Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lagzdiņš: Sabiedrības neuzticība ir padomju laika mantojums

Latvijā strauji izplatījušās baumas par problēmām banku sektorā saistāmas ar sabiedrības neuzticību jebkam - valdībai, parlamentam, bankām, pašvaldībām, ārstiem, un tas ir padomju laika mantojums, kad sabiedrība pamatoti neticēja tam, ko saka, Rietumu Radio atzina politiķis Jānis Lagzdiņš.

"Sabiedrības neuzticība un skeptiskā attieksme pret visu ir padomju laika mantojums, kad mēs ilgus gadus pamatoti neticējām daudz kam, ko mums saka. Vakardienas absolūti nepamatotā ažiotāža tam ir spilgts pierādījums - pietiek tikai sociālajos tīklos kādam izkliegt - glābieties, banka bankrotē -, un cilvēki jau stājas rindās pie bankomātiem, lai izņemtu naudu," sacīja Lagzdiņš. Viņš pastāstīja, ka vakar Liepājā runājis ar cilvēkiem, kuri stāvējuši pie Swedbank bankomātiem, un viņi savu rīcību nav varējuši paskaidrot.

Kā uzsvēra Lagzdiņš, normālas savstarpējas attiecības starp sabiedrību un valsti kopumā ir šādas - "kamēr jūs ar sliktiem darbiem neesat parādījuši, ka mēs nevaram jums uzticēties, mēs jums ticam". Bet pie mums ir otrādi, atzina Lagzdiņš.

"Nabaga Swedbank tagad ir jāpierāda, ka bankai var uzticēties. To droši vien bankai nāksies darīt vēl ilgi," sacīja politiķis, norādot, ka elementārs paņēmiens, kā panākt uzticību, ir rīkoties tā, lai darbi saskanētu ar vārdiem.

Jau ziņots, ka brīvdienās, izplatoties baumām par banku sektoru, sabiedrībā sākās ažiotāža un cilvēki steidza izņemt naudu bankomātos. Tagad Drošības policija ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 194.1 panta - par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli, aģentūru LETA informēja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Jau ziņots, ka Swedbank pietiek līdzekļu gan darbam normālā režīmā, gan arī nestandarta situācijā un tā ir gatava izpildīt visas savas saistības pret klientiem.

Swedbank ir lielākā Latvijas komercbanka ar 3,8 miljardu latu lieliem aktīviem un pēc aktīvu apjoma aizņem 18,5% no Latvijas banku tirgus, sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

"Latvijas komercbankas nosoda nepamatotās ažiotāžas radītājus par situāciju Swedbank un norāda, ka tā nekādā gadījumā nav konkurences cīņa - tieši pretēji, bankas šobrīd solidāri atbalsta Swedbank un izprot, ka patlaban gan bankām, gan to klientiem svarīgākais ir stabilitāte un uzticība finanšu sektoram. Bankas aicina iedzīvotājus saglabāt mieru un nepakļauties baumu radītai ažiotāžai," sacīja Melnace.

Viņa norādīja, ka pēdējās nedēļās Latvijas sabiedrība bijusi pakļauta pārbaudījumiem, kas radījuši satraukumu cilvēkos, tāpēc visas Latvijas bankas gatavas jebkuros apstākļos nodrošināt klientiem nepieciešamos pakalpojumus, tostarp naudas izsniegšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas