Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā komercbankas gatavojas emitēt ar hipotekāriem kredītiem segtas obligācijas

Finanšu ministrija sadarbībā ar Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) gatavo jaunu likumu, kas ieviesīs svaigu instrumentu, kādā veidā komercbankas varēs tikt pie papildu ilgtermiņa finansējuma – ar hipokerāriem kredītiem segtu obligāciju emisijas. Eksperti prognozē, ka jaunās iespējas varētu aktivizēt šobrīd stagnējošo kreditēšanas tirgu, sestdien informē LNT ziņas.

Finanšu ministrija pērn lēma izmantot Eiropas Savienības (ES) strukturālo reformu atbalsta dienesta finansējumu, ar to piesaistīt ERAB ekspertus un izstrādāt pilnīgi jaunu likumu, kas regulētu iespēju bankām izlaist ar hipotekāriem kredītiem segtas obligācijas.

“Banka izvēlas noteiktu vērtspapīru portfeli, parasti tie ir hipotekārie kredīti, kas ir augstas kvalitātes aktīvi, nodrošināti ar nekustamo īpašumu. Attiecīgi šie aktīvi tiek atsevišķi nodalīti un viņi kļūst par nodrošinājumu konkrētajai obligācijai,” tā jaunos plānus LNT ziņām komentē Finanšu ministrijas finanšu politikas departamenta direktore Aija Zicere. 

Likumā plānots paredzēt obligāciju nodrošinājumu veidot ar rezervi un, pat ja kredīta ņēmējs vairs nespēs atmaksāt kredītu, vēl atliks kredītā ņemtā nekustamā īpašuma pārdošana un pašas bankas kapitāls. Šādu obligāciju emisija nozīmē, ka bankām būtu pieejami ilgāka termiņa līdzekļi un pēc ekspertu teiktā, tas varētu kalpot par būtisku stimulu arī kredītu tirgus attīstībai. Šobrīd gan nav īsti precīzas informācijas, vai un cik daudzas bankas izmantotu šo jauno finanšu instrumentu un vai nesanāks tā, ka likums Latvijā būs rakstīts vien pāris bankām. Kredītiestāžu pārstāvji prognozē, ka emisijas būs, turklāt pēc tām būs arī pieprasījums – sevišķi no “izsalkušajiem” pensiju fondiem.

“Interese par produktu bankām būtu, jo tas ir fundamentāls jautājums, kas īsti līdz šim Latvijā nav atrisināts”, tā LNT ziņām norāda SEB bankas valdes loceklis Kārlis Danēvičs, kurš pieļauj, ka SEB banka stratēģiski noteikti izskatītu tādu iespēju. “Beigās ir labi visiem, ir papildus resursi, kas pieejami aktīvākai kreditēšanai, bankai iespēja labāk pārvaldīt riskus un neapdraudēt sabiedrību kādā krīzē ar to, ka tā nauda ir pieejama uz ilgtermiņu, arī vietējiem ieguldītājiem, pensiju fondiem ir iespēja naudu ieguldīt,” tā rezumē baņķieris. Šobrīd eksperti šaubās, vai obligācijas būs ērti pieejamas arī plašam fizisku personu lokam, jo, iespējams, viena obligācija varētu maksāt vairākus tūkstošus eiro. Pašreizējais plāns paredz, ka līdz vasarai konsultanti sagatavos likumprojekta pirmo uzmetumu, likums gatavs varētu būt nākamgad.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
tas jau ir klaji bezatbildiigi, shobriid eiropas centraalaas bankas aizdevumu likme ir 0%? interesanti kaa pie shaadaam likmeem veel var emiteet kautko, kam noteikti buus aizdevuma likme plus veel zinaams risks. skaidri redzama veelme vienkaarshi papuust kaarteejo burbuli nekustamo iipashumu segmentaa.. vispaar ja pie esoshaas 0% likmes ir stagnaacija tad labaak nekaadus burbuljus nepuust, tas vienkaarshi lielcina ka nav pirktspeejas.
Kārlis
K
Kārtējais lohatrons. Tieši tāds pats kā "izsalkušie pensiju fondi"
Scorseze
S
Visi laikam jau ir aizmirsuši, ka tieši šāda veida operācijas noveda pie finanšu kraha ASV un sekojoša tam finanšu kraha pasaulē 2008 - 2010. Mūsu valsts vadītāji un banku sistēma neko nemācās un turpina braukt auzās:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas