Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijā darbojas teju 60 anonīmo alkoholiķu grupas

Latvijā patlaban darbojas 57 anonīmo alkoholiķu grupas, no tām lielākā daļa ir Rīgā - 20.

Kā svētdien biedrības Latvijas Anonīmo alkoholiķu sadraudzība rīkotajā konferencē stāstīja anonīmais alkoholiķis Aivars, patlaban biedrībā esot 600-800 aktīvo biedru, tomēr konkrēta biedru saraksta neesot. Anonīmo alkoholiķu sapulces var apmeklēt bez vecuma cenza, un Latvijā nav bijis precendentu, ja atnāk jaunieši zem 18 gadu vecuma.

Savukārt jautāti, kā notiek jauno biedru iekļaušana,anonīmais alkoholiķis Ainārs pastāstīja, ka viņa grupā sākotnēji jaunajam biedram tiek izsniegta simboliska "tablete", kas būtībā ir medaļa ar uzrakstu 24 stundas.

Tāpat pirmajā sapulcē jaunajam biedram par sevi nekas nav jāstāsta, ja viņš nevēlas. Ainārs uzsvēra, ka jaunatnācējs anonīmo alkoholiķu grupā ir pats svarīgākais un viņam tiek pievērsta liela uzmanība.

Jaunie biedri varot sev izvēlēties sponsoru jeb mentoru, ar kuru konsultēties un lūgt palīdzību, kā arī izklausīt viņu stāstus.

Ārste - narkoloģe Ilze Stankeviča paskaidroja, ka galvenais motivators, kas liek alkoholiķiem doties meklēt palīdzību, ir krīze. Tomēr ārste uzsvēra, ka lielāka loma varētu būt sociālajiem darbiniekiem, jo patlaban anomīmie alkoholiķi pēc palīdzības dodas pēc ārstu ierosinājuma, saņemot informāciju tieši no viņiem. Tāpat informācija tiek gūta no tuviniekiem.

Stankeviča norādīja, ka viņa klientu paralēli terapijas procesam virza arī uz anonīmo alkoholiķu kustību. Ārste uzsvēra, ka šī persona gan ir ļoti jāmotivē turp doties. Ārste atgādināja, ka sākotnēji līdz ar Minesotas programmas ienākšanu anonīmo alkoholiķu sapulču apmeklēšana bija paredzēta šīs programmas 28 dienu laikā, tomēr pēc tam tas darīts brīvprātīgi.

Tikmēr anonīmā alkoholiķe Gita norādīja, ka anonīmo alkoholiķu sapulces būtībā ir bezmaksas psihoterapija.

Kā ziņots, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) aulā šodien notiek biedrības jubilejas sapulce. Šogad organizācija svin savas pastāvēšanas 25.gadadienu. Tā palīdzējusi iedzīvotājiem atbrīvoties no alkohola atkarības kopš 1988.gada 8.novembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas