāsies dzejniece Māra Zālīte, profesore Janīna Kursīte un Kurzemes hercogistes laika pētnieki. Ieskatu lasījumos un diskusijā saviem klausītājiem piedāvās Latvijas Radio 1. Hercoga Jēkaba dzimšanas dienā – ceturtdienā, 28. oktobrī, 14:00 atjaunotajā vēsturiskajā Rātsnamā Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa sasaukusi svinīgu sēdi. Gaidāms, ka uz sēdi no pagātnes uz tagadni teleportēsies pats hercogs Jēkabs.Sv.Katrīnas baznīcā, kur savulaik kristīts un laulāts hercogs Jēkabs, ceturtdien, 28. oktobrī, 18:00 notiks viņa piemiņai veltīts dievkalpojums un piektdien, 29. oktobrī, 18:00 īpašs Kurzemes hercogistes laika mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Rīgas Baha koris un JVLMA Baroka orķestra Collegium Musicum Riga solisti diriģenta Māra Kupča vadībā.Skolu jaunatnei piektdien, 29. oktobrī, 11:00 Kuldīgas kultūras centrā tiek organizēta seno zinību diena, 14:00 – konference pedagogiem „Inovatīvas pieejas veicināšana kultūras mantojuma izziņai”. Sestdien, 30. oktobrī, no 11:00 līdz 15:00 Rātslaukumā ikviens tiek gaidīts uz tirgus lustēm Hercoga Jēkaba Gadatirgū. Hercoga manufaktūrās lies sveces, kals naudu un gatavos rotas. Hercoga aptiekā izrakstīs drapes un pulverus. Medību zālē varēs apskatīt trofejas, klausīties mednieku stāstus un nobaudīt īstu medījumu. Ceļojošais cirks pārsteigs ar ugunsrijējiem, žonglieriem un triku meistariem. Ķēķī tiks cepts, šmorēts un štovēts uz nebēdu, īpaši godājot kartupeli, klāstīja Ilze Dambīte-Damberga.

„Mūsu pašapziņai vitāli nepieciešams atgādinājums par Kurzemes hercogistes uzplaukumu un tās apdāvināto un spožo valdnieku hercogu Jēkabu, kurš Kurzemi jau pirms vairākiem gadsimtiem ieveda Eiropā,” par hercoga Jēkaba vēsturisko nozīmību saka Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa. „Viņš ir dzimis Kuldīgā, savu aso prātu un spēkus veltījis Kurzemes hercogistei, viņa stipro garu un mērķtiecību Kuldīgā sajūtam vēl šodien.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas